קרוהן: על המחלה ודרכי הטיפול בה

אם סבלתם כבר תקופה מבעיות עיכול, נאלצתם לשלול בדיקות ולבסוף אובחנתם כחולים בקרוהן, הדבר החשוב ביותר שעליכם לדעת הוא כי למרות הכל ניתן לשלוט בתסמינים וליהנות מחיים טובים ונעימים. מאמר זה יצייד אתכם בכל המידע הרלוונטי לחולי קרוהן, בדגש על תסמיני המחלה ודרכי אבחנתה, אופן הטיפול והשגרה התזונתית שתידרשו לאמץ.

לא נעים להכיר: מחלת הקרוהן

מה זה קרוהן?

קרוהן היא מחלת מעי דלקתית כרונית שפוגעת בכל שכבות המעי ועשויה להופיע בכל חלקי מערכת העיכול – מאזור הפה והוושט ועד לפי הטבעת. אצל מרבית החולים (כ-75%) תופיע הדלקת באזור המעבר בין המעי הדק לגס הנקרא Terminal Ileum. מדובר במחלה המשתייכת לקבוצת מחלות מעי דלקתיות ושנחשבת לנפוצה מאוד בישראל בעיקר בקרב מבוגרים, ממנה סובלים כ-0.5% מהתושבים בארץ. שכיחות המחלה בישראל היא גם הגבוהה ביותר בעולם המערבי כולו. [1]

הגורמים למחלה

הסיבה המדויקת למחלה אינה ידועה, אך ידוע שהיא נגרמת משילוב בין מספר גורמים גנטיים, אוטו-אימוניים וסביבתיים:

  • גורמים גנטיים: לעיתים המחלה עוברת בתורשה, כך שהסיכון של בעלי קרבת דרגה ראשונה לחולי קרוהן לחלות במחלה בעצמם, גבוה פי 12-14 מכל אדם אחר.
  • גורמים אוטואימוניים: בדומה למחלות אימוניות אחרות, גם קרוהן נוצרת עקב תגובת נגד מוגברת מצד מערכת החיסון לגורמים זרים שהופיעו בגוף. תגובה זו מעודדת הפרשת חלבונים דלקתיים רבים שגורמים לדלקת חוזרת במעי ולהרס רקמות המעי.
  • גורמים סביבתיים: השכיחות הגבוהה של המחלה בעיקר עם הכניסה למאה ה-21, מוכיחה כי ישנם תנאים סביבתיים התורמים להתפתחות המחלה. בראשם נמצאת התיאוריה לפיה חשיפה נמוכה למיקרואורגניזמים כמו חיידקים ותולעים בילדות המוקדמת מחלישה את מיומנות הבקרה העתידית של מערכת החיסון ומגדילה את הסיכון לתחלואה.

קבוצות סיכון למחלה

כיום ידוע שישנו קשר בין עישון בהווה ובעבר וכן נטילת תרופות אנטי דלקתיות ללא סטרואידים וגלולות למניעת הריון לבין עלייה בסיכון לחלות בקרוהן. נוסף לכך, ישנו קשר בין התפרצות קרוהן להופעת זיהומי מעיים שקדמו לכך, אם כי מחקרים מצאו כי קשר זה עקיף בלבד.

לצד כל אלה, גם מי שסובלים מהליקובקטר פילורי מהווים קבוצת סיכון. משום שעלייה ברמות של חיידק ההליקובקטר בגוף, תורמת להופעת קרוהן וקוליטיס.

אבחון קרוהן

אבחון המחלה מתרחש על בסיס בדיקות אנדוסקופיות למערכת העיכול (קולונוסקופיה), בדיקות דם וצואה ובדיקות הדמיה (אולטרסאונד, CT, MRI). לרוב האבחון יתרחש בעקבות תלונות על נפיחות בטנית, כאבים עזים והקאות. לעיתים ניתן יהיה להצביע על חשד למחלה גם במקרה של בעיות בשלפוחית השתן והנרתיק, פיסורה, כיבים, אבנים בדרכי השתן או כיס המרה, אנמיה, אוסטאופורוזיס, ירידה חדה במשקל וללא כל הסבר וכמובן זיהומים ודלקות חוזרות. [2]

תסמיני המחלה

התסמינים של מחלת קרוהן משתנים מאדם לאדם ומופיעים בדרגות חומרה שונות, לרוב באופן מדורג:

  • כאבי בטן (כולל עוויתות והתכווצויות)
  • דם בצואה
  • שלשולים
  • חום
  • כיבים ופצעים חוזרים בפה
  • בחילות והקאות
  • עייפות מוגברת
  • אובדן התיאבון וירידה לא מוסברת במשקל
  • כיבים, כאבים ודימומים בפי הטבעת

כיצד המחלה יכולה להשפיע בטווח הרחוק?

ככל מחלה כרונית אחרת, בהיעדר טיפול שוטף והולם עלולים להופיע סיבוכים שונים ואף חמורים ביותר עם הזמן.

הסיבוכים המרכזיים בקרוהן הם חסימת מעיים, פיסורה באזור פי הטבעת המלווה בזיהומים, פיסטולות כתוצאה מכיבים שפרצו מדופן המעי ו”התחברו” לעור, המעי או השלפוחית, הופעת כיבים בכל חלקי מערכת העיכול, סיכון מוגבר לתת תזונה ותת משקל וסיכון מוגבר להתפתחות של סרטן המעי הגס. [3]

טיפול בקרוהן

עיקר הטיפול במחלת קרוהן הוא תרופתי, אם כי יש גם בסיס תזונתי הכרחי ביותר להשלמת הטיפול ולהצלחתו. כמובן שהשילוב בין השניים תלוי בגישה הרפואית המדויקת של המטפל, כאשר ישנן גם דרכים טבעיות בהן ניתן להשתמש במקביל, כמו נטילת תוספי תזונה דוגמת מלח שחור המקל על תסמיני המחלה. המלח השחור של הומאוטריט הוא פורמולה צמחית ייחודית, שעובדת לאורך מערכת העיכול והמעיים, והשימוש בו יכול להרגיע תסמיני קרוהן (כמו גם קוליטיס ועוד). למעשה, שילוב של תוספי תזונה והקפדה על תזונה נכונה ומותאמת, מהווה טיפול טבעי ומשלימה את הטיפול התרופתי בתסמינים ובמחלה.

הטיפול בפועל מיועד הן לרמיסיה (כלומר היעלמות ההתלקחות, “ההתקף”) והן להרגעת התקף פעיל ומיתון התהליך הדלקתי. תרופות לרמיסיה (העלמת ההתלקחות) הן אנטי דלקתיות מסוג 5-ASA ומתאימות למקרים קלים, לרבות מצבים של טרום התפרצות המחלה. תרופות להרגעת ההתקף הן תרופות מבוססות סטרואידים, שמדכאים את המערכת החיסונית והשימוש בהן הוא לפרק זמן קצוב בלבד.

טיפול רפואי נוסף ניתן דרך תרופות ביולוגיות, שמדכאות גם כן את מערכת החיסון אך בצורה בררנית יותר. לעיתים יהיה צורך באנטיביוטיקה, בייחוד אם קיימים סיבוכים והחשש מפני זיהומים גדול. כ-50% מהחולים יזדקקו בשלב מסוים גם לניתוח, עקב תגובה לא מספקת לטיפולים והצורך לטפל בהיצרות במעי, אבצס (כיס מוגלה), פיסטולה (חיבור לא תקין בין איברי חלל הבטן) או במצבים של עיכוב גדילה בקרב ילדים. במופע חמור של המחלה, ייתכן שיהיה צורך להתקין סטומה – חיבור מלאכותי של שק לאיסוף הצואה מהמעי.

מלבד הטיפול הרפואי, חשוב מאוד לסגל אורח חיים בריא ומטיב לבלימת המחלה, הדוגל בתזונה נטולת סיבים ומוצרי חלב (במקרה של כאבים ושלשולים), אם כי תוכנית הטיפול התזונתי תותאם בכל מקרה באופן אישי לכל מטופל וביחס לחומרת המחלה שלו. [4]

הקפדה על התזונה: מה אסור לאכול?

המאכלים האסורים הם כל אלה שעלולים ליצור חסימה במעי כמו קטניות, אורז, תירס ופופקורן, הפחתה משמעותית בבשר אדום (ניתן לאכול בשר טרי שאינו נא פעם עד פעמיים בשבוע לכל היותר) ובמוצרי חלב (בהתאם לסבילות האישית). אין לאכול ירקות כמו אצות, שומר, פטריות, כרוב או סלרי ולהימנע מהפירות אפרסמון, סברס, גויאבה, פסיפלורה, רימון וציפת פירות הדר (הקרום הלבן שעוטף את התפוז או הקלמנטינה למשל). כמו כן, תינתן הנחיה להימנע מאכילת פיצוחים ואגוזים שלמים ולהימנע ממזונות מתועשים ומעובדים המכילים צבעי מאכל, חומרים משמרים ומתחלבים.

המזונות המותרים (כאמור, בהתאם למופע המחלה ולהיבטים רפואיים-אישיים נוספים של כל מטופל) הם עוף מבושל, פילה דג (אפוי או מבושל), ביצים, ממרח אגוזים, מוצרי סויה, ירקות רכים ומבושלים, עגבנייה, מלפפון, גזר מגורד, תפוח, אגס ובננה. כאשר המחלה נמצאת ברמיסיה, ניתן להוסיף בהדרגה מאכלים נוספים בכפוף להמלצה רפואית ולליווי תזונתי קפדני.

הדגשים המרכזיים לתזונה בקרוהן הם תעדוף של מרקמים חלקים ורכים בארוחות קטנות במהלך היום (הימנעות מארוחות גדולות וכבדות), אותם יש ללעוס היטב ולאט על מנת לטחון כראוי את המזון. מומלץ גם להפריד ולרווח בכ- 2-3 שעות בין אכילת פרי וירק ולמעט בצריכת סיבים תזונתיים, או לפזר אותם על פני מנות קטנות במהלך היום. כמו כן, סביר להניח שיהיה צורך גם בנטילה של תוספי תזונה, בהתאם למחסור שאותר בבדיקות דם. [5]

לחיות עם קרוהן: מורכב אך אפשרי

למרות הקשיים הבלתי נפרדים שמתקבלים מעצם המחלה, אפשר לחיות עם קרוהן ולהימנע מהופעה קשה של תסמיניה:

הרגלים תזונתיים

מומלץ להקפיד על תזונה בריאה ואיכותית שממעיטה בסוכר לבן, מאכלים מטוגנים, שומנים ומוצרים עם חומרים מלאכותיים לשימור המזון ולהתמיד בפיקוח הרפואי והתזונתי כדי להימנע מחוסרים ולירידה בכמות הקלוריות הרצויה.

נטילת תוספים ופעילות גופנית

בקרב ילדים וקשישים, מומלץ לעקוב גם אחר מסת העצם ולדאוג לצריכה מספקת של סידן ולמעקב אחר ויטמין D ומינרלים. מומלץ להתחיל בפעילות גופנית שתדאג לבניית העצם ולמסת השריר.

הימנעות מנזקי השמש ומעישון

ידוע שישנן תרופות מסוימות המטפלות במחלות מעי דלקתיות ושמגבירות סיכון לסרטן העור. ולכן מומלץ לחולים בקרוהן להימנע מחשיפה מזיקה לשמש ולהימרח בקביעות בקרם הגנה. כמו כן, עישון נחשב לאחת הפעולות המזיקות ביותר למחלה, שכן הוא מוביל להתלקחויות מאוד קשות ולסיבוכים משמעותיים.

היו ערניים לגופכם ולנפשכם

המצב הגופני של כולנו נקשר רבות למחשבות ולתחושות שלנו ולהיפך. טפלו בעצמכם בכל מקרה של מתח, עצבות, עצבנות וחרדה, גם בעזרת אנשי מקצוע מתאימים. הישארו רגישים לגופכם ובדקו מה עושה לו טוב ומה פחות, אילו מזונות מתאימים לכם יותר, מה מרגיע אתכם, מעורר אתכם וממלא אתכם בתחושה טובה ונעימה.

בשורה התחתונה:

קרוהן נמנית עם מחלות המעי השכיחות ביותר, בפרט בחברה הישראלית. למרות ההתקפים המפורסמים שלה והסיבוכים מהם חוששים רבים, ניתן לשלוט במחלה ולטפל בה עד כדי הימנעות מוחלטת מתסמינים שונים. כדי להתגבר עליה בהצלחה, חשוב להתנהל באחריות לגבי הפיקוח והמעקבים הרפואיים, לסגל אורח חיים מטיב המכיל פעילות גופנית, תזונה מתאימה על סמך המצב המדויק של המחלה ונטילת תוספי תזונה מתאימים, כמו הרכב המכיל מלח שחור.

מקורות:

[1] [2] [3] [4] [5]

שאלות נפוצות: קרוהן: על המחלה ודרכי הטיפול בה

מחלת קרוהן (Crohn’s disease) משתייכת לקבוצת מחלות המעי הדלקתיות, לצד מחלת קוליטיס כיבית. קרוהן יכולה להתפרץ ממספר סיבות, שמשבש את פעילותה של המערכת החיסונית.

בדרך כלל תהליך האבחון יתחיל בתלונות מצד המטופל על כאבים, דימומים מפי הטבעת, בחילות והקאות מרובות, ירידה לא מוסברת במשקל, כיבים (אפטות) מרובים בפה ועוד. לאחר בדיקות דם וצואה, הדמיות וקולונסקופיה, תתקבל אבחנה מדויקת.

לקרוהן תסמינים משתנים מאדם לאדם, כאשר התסמינים הטיפוסיים ביותר הם כאבי בטן עזים, דם בצואה, זיהומים וכיבים חוזרים, מצבים כמו פיסורה, אבצס ועוד. כאן תוכלו לקרוא את רשימת התסמינים המלאה.

חשוב להימנע ממוצרים שעלולים לגרום להיצרות ולחסימה במעי, דוגמת קטניות, פיצוחים, ציפת פירות הדר ומוצרים מתועשים שמכילים חומרים מלאכותיים משמרים כמו צבע מאכל.

הטיפול לקרוהן הוא משולב: מתן תרופות לצד הרגלים תזונתיים נכונים ואורח חיים מתאים. את כל דרכי הטיפול תמצאו כאן במאמר (כולל טיפול טבעי), לצד טיפים בנוגע להתמודדות יומיומית עם המחלה.

דאבל בלאק 60

DOUBLE BLACK PRO

פורמולה צמחית ייחודית, שפועלת לאורך כל מערכת העיכול וגם לאורך המעיים. החל מבעיות שונות בקיבה, כגון הימצאות חיידק ההליקובקטר, בחילות, הקאות, ועד לאיזון חומציות הקיבה.

תכולה

60 כמוסות

אופן טיפול

2 כמוסות ביום

עם האוכל

דאבל בלאק 60

מארז יחיד

160

10% הנחה כולל כפל מבצעים

הצטרפו עכשיו למועדון הלקוחות של הומאוטריט לאב ותהנו מ 10% הנחה לקנייה הנוכחית, תכנים מותאמים אישית ועוד הפתעות והטבות רבות! מלאו את הפרטים מטה והצטרפו עכשיו, קופון ההנחה יישלח אליכם במייל:

*שימו לב, אם בסיום ההרשמה לא קיבלתם מייל עם קוד הקופון, בדקו גם את תיבת הספאם שלכם. 10% ההנחה הם לשימוש חד פעמי.

אתר זה משתמש ב Cookies על מנת לספק לך חווית גלישה טובה יותר. לקבלת מידע מפורט קראו את המדיניות פרטיות שלנו.

אתר זה שומר שבת וחגים

אתר זה הינו שומר שבת וחגים ולכן לא ניתן לבצע בו רכישות כעת.
ניתן להשאיר לנו פרטים בטופס הפניה ואנו נשוב אליכם למידע נוסף והשלמת התהליך כאשר נחזור לפעילות.
עמכם הסליחה

אתר זה שומר שבת וחגים

אתר זה הינו שומר שבת וחגים ולכן לא ניתן לבצע בו רכישות כעת.
אנו נשוב אליכם למידע נוסף והשלמת התהליך כאשר נחזור לפעילות.
עמכם הסליחה