אנמיה

אנמיה היא תופעה שכיחה שיכולה לקרות לכולם והיא נגרמת בעקבות ירידה ברמות ההמוגלובין ובכדוריות הדם האדומות. מצב זה יכול להיגרם בעקבות סיבות רבות ואבחון הסיבה הגורמת לאנמיה חשובה מאוד מאחר והיא תקבע את אופן הטיפול. אנמיה יכולה להיות כרונית או זמנית אך תזונה נכונה וטיפולים טבעיים כמו תוספי תזונה יכולים לעזור לכל אנמיה ובהקלה בתסמינים שלה. ריכזנו עבורכם את כל המידע שחשוב לדעת על הנושא.

מהי אנמיה?

אנמיה היא שם כולל למספר מחלות שבהן יש רמה נמוכה של המוגלובין או רמה נמוכה של כדוריות דם אדומות. המוגלובין הוא החלבון הנמצא בכדוריות הדם האדומות (אשר הן חלק מהרכב הדם) ומטרתו לסייע בתהליך נשיאת החמצן לרקמות השונות בגוף. במצב של אנמיה, תהליך העברת החמצן בגוף נפגע. [1] [2]

תסמינים של אנמיה

במצבים של אנמיה קלה, התסמינים לא יהיו מורגשים אך במצבים של אנמיה חמורה תהיה פגיעה ברורה בתהליך העברת החמצן בתוך הגוף לתאים ולכן יורגשו תסמינים ברורים:

  • עייפות יתר
  • סחרחורות
  • חולשה
  • כאבי ראש
  • חיוורון
  • דופק מהיר
  • ירידה בריכוז
  • קושי בביצוע מאמץ פיזי
  • במקרים של חוסר בברזל תהיה גם נשירת שיער. [1] [2]

האם זה מסוכן?

במקרים של תסמינים חמורים כמו: קוצר נשימה במצב מנוחה, דופק לא סדיר או חולשה קיצונית, יש לפנות לרופא המשפחה על מנת לגלות את הסיבה לתסמינים אלו. ניתן לגלות אנמיה לאחר בדיקת דם. במקרים קיצוניים וחמורים, תידרש התערבות רפואית דחופה. [1]

גורמים לאנמיה

תורשה וגנטיקה

ישנן מחלות תורשתיות שגורמות לאנמיה. מחלות תורשתית כמו תלסמיה ואנמיה חרמשית שבהן ייצור ההמוגלובין לא תקין ולכן גם היווצרות כדוריות הדם האדומות. סיבה נוספת לאנמיה היא מחסור באנזים G6PD, זוהי גם מחלה תורשתית שגורמת לאורך החיים של הכדוריות האדומות להיות קצר מהרגיל. [1]

אנמיה מחוסר ברזל

חוסר ברזל משפיע על ייצור ההמוגלובין ומגביל את ייצור מספר כדוריות הדם האדומות. קיימות מספר סיבות מדוע נגרמת אנמיה מחוסר ברזל: חוסר ברזל בתזונה, ספיגה לקויה של ברזל, איבוד דם רב (לדוגמה הוסת החודשית), הריון, פעילות גופנית מואצת ועוד. תופעה זו שכיחה בקרב נשים צעירות אך יכולה לקרות לכולם בעקבות אחת הסיבות שציינו. [4] בנוסף, רמה גבוהה מהרגיל של החיידק הליקובקטר בקיבה גורמת לרמות נמוכות של ברזל בדם מכיוון שהחיידק זקוק לכמויות ברזל גדולות כדי לשרוד בתנאים הקשים של הקיבה.

מחלות

מחלות שונות יכולות לגרום לירידה ברמת ההמוגלובין וירידה בייצור כדוריות הדם האדומות. מחלה נפוצה ומוכרת היא השפעת אשר מובילה לשינויים בהרכב הדם. לרוב האנמיה תהיה זמנית אך חשוב לשים לב שהיא קיימת.
מחלות כרוניות, מחלות המטולוגיות ומחלות אונקולוגיות יכולות לגרום לפגיעה בייצור של כדוריות דם אדומות.
קיימת מחלה חיסונית (אוטואימונית) בשם אנמיה המוליטית שבה כדוריות הדם האדומות נהרסות באופן מהיר יותר מאחר והגוף “תוקף” אותן. [1]

תרופות

ישנן מספר תרופות שתופעות הלוואי שלהן גורמות לאנמיה. לדוגמה, תרופות כימותרפיות הנמכרות בשוק, מדכאות את מח העצם ופוגעות בייצור תאי דם אדומים. [1]

תהליך האבחון של אנמיה

ניתן לגלות אנמיה על ידי בדיקת דם פשוטה. בדיקת הדם צריכה לבדוק מספר קריטריונים ולהשוות אותם לערכים התקינים. ערכים נמוכים בהתאם לגיל ומין הנבדק יוכלו להצביע על אנמיה. הקריטריונים אותם יש לבדוק בבדיקת הדם הם: ספירת כדוריות הדם האדומות, ספירת ההמוגלובין ובדיקת המטוקריט (בדיקת נפח הכדוריות האדומות בתוך נוזל הדם) ועוד.

במקרים חמורים של אנמיה, ניתן לבצע בדיקות נוספות כדי לאבחן את היקף הבעיה: בדיקה מיקרוסקופית של משטח הדם ובדיקה של מוח העצם. [1] [3]

איך מגלים את הגורם לאנמיה?

חשוב לציין כי אנמיה היא אינה מחלה בפני עצמה. היא כן גורמת לתסמינים שונים אך היא נגרמת בעקבות גורם אחר. אבחון האנמיה הוא חשוב מאוד, חשוב להבין את הגורם לאנמיה מאחר ולכל גורם יינתן טיפול שונה. לעיתים האנמיה מצביעה על בעיה קלה שניתן לטפל בה בקלות, אך לעיתים, האנמיה מצביעה על בעיה חמורה שאבחון מוקדם יכול להציל חיים, כמו במקרים של גידולים.

ניתן לגלות אנמיה בעקבות בדיקת דם. לאחר שהאנמיה התגלתה, הרופא המטפל ישאל את המטופל שאלות רבות ויבצע בדיקה גופנית על מנת לזהות את הגורם לאנמיה. הרופא ישאל על ההיסטוריה הרפואית של המטופל, על הרגלי התזונה שלו, שינויים גופניים שקרו בזמן האחרון ועל כאבים שונים.

בהתאם לאנמנזה של הרופא, הוא יבחר האם להמשיך את הבירור הרפואי ולשלוח את המטופל לבדיקות נוספות, בדיקות במערכת העיכול או המשך בירור רפואי אצל רופא המטולוג. [1]

אנמיה כרונית וזמנית

אנמיה היא תופעה הנגרמת בעקבות מספר רחב של גורמים. ישנם גורמים הניתנים לטיפול מהיר ולכן האנמיה היא זמנית, כלומר לאחר מתן טיפול היא תוכל להיעלם תוך מספר חודשים.

לעומת זאת, ישנם גורמים כמו מחלות כרוניות שגורמות לאנמיה שלא ניתן לרפא, כן ניתן לטפל ולהקל על התסמינים שלה אך האנמיה תישאר. דוגמה לגורם כזה היא, אנמיה כתוצאה מאי-ספיקת כליות, במחלה זו על החולה לקבל זריקות אריטרופויטין באופן קבוע ולעקוב אחר המדדים שלו. [1]

קבוצות סיכון לאנמיה

תינוקות

מאחר ותינוקות נוטים לפתח אנמיה, ההמלצה של משרד הבריאות היא לתת להם תוספי ברזל מגיל 4 חודשים. תוספי הברזל בדרך כלל מגיעים כטיפות ולעיתים גורמים לתופעות לוואי, בכל מקרה שכזה יש להתייעץ עם רופא.

נשים

לעומת גברים, נשים נוטות לפתח יותר אנמיה וזאת בעקבות שינויים בנפח הדם שלהן. אצל נשים יש שינויים משמעותיים כמו: הוסת החודשית, היריון, הנקה ועוד. על נשים לבדוק לעיתים קרובות את הערכים בדם ולוודא שלא פיתחו אנמיה.

חולים במחלות כרוניות

חולים במחלות כרוניות יסבלו לרוב מבעיות בספיגה של ברזל. ברזל הוא מרכיב חשוב בייצור המוגלובין וכדוריות דם אדומות ולכן מחסור בו גורם לאנמיה. [3]

סוגים של אנמיה

אנמיה מיקרוציטית

אנמיה הנגרמת כתוצאה מיצירת כדוריות דם אדומות קטנות יותר מהרגיל.

אנמיה ספורמיטית

אנמיה הנגרמת כתוצאה מבעיה בייצור הממברנה (המעטפת) של כדוריות הדם האדומות.

אנמיה המוליטית

אנמיה הנגרמת בעקבות מחלה אוטואימונית שבה הגוף “תוקף” את כדוריות הדם האדומות ולכן אורך חייהן קצר יותר מהרגיל.

אנמיה אפלסטית

אנמיה הנגרמת כתוצאה מבעיה בייצור תאי הדם במוח העצם או כתוצאה מבעיה בהורמונים שאחראים על ייצור תאי הדם.

אנמיה מגלובלסטית

אנמיה הנגרמת כתוצאה מחוסר בוויטמיןB12  או חוסר בחומצה פולית. [2]

אנמיה לאורך החיים

אנמיה אצל ילדים

אנמיה אצל ילדים יכולה להיגרם בעקבות כל אחת מהסיבות שציינו במהלך המאמר. הגורמים השכיחים לאנמיה אצל ילדים הם חוסר בברזל בעקבות תזונה לקויה או בעיה בספיגה, או בעקבות דימום הנגרם מתאונה או פציעה.

אנמיה בהריון

מאחר ובזמן ההיריון הגוף דורש יותר ברזל, אנמיה יכולה להתפתח בעקבות חוסר בברזל וירידה בייצור המוגלובין. אנמיה אינה מזיקה לעובר (למעט מקרים חריגים) ודמו של העובר דורש גם הוא כמויות של ברזל. אנמיה בהיריון היא תופעה נפוצה והאישה צריכה להיות במעקב אחר המצב. חשוב למנוע את האנמיה מראש על ידי תזונה נכונה ונטילת תוספי תזונה ויש להמשיך בטיפול ולהגביר אותו אם האנמיה החריפה. [5]

מה ההבדל בין אנמיה לאנמיה חרמשית?

אנמיה חרמשית היא מחלת דם תורשתית, היא גורמת לייצור המוגלובין לא תקין. לעומת אנמיה, אנמיה חרמשית היא תורשתית והתסמינים שלה חמורים יותר: עיכוב בגדילה, אירועי כאב לעיתים קרובות, שתן כהה ועיניים צהובות. אין טיפול לריפוי המחלה אך כיום ניתן לטפל בתסמינים שלה ולאפשר למטופל לחיות ללא כאב עד כמה שניתן. [6]

טיפול באנמיה

טיפול באנמיה יינתן לאחר אבחנת הגורם לאנמיה. ישנם מספר טיפולים טבעיים כמו תזונה נכונה ותוספי תזונה שניתן לבצע בכל מקרה על מנת לא לגרום לחוסר בברזל, חומצה פולית וויטמיןB12  ועל מנת לשפר את רמת ההמוגלובין וייצור כדוריות הדם האדומות בגוף. [1]

תזונה נכונה

על מנת לטפל באנמיה, יש להקפיד על תזונה נכונה. תזונה נכונה תהיה מורכבת בעיקר מהמרכיבים החסרים הספציפיים לפי תוצאות בדיקות הדם. חשוב להקפיד על תזונה המכילה: מוצרי בשר, מזונות המעושרים בברזל, ירקות ופירות המועשרים בוויטמין C (עוזר בספיגת הברזל).

טיפול תרופתי

טיפול תרופתי לאנמיה יינתן בהתאמה אישית מהרופא המטפל, לאחר אבחנת הגורם לאנמיה.

תוספי תזונה

ויטמין C

ויטמין C נוזלי מסייע לשמור על מערכת חיסונית תקינה וחזקה. ויטמין C הוא בעל פעילות נוגדת חמצון והוא מגן על הגוף מפני רדיקלים חופשיים, הוא מחזק את המערכת החיסונית של הגוף והוא מסייע בספיגת הברזל. מאחר ולוויטמין C יש כל כך הרבה יתרונות, הוא מסייע גם לאנמיה ועוזר להקל על התסמינים.

ויטמין B12

חיוני בתהליכים של יצירת תאי דם אדומים בגוף, הוא גורם משמעותי להורדת הסיכון למחלות לב ואירועים מוחיים. נטילת ויטמין B12 עוזר פלאים בהעברת תסמיני האנמיה, תסמינים כמו: עייפות, סחרחורות וירידה בריכוז. תוסף תזונה וויטמין B12 מהווה טיפול טבעי העוזר לאנמיה.

לסיכום

אנמיה היא תופעה בעייתית שבה תהליך העברת החמצן לגוף נפגע ולכן נגרמים תסמינים שונים. ישנם מצבים שבהם האנמיה מהווה תסמין של מחלה אחרת ובכל מקרה יש לנטר ולטפל בה בהתאם לגורם האנמיה והסוג המדויק. גם אם הטיפול שניתן על ידי רופא הוא טיפול תרופתי, חשוב לספק לו חיזוקים טבעיים מתאימים לרבות תזונה נכונה ושימוש בתוספי תזונה, שיסייעו לתהליכים השונים בגוף ולהפחתה בתסמינים.

מקורות: [1], [2], [3], [4], [5], [6]

שאלות נפוצות: אנמיה

אנמיה היא שם כולל למספר מחלות שבהן יש רמה נמוכה של כדוריות דם אדומות או רמה נמוכה של ההמוגלובין הנמצא בתוכן. כתוצאה מהרמה הנמוכה, תהליך העברת החמצן בגוף נפגע ובמצבים מסוימים זה יכול להיות מסוכן. אנמיה היא אינה מחלה, אמנם יש לה תסמינים וגורמים שונים אך היא נגרמת בדרך כלל כתוצאה מבעיה או מחלה אחרת.

לאנמיה יכולים להיות גורמים רבים ולכן חשוב להבין את הגורם המדויק על מנת לדעת איך לטפל באנמיה. גורמים כמו: תזונה לקויה, אנמיה חוסר ברזל, נטילת תרופות מסוימות, תורשה וגנטיקה, ומחלות מסוימות שגורמות לאנמיה.

התסמינים של אנמיה יכולים להיות: עייפות יתר, סחרחורות, חולשה, כאבי ראש, חיוורון, דופק מהיר, ירידה בריכוז, קושי בביצוע מאמץ פיזי ולעיתים גם נשירת שיער. יכולים להיות תסמינים חמורים יותר בהתאם לחומרת האנמיה.

ישנם גורמים שונים להיווצרות אנמיה. בגורמים קלים יותר כמו תזונה לקויה, חוסר ברזל או תופעות לוואי של תרופות, יהיה קל יותר לטפל באנמיה ולכן היא תוכל להיעלם. בגורמים קשים יותר כמו מחלות או בעיות גנטיות, כנראה שהאנמיה לא תעלם אך ניתן לשלוט עליה ולטפל בה באמצעות טיפולים מתאימים.

10% הנחה כולל כפל מבצעים

הצטרפו עכשיו למועדון הלקוחות של הומאוטריט לאב ותהנו מ 10% הנחה לקנייה הנוכחית, תכנים מותאמים אישית ועוד הפתעות והטבות רבות! מלאו את הפרטים מטה והצטרפו עכשיו, קופון ההנחה יישלח אליכם במייל:

*שימו לב, אם בסיום ההרשמה לא קיבלתם מייל עם קוד הקופון, בדקו גם את תיבת הספאם שלכם. 10% ההנחה הם לשימוש חד פעמי.

10% הנחה כולל כפל מבצעים

הצטרפו עכשיו למועדון הלקוחות של הומאוטריט לאב ותהנו מ 10% הנחה לקנייה הנוכחית, תכנים מותאמים אישית ועוד הפתעות והטבות רבות!

השאירו פרטים ומיד תקבלו קוד קופון לשימוש מיידי:

אתר זה משתמש ב Cookies על מנת לספק לך חווית גלישה טובה יותר. לקבלת מידע מפורט קראו את המדיניות פרטיות שלנו.

אתר זה שומר שבת וחגים

אתר זה הינו שומר שבת וחגים ולכן לא ניתן לבצע בו רכישות כעת.
ניתן להשאיר לנו פרטים בטופס הפניה ואנו נשוב אליכם למידע נוסף והשלמת התהליך כאשר נחזור לפעילות.
עמכם הסליחה

אתר זה שומר שבת וחגים

אתר זה הינו שומר שבת וחגים ולכן לא ניתן לבצע בו רכישות כעת.
אנו נשוב אליכם למידע נוסף והשלמת התהליך כאשר נחזור לפעילות.
עמכם הסליחה

10% הנחה על כל מוצרי הומאוטריט לקנייה ראשונה באתר
בהקלדת קוד קופון:
gift10