כאבי בטן הם תופעה נפוצה ושכיחה שכל אחד מאיתנו חווה בשלב כזה או אחר בחיים. הבטן שלנו כוללת איברים פנימיים חשובים המרכיבים את מערכת העיכול, כמו הקיבה, המעיים, המעי הגס, המעי הדק, הטחול, הכבד, כיס המרה והלבלב. כאשר אחד האיברים האלו נפגע מאיזושהי סיבה, עלול להופיע כאב בטן.
ישנם סוגים רבים של כאבי בטן – כאבים שחולפים בתוך דקות עד שעות, כאבי בטן הנגרמים כתוצאה מוירוס הנמשך 24 שעות, כאבים חזקים, כרוניים וקבועים, וכאבי בטן להם נלוות לעיתים תופעות כמו דלקות, שלשולים, הקאות, צרבות, נפיחות וגזים. ישנם כאבי בטן קלים שניתן לטפל בהם על ידי מנוחה בלבד, בעוד שכאבים חזקים דורשים לגשת לרופא.
כאבי בטן כרוניים מוגדרים ככאבים שנמשכים לפחות שלושה חודשים. כאבים אלו יכולים להיות קבועים או לחלוף ולחזור במשך הזמן.(1) אם כאבי הבטן מפריעים לשגרת החיים שלכם, מקשים על התפקוד היומיומי ומגבילים אתכם – כנראה שאתם סובלים מכאבי בטן חזקים שיש לאבחן ולטפל בהם בהקדם.
גורמים נוספים שעלולים להוביל לכאבי בטן חזקים
קלקול קיבה או הרעלת מזון
הרעלת מזון או קלקול קיבה נובעים כתוצאה מאכילת אוכל מקולקל המזוהם בטפילים, וירוסים, חיידקים ורעלנים המפרישים חומרים רעילים. כאבי הבטן החזקים ילוו לרוב בבחילות, הקאות, שלשולים ולעיתים גם בחום, חולשה וצמרמורות. בדרך כלל התופעה חולפת מעצמה, אך יש להקפיד על שתייה מרובה שתימנע התייבשות, מנוחה ואכילת ארוחות קטנות.
כאבי בטן חזקים בעקבות וירוסים בקיבה או במעיים
ישנם וירוסים שונים כמו Rotavirus, astrovirus, adenovirus, coronavirus, ו- calcivirus הגורמים לזיהום במעיים או בקיבה. לצד כאבי הבטן החזקים, התסמינים לוירוסים הם חום, בחילות, שלשולים, הקאות, חולשה, כאבי ראש וכאבי שרירים. יש לגשת לרופא על מנת לקבל טיפול וכן להקפיד על שתיית נוזלים.
מעי רגיש
תסמונת המעי הרגיש (או הרגיז) היא תסמונת המלווה בכאבי בטן, נפיחות, שלשולים ועצירות. הגורמים לתסמונת הם שינויים הורמונליים המשפיעים על תפקוד המעיים, כשל תקשורתי בין עצבי מערכת העיכול למערכת העצבים המרכזית ושינויים בפעילות שרירי דופן המעי. כדי לטפל בתסמונת יש להקפיד על אורח חיים בריא, פעילות גופנית, הפחתת לחץ נפשי, שתייה מרובה ולעיתים יש צורך גם בטיפול תרופתי. (13)
רגישות למרכיבים שונים במזון
לעיתים עלולים להתפתח כאבי בטן חזקים כתוצאה מאי סבילות ללקטוז (סוכר החלב) או כתוצאה ממחלת הצליאק הנובעת מאי סבילות לגלוטן (חלבון הנמצא בחיטה, שיפון ושעורה). יש לגשת לרופא ואם אובחנתם כבעלי רגישות למרכיבים האלו, יש להימנע מצריכת המזונות המכילים את המרכיבים.
כאבים הנובעים מהפעילות ההורמונלית
כאבי בטן חזקים עלולים לנבוע משינויים הורמונליים שונים כמו מחזור, גיל המעבר והריון. השינויים ההורמונליים משפיעים פעמים רבות על הבטן ומלווים בכאבים חזקים. כדי לדעת מהו הגורם לכאבי הבטן החזקים יש לגשת לרופא נשים על מנת לקבל אבחון מתאים. כאבי בטן בזמן מחזור הם שכיחים מאוד ונובעים כתוצאה מהפרשת חומרים הנקראים פרוסטגלנדינים. חומרים אלו, המופרשים בזמן המחזור, גורמים לעוויתות בבטן ולכאבים חזקים. הטיפול בכאבי מחזור הוא באמצעות תרופות המפחיתות את רמת הפרוסטגלנדינים. בנוסף לכך, ניתן להקל על הכאב באמצעות כרית חימום, פעילות גופנית, גלולות למניעת הריון ותוספי תזונה המכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3 וויטמין B6.
כיבים בקיבה ובתריסיון
כיבים המופיעים בקיבה (אולקוס) או בתריסיון נגרמים מזיהום הנגרם כתוצאה מחיידק ההליקובקטר פילורי. חיידק זה עלול לגרום לדלקת בקיבה ולגרום לכאבי בטן חזקים, לבחילה, הקאות וירידה בתיאבון. כדי לטפל בכיבים יש לקבל טיפול אנטיביוטי לחיסול החיידק וטיפול להורדת החומצה בקיבה. בנוסף, ישנם תוספי תזונה כמו Helico Bacstop המכיל את מרכיב ה-Pylopass, שנמצאו כעשויים לסייע באיזון חיידק ההליקובקטר בבטן. (14)
שגרת התזונה והשפעתה
לתזונה שלנו יש השפעה גדולה על הבריאות שלנו. תזונה לקויה העשירה בפחמימות ריקות וסוכרים, הכוללת צריכה גבוהה של אלכוהול וקפאין ודלה בסיבים תזונתיים, עלולה לגרום לכאבי בטן חזקים. בנוסף לכך, ארוחות כבדות מדי במיוחד לפני השינה, עלולות לגרום אף הם לכאבים. ההמלצה היא להקפיד על תזונה מאוזנת העשירה בויטמינים וירקות, ואכילת ארוחות קטנות לאורך היום.
חיידקים הגורמים לכאבי בטן חזקים
ישנם חיידקים רבים העלולים לגרום לכאבי בטן חזקים כמו חיידק ההליקובקטר, סלמונלה, אי־קולי, שיגלה וקמפילובקטר. בדרך כלל התופעה חולפת מעצמה ללא צורך בטיפול אנטיביוטי, אך מומלץ לצרוך תוספי תזונה המקלים על המצב כמו Helico Bacstop שמסייע באיזון רמות החיידק בקיבה.
דלקת בתוספתן
כאבי בטן חזקים עלולים לנבוע מדלקת בתוספתן. הדלקת נגרמת כתוצאה מחסימת נקודת המוצא של התוספתן, בשל התנפחות בלוטות לימפה או בשל שאריות צואה או מזון שנתקעו. כאשר הדלקת מתרחשת בגיל מבוגר, היא עלולה להצביע על גידול במעי הגס.
התסמינים לדלקת בתוספתן (אפנדציט) הם כאבים עמומים שניתן להרגיש אותם בעיקר באזור הטבור, אך בהמשך הם מגיעים לצד הימני התחתון של הבטן. לאחר כמה שעות הכאבים הופכים לכאבים חריפים וחזקים במיוחד המצריכים הגעה לבית החולים. דלק בתוספתן מלווה גם בחוסר תיאבון, חום, בחילות והקאות.(12)
הטיפול בדלקת תוספתן הוא באמצעות אנטיביוטיקה וניתוח. (15)
אבנים בכליות ובדרכי השתן
אבנים בכליות ובדרכי השתן היא מחלה המתרחשת בעקבות הפרשת יתר של מלחי אוקסלט בשתן, חומצה אורית או סידן. כתוצאה מכך מתגבשים אבנים בכליות ובדרכי השתן הגורמים לכאבי בטן חזקים לצד דימום בשתן. ישנם טיפולים שונים המיועדים לרסק את האבנים כמו גלי הדף, ריסוק מלעורי או אורטרוסקופיה. יש לגשת לרופא בהקדם על מנת לקבל את האבחון והטיפול המתאים. (16)
מחלות מעיים דלקתיות
ישנם שני סוגים עיקריים של מחלות מעיים דלקתיות: מחלקת קרוהן ודלקת כיבית של המעי הגס. מחלת קרוהן חודרת לשכבות השונות של המעי, בעוד שהדלקת הכיבית של המעי הגס מתחילה ליד פי הטבעת ופוגעת במעי הגס ללא פגיעה במעי הדק. הטיפול במחלות האלו נעשה באמצעות תרופות המדכאות את המנגנון לייצור דלקות המעיים. (17)
מחלות ממאירות
ישנן מחלות ממאירות העלולות לגרום לכאבי בטן חזקים כמו סרטן הלבלב. בנוסף לכך, בשלבים המוקדמים של סרטן המעי הגס הגורם לחסימת המעי, עלולים להופיע כאבי בטן. במקרה של כאבי בטן חריפים וכרוניים, יש לגשת לרופא ולעבור בדיקה רפואית מקיפה.
מקורות: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17]