מהו שלשול?
כמעט כולנו חווינו במהלך החיים שלשולים. כאשר אנחנו אוכלים, השאריות שאינן נספגות בגוף עוברות דרך המעי הגס. לאחר שנספגים מהן נוזלים, אנו מטילים משקע מוצק, זו הצואה שלנו. במקרה של שלשול, תוצרי עיכול המזון חולפים בכמות גדולה מדי במעי או במהירות רבה מדי, והגוף אינו מספיק לספוג את הנוזלים שבמזון. אז נשארות הפרשות נוזליות שבאות לידי ביטוי בשלשול.
קיימים שני סוגים של שלשולים: שלשול כרוני ושלשול חריף. שלשול כרוני זהו שלשול שמעיד על הפרעה כלשהי במערכת העיכול, אך לרוב לא מדובר במחלה זיהומית. שלשול כרוני נמשך יותר מארבעה שבועות ומצריך טיפול רפואי.
שלשול חריף לעומת זאת, זהו שלשול נוזלי שלרוב מלווה בכאבי בטן חזקים בשל התכווצויות במעי. שלשול חריף מקורו בזיהום נגיפי. הוא בדרך כלל נמשך כמה ימים אך יכול להימשך כמה שבועות, וברוב המקרים הוא חולף מעצמו ללא כל טיפול. (1)
מה הגורמים לשלשול?
שלשולים כתוצאה מחיידקים או טפילים
חיידקים או טפילים משגשגים במקומות שבהם ההיגיינה ירודה. ישנם חיידקים רבים העלולים לגרום לשלשולים כמו סלמונלה, אי קולי, שיגלה, גיארדיה וקמפילובקטר. (1)
שלשולים וכאבי בטן כתוצאה מהליקובקטר
בעיות שונות במערכת העיכול כמו צרבות, אולקוס, בחילות ושלשולים, נגרמות פעמים רבות בשל הידבקות בחיידק הליקובקטר פילורי. הליקובקטר הינו חיידק נפוץ מאוד במערכת העיכול. הוא עמיד ומצליח לחיות בסביבה החומצית של הקיבה. כשהוא נצמד לתאי האפיתל בקיבה, הוא גורם לתגובה דלקתית המובילה לבעיות שונות במערכת העיכול. (2)
שלשולים כתוצאה מנגיפים
ישנם נגיפים שקל מאוד להידבק בהם והם עלולים לגרום לשלשולים כמו למשל רוטווירוס, נורווֹק ואדנווירוס. (1)
שלשולים כתוצאה מאי סבילות למזון
אי סבילות למזון היא רגישות של אדם למזונות מסוימים, כמו למשל חיטה, לקטוז (סוכר החלב), ממתיקים מלאכותיים וצבעי מאכל. כאשר אדם צורך את המזון שהוא רגיש אליו, הוא עלול לסבול מסימפטומים שונים ביניהם שלשולים. (1)
שלשולים כסימן למחלות שונות
לעיתים השלשול הוא רק סימפטום למחלה אחרת כמו למשל תסמונת המעי הרגיש (הרגיז), קוליטיס, קרוהן, גירוי של מלחי מרה, תת ספיגה בשל אי ספיקה של הלבלב או מחלה של המעי הדק, מחסור בהספקת דם למעי ובמקרים קיצוניים שלשול יכול להיות סימן לסרטן של המעי הגס או לסרטן במעיים. (1)
שלשול כתוצאה מתרופות
ישנן תרופות מסוימות עם תופעות לוואי הגורמות לשלשולים. המוכרת מכולן היא האנטיביוטיקה. היא אמנם מחסלת את החיידקים “הרעים”, אך גם פוגעת ב”חיידקים הטובים” וכך גורמת להפרעה באיזון במערכת העיכול. תרופות נוספות שעלולות לגרום לשלשול הן קולכיצין, מטפורמין, חוסמי בטא, תרופות אנטי דלקתיות מסוג NSAID, נוגדי חומצה, תרופות כימותרפיות ועוד. (1)
מה אומר הצבע?
שלשולים צהובים
שלשול צהוב עשוי להצביע על כך שישנם עודפי שומן שלא נספגו בתהליך העיכול. בנוסף, הוא יכול להיות סימן לרגישות לגלוטן, לזיהום נגיפי בכבד או לזיהום טפילי. (3)
שלשולים עם ריר
שלשול עם ריר מאפיין שלשול חריף ועשוי להצביע על מחלות כרוניות כמו מעי רגיש (רגיז) ומחלות מעי דלקתיות אחרות. (3)
שלשולים עם דם
לפני שאתם ממהרים להיבהל, שלשולים עם דם יכולים להיווצר כתוצאה מאכילה של מאכלים אדומים כמו סלק, רסק עגבניות או חמוציות. במקרים אחרים ופחות טובים, שלשול עם דם עלול להעיד על זיהומים שונים דיזנטריה, מחלות מעי דלקתיות ועל דימום בפי בטבעת או בקצה המעי. (3)
שלשולים בצבע חום
ממש כמו שלשול צהוב, גם שלשול בצבע חום בהיר מצביע על כך שישנה רמת שומנים גבוהה בצואה. בנוסף, הוא יכול להעיד על כך שאתם מחלימים מזיהום. אם השלשול הוא בצבע חום כהה, הדבר מעיד על לחות ו/או חום בגוף. (3)
שלשול ירוק
שלשול ירוק יכול להעיד על כך שבהפרשות שלכם ישנם מיצי מרה רבים שלא מתעכלים היטב. לפעמים זהו בסך הכל סימן לכך שאכלתם אוכל ירוק כמו עלים ירוקים, מאכלים עם צבע מאכל ירוק או שנטלתם תוספי תזונה המכילים ברזל. (3)
שלשול שומני
שלשול שומני עשוי להעיד על מחלת צליאק ועל אי סבילות לגלוטן, על הפרעה בייצור, בספיגה או בהפרשה של מיצי מרה, על הפרעה בספיגת שומנים במערכת העיכול ועל אי ספיקת לבלב. (3)
שלשול בהיר
שלשול לבן או בהיר יכול להופיע בשל תופעת לוואי לאחר שימוש בתכשירים המטפלים בצרבת, או כתוצאה מהפרעה במיצי המרה. (3)
מה עוצר שלשולים?
טיפול תרופתי
שלשול לרוב חולף מעצמו ואינו מצריך טיפול תרופתי. יחד עם זאת, ישנן תרופות ללא מרשם שיכולות להקל עליכם ולהפחית את תדירות השלשול. אם השלשול נובע מחיידק ואתם סובלים גם מחום, יש לגשת לרופא ולקבל מרשם עבור טיפול מתאים. (1)
שתייה מרובה של מים
שלשול חריף עלול לגרום לאיבוד מלחים ומינרלים חיוניים, ולהוביל להתייבשות. לכן, אם אתם סובלים משלשול חריף, חשוב מאוד לשתות כמה שיותר נוזלים. (1)
שימוש בתוסף תזונה
קיימים תוספי תזונה שמקלים מאוד על שלשולים, כמו למשל Helico Bacstop. זהו תוסף תזונה המכיל את מרכיב ה-Pylopass שמפחית את רמות חיידק ההליקובקטר בקיבה. בנוסף, הוא כולל 11 זנים שונים של חיידקים פרוביוטים שתורמים לאיזון חיידקי הפלאורה במעיים ומעודדים את חיזוק מערכת החיסון. כך ניתן לצמצם את התסמינים של הפרעות במערכת העיכול, כמו שלשולים.
מה לאכול כשיש שלשולים וכאבי בטן?
כאשר סובלים משלשולים, חשוב לשמור על תזונה בריאה ומאוזנת, וכאמור להרבות בשתייה. כדאי מאוד לאכול ירקות מבושלים ומקולפים בתוך מרק, כמו גזר, דלעת וקישואים. אלו יוסיפו לגוף מלחים ונוזלים שהוא עלול לאבד כתוצאה מהשלשול. המאכלים המומלצים ביותר בזמן שלשול הם אבקת חרובים ואורז לבן ומבושל שאינו מתובל, התורם לתחושת שובע ולא מכביד על מערכת העיכול. בנוסף, אבקת חרובים נחשבת לאחת השיטות המומלצות לטיפול בשלשולים מכל הסוגים.
בזמן שלשול עדיף להימנע מאכילת פירות, מלבד בננה ותפוח. תפוח עץ, מבושל, אפוי או מרוסק, תורם לתחושת שובע מבלי להחריף את השלשול, ובננות עתירות באשלגן, אינן מזרזות את פעולת המעיים והן משביעות מאוד.
מאכלים שכדאי להימנע מהם כשסובלים משלשול הם חלב ומוצרי חלב, מזונות שמכילים קפאין כמו קפה ושוקולד, משקאות קלים ובעיקר קולה שעלולים להחריף את השלשול, מוצרים שומניים כמו טחינה, אבוקדו, חמאה, מיונז, מרגרינה, שמן, אגוזים, פיצוחים וגרעינים, וכן מומלץ להימנע משתיית אלכוהול. (4)
לסיכום
שלשול היא תופעה לא נעימה שעלולה לפגוע מאוד בחיי השגרה שלנו. לשמחתנו, ישנן דרכים רבות להקל ולטפל בשלשולים כמו למשל תוסף התזונה Helico Bacstop, התורם לאיזון חיידקי הפלאורה במעיים. באמצעות תוסף התזונה והקפדה על תפריט המותאם למצב, תוכלו להיפטר מהשלשול.