כמיליון ישראלים סובלים מדי שנה מסינוסיטיס, כאשר אצל חלק גדול, הבעיה הופכת עם הזמן לכרונית ומצריכה טיפולים מורכבים למדי. באופן טבעי, מי שסובל מסינוסיטיס ובפרט מהתסמינים והתופעות המתלווים למצב הזה ממהר לגשת לטיפול רפואי קונבנציונלי, ואכן הרפואה המערבית מציעה פתרונות שונים ומגוונים לבעיה. עם זאת, במיוחד בעבור מי שסובל מסינוסיטיס כרוני, הטיפולים הללו עשויים להיות יעילים הרבה פחות, לגרום לתופעות לוואי לא נעימות ובמקרים מסוימים גם להחמיר עוד יותר את הבעיה.
בדיוק בגלל זה רבים בוחרים לצאת ולחפש טיפולים ופתרונות טבעיים יותר שיעזרו להם להתמודד עם המצב בדרכים נעימות ונוחות יותר. נשאלת השאלה – האם אכן ישנם טיפולים או תרופות כאלו בנמצא שיכולות להקל או לפתור את המצב. במאמר הזה נפרט יותר לעומק מה בעצם מציעים הטיפולים השונים. לפני שנתחיל לדבר על האפשרויות הטבעיות העומדות בפניכם, בואו ננסה להבין בכלל מה זה סינוסיטיס, מי עשוי לסבול מזה ומתי התופעה הופכת מזמנית לכרונית.
מבוא לסינוסים וסינוסיטיס
אז מה הם בעצם הסינוסים? מדובר בחללי אוויר שהם חלק חשוב מאד במערכת הנשימה של האדם. תפקידם המרכזי של הסינוסים הוא ניקוז של נזלת וליחה המצטברות בכמויות גדולות, במיוחד כאשר אנו מצוננים והגוף מייצר הרבה יותר מהן. לצורך כך הם מרופדים בשכבת רירית שתפקידה למנוע הידבקות במחלות זיהומיות שונות ובמצב תקין הליחה והנזלת מתנקזות אל עבר האף ואנו בולעים את ההפרשות באופן טבעי מבלי להיות מודעים לכך אפילו.
סינוסיטיס, או בשמה העברי דלקת גתות האף, היא מצב שבו אחד או יותר מהסינוסים (ישנם ארבעה סוגים כאלה עליהם נפרט מיד) נחסמים ולא מצליחים לנקז כראוי את הליחה והנזלת עקב זיהום כלשהו או מסיבות אחרות. הביטוי הנפוץ ביותר של סינוסיטיס הוא כאבי ראש חזקים, לעתים עד כדי השבתה וחוסר יכולת לעסוק בדברים אחרים מלבד ההתמקדות בכאב. המיקום של הכאב מושפע מהסינוסים החסומים.
הסינוסים המקסילריים נמצאים מתחת לארובות העיניים וכשהם חסומים הכאב יורגש מתחת לעיניים ויש שיוקרן לכיוון המצח. הסינוסים הפרונטליים נמצאים מעל העיניים וחסימתם תגרום לכאבים באזור הזה ועד למצח או אפילו לחלק העליון של הראש. הסינוסים האתמואידים נמצאים במרכז הפנים וחסימתם תביא לכאב חד ומרוכז בדיוק באמצע הראש. הסינוסים הספנואידים נמצאים בחלק האחורי של הראש במקום שנקרא קופסת הגולגולת וכשהם נחסמים, הכאב יהיה ברובו בעורף לכיוון מרכז הגולגולת.
הסיבה הנפוצה ביותר להיווצרות סינוסיטיס היא מחלות זיהומיות, למעשה דלקות בסינוסים שמסתבכות וגורמות לחסימה. זה מתחיל לרוב בהתקררות ויראלית שגורמת להתנפחות הרירית בסינוסים, ולאחר זמן מסוים בו הנוזלים לא מתנקזים, הם מזדהמים והופכים למוגלתיים. רבים יסבלו מהבעיה עקב הימצאות בסביבה לחה במיוחד, סביבה עם אוויר מזוהם, עישון או הימצאות של אבקנים רבים באוויר. סיבות נוספות להיווצרות סינוסיטיס הן חסימות בסינוסים עקב פוליפים, גידולים שפירים, אלרגיה המגדילה בצורה משמעותית את נפח הרירית וחסימות הנגרמות מגורמים אחרים.
סינוסיטיס הנמשך בין ארבע שבועות לשלושה חודשים יוגדר בין דרגת “סינוסיטיס חריף” ל”סינוסיטיס תת חריף”. סינוסיטיס שימשך מעל לשלושה חודשים כבר עשויה להיות בגדר “סינוסיטיס כרוני” המצריך טיפול פרטני. בכל מקרה, מי שמגדיר את הסטטוס של הסינוסיטיס הוא רק רופא המשפחה או הרופא המטפל והוא עושה זאת תוך שקלול של כלל הנתונים כמו הסיבות להיווצרות הסינוסיטיס, היסטוריה רפואית, תסמינים נוספים ולא רק משך הזמן של התופעה. סינוסיטיס עשוי להופיע אצל כל אחד בכל גיל, אך באופן טבעי מי שסובל יותר מאלרגיות ומצינון בזמן החורף, חשוף לכך הרבה יותר.
תרופות סבתא לסינוסיטיס
כאשר מדובר על סינוסיטיס נקודתי, לרוב ימליצו הרופאים על תרופות ותכשירים למניעת גודש, שכאמור עשויים לגרום למצב של תלות גופנית ואי יכולת של הגוף לנקז את הנוזלים בלעדיהם. סינוסיטיס חריף מטופל לרוב על ידי אנטיביוטיקה שגם לה כמובן השפעות על גוף האדם, ובמקרים של סינוסיטיס כרוני יש כבר צורך בטיפולים אחרים כמו טיפולים באמצעות סטרואידים או הליכים כירורגיים.
בדיוק בגלל זה, מה שמכונה תרופות סבתא לטיפול בסינוסיטיס, או יותר נכון טיפולים ותכשירים טבעיים, יכולים להיות טיפול טבעי ומשלים למקרים של סינוסיטיס נקודתי, סינוסיטיס חריף וגם סינוסיטיס כרוני, מבלי להכניס לגוף חומרים לא טבעיים או כאלה שיגרמו לתלות בהם.
דלקת בסינוסים – תרופות סבתא
באופן כללי ולגבי כל בעיה רפואית שהיא (במיוחד בשלבים ההתחלתיים לפני שמגיעים למצב כרוני) שווה לשקול לנסות קודם לכן טיפולים טבעיים. אחרי הכול, אם אפשר לפתור את הבעיה בלי חומרים בעלי פוטנציאל מזיק או ממכר, למה לא לעשות זאת? במקרה של סינוסיטיס, אפשר לנסות שימוש בחומץ תפוחים העשיר בוויטמינים, מינרליים, נוגדי חמצון וחומצה מאלית. החומץ עשוי לפרק את הליחה שחוסמת את דרכי הנשימה וגם מהווה דרך טבעית ומשלימה לחיזוק המערכת החיסונית. ניתן בנוסף להריח או לשתות פלפל קאיין שמצטיין בפתיחת דרכי הנשימה, נלחם במוקדים דלקתיים, מרחיב את כלי הדם בפנים ומביא לשיכוך כאבי הראש וכאבי הפנים. ניתן להכין תרופה ביתית מצוינת מחומץ תפוחים, פלפל קאיין, דבש טהור ומיץ לימון, אותה יש לגרגר ולשתות פעמיים ביום כטיפול משלים להתמודדות עם תופעות הסינוסיטיס.
סינוסיטיס כרוני – טיפול טבעי
קיימים טיפולים טבעיים המיועדים להתמודדות עם תסמיני סינוסיטיס כרוני. רכיבים שונים שמקורם בצמחים, כמו האנזים סרפפטז המצוי למשל בצמח הפאפיה וידוע כמפרק חלבונים יעיל במיוחד, משולבים בתוספים ובטיפולים טבעיים לצורך הסרת גודש וסילוקו.
סינוסיטיס תרופות סבתא – כל הדרכים להקל על כאבי סינוסים
אנו מציעים מגוון פתרונות טבעיים להקלה על סינוסיטיס ועל התסמינים הנלווים לתופעה. לצד זאת, אפשר בהחלט לנקוט בכמה צעדים פשוטים וטבעיים למדי להתמודדות עם הסינוסיטיס ללא טיפול תרופתי מיוחד.
הדרך הראשונה היא הפחתה של מזונות אלרגניים כמו למשל גלוטן, סויה או חלב. האלרגיה מובילה לגירוי הרירית ובעצם כך לחסימה וגודש בסינוסים. ניתן בהחלט לבקש מהרופא בדיקה להימצאות אלרגניים על מנת להבין אם אכן מוצרים מסוימים מעוררים תגובות אלרגיות, אך חשוב לדעת שגם מי שאינו סובל מאלרגיה עשוי לסבול מגירוי והתרחבות של הרירית עקב צריכת מזונות כמו חלב או כאלה המכילים סוכר מזוקק. אפשר לבדוק בעצמכם את הבעיה על ידי הסרה של המזונות הללו מהתפריט, בליווי ובייעוץ של רופא ותזונאי.
דבר נוסף שאפשר לעשות הוא להגביר באופן משמעותי את צריכת המים ולהפחית או אפילו להפסיק כליל צריכה של סוכר ושל קפאין. סוכר וקפאין עשויים בהחלט לעורר דלקת וגם להעלות את לחץ הדם, מה שיחמיר על סימפטום כאבי הראש בעת סילוקים מהמערכת. הדרך לשטוף את הרעלנים מהמערכת היא על ידי שתייה מרובה של מים במהלך היום.
אדים חמים עשויים גם הם לעזור בסילוק של חלק משכבת הרירית ולהקל על התופעה. ניתן לטפטף לקערה מעט שמן אקליפטוס או כמוסה מרוכזת של שמנים ארומטיים , להציב את הראש מעל הקערה ולכסות אותו עם מגבת.
להקלה על כאבי הראש, ניתן להניח שקיות עם קרח או קרחונים מכוסים במגבת נקייה על האזורים הכואבים לזמן מה מספר פעמים במהלך היום. חשוב לשים לב כי הקרח מכסה את צידי הראש והאף ולהשאירו במשך 30 שניות לפחות. ניתן לשלב עם אמבטיה חמה לפני השנה שעשויה להביא להקלה גדולה ולשינה טובה יותר.
לבסוף, ניתן להשתמש בשמן מנטה אותו יש למרוח על הראש ובמיוחד על הרקות ולעסותו בתנועות מעגליות. ריח המנטה מסייע מחד לפתוח את דרכי הנשימה ולשחרר את הגודש ומאידך מביא הקלה עצומה לכאבי הראש העזים.
תוספי תזונה טבעיים לטיפול בסינוסיטיס כרוני
דרך אחת להקלה בתסמיני בסינוסיטיס חריף, ובעיקר בסינוסיטיס כרוני, שנמשך זמן ארוך או שחוזר באופן קבוע, היא באמצעות תוספי תזונה טבעיים. כך למשל זרעי סלרי (Apium graveolnes) עשירים בנוגדי חימצון וידועים ביכולת הגבוהה שלהם לפרק ליחה במקומות רבים בגוף (גם בקיבה למשל, מה שעשוי להקל על צרבות). זרעי שמיר (Anethum graveolnes) העשירים גם הם בנוגדי חמצון וגם במינרל אשלגן עוזרים בשיכוך מוקדים דלקתיים ועוזרים לסלק נזלת וליחה. פטריית פוריה (Wolfiporia extensa) וכמובן צמח הפאפאיה עם האנזים סרפפטז שהוא אחד ממפרקי החלבונים היעילים והחזקים ביותר הקיימים בטבע. ניתן למצוא אותם בכמוסות טבעיות כמו למשל בתוסף Muco Protector של חברת הומאוטריט לאב. מומלץ לבחור אך ורק בתוספים מוכחים ויעילים ובכאלה המכילים את שילוב החומרים והמרכיבים הנכון לכל בעיה. כדאי להתייעץ עם יועץ מטעם החברה או עם רופא לפני השימוש, להתאמת הטיפול לכל מטופל.
טיפול טבעי לסינוסיטיס – איך הרפואה הסינית משתלבת כאן?
הרפואה הסינית מציעה גם היא מגוון טיפולים להתמודדות עם סינוסיטיס ובעיקר לתסמינים ולכאבים של התופעה. הטיפולים הנפוצים ביותר הם הדיקור הסיני המוכר ושילוב של צמחי מרפא מסוגים שונים. עם זאת, טיפולים מתחום הרפואה האלטרנטיבית דורשים התמדה בסדרת טיפולים לטווח ארוך. כך למשל טיפול דיקור אחד שעולה כמה מאות שקלים, עשוי להיות יעיל אם הוא חלק מסדרה ארוכה של טיפולים, וכך מדובר בסופו של דבר בהוצאה לא מבוטלת. בנוסף, חשוב לשים לב גם הרפואה הסינית עושה שימוש בצמחי מרפא שונים לצורך התמודדות עם תסמיני מחלה, בדומה לתוספי התזונה הטבעיים.
טיפול טבעי לסינוסיטיס – סיכום
סינוסיטיס היא תופעה לא נעימה בהחלט ואין אף אחד שחסין אליה באמת. לרוב, אנשים פונים בצורה אוטומטית לרפואה הקונבנציונלית, ובמקרים של סינוסיטיס נקודתי, מקבלים מרשם לתרופות למניעת גודש ולשיכוך כאבים. במקרים של סינוסיטיס חריף או כרוני מופנים לטיפול באמצעות אנטיביוטיקה, סטרואידים או הליכים רפואיים פולשניים. בחלק מהמקרים מטופלים סובלים מתופעות לוואי או מפתחים תלות בתרופות הללו. לעומת זאת, התוספים הטבעיים מציעים פתרון אלטרנטיבי לפירוק הליחה והנוזלים שהצטברו במערכת הנשימה, בניגוד לתרופות שעלולות לייבש את הרירית או מטפלות בסימפטומים ובכאבים.