כמעט ואין אחד שלא מכיר את התופעה המציקה הזו. פתאום, אנחנו לא שומעים כל כך טוב, אולי אפילו יוצאים מאיזון ולפעמים גם מרגישים כאב או גרד. אוזניים סתומות זה משהו שיוצא כמעט לכל אחד מאיתנו לחוות, ועד כמה שזה עלול להיות מעצבן, חשוב לדעת שיש מה לעשות. האמת היא, שלרוב בכלל לא צריך תרופות או טיפולים מורכבים, ויש כמה תרופות סבתא ופתרונות טבעיים שבהחלט עשויים לעזור. נסביר כעת כל מה שחשוב לדעת על התופעה הזו – במה היא מתבטאת, למה זה יכול לגרום, ואיך ניתן לטפל בבעיה באופן טבעי. בואו נתחיל.
קצת על מבנה האוזן ותפקידה החשוב
האוזן האנושית בנויה משלושה חלקים עיקריים:
- האוזן החיצונית: כוללת את האפרכסת ותעלת השמע. גלי הקול מתרכזים באמצעות האפרכסת, עוברים באוויר של תעלת השמע ומרעידים אותה עד שמגיעים לעור התוף שהוא בעצם המחיצה עם האוזן התיכונה (1).
- האוזן התיכונה: מעין חדר חצוב בתוך הגולגולת שלנו. הקיר החיצוני הוא עור התוף ושאר הקירות עשויים מעצם. כאשר קול חודר, מתרחשת סדרת פעולות ארוכה ומיוחדת בה הקול עובר דרך עצמות קטנות ומיוחדות שהן העצמות הקטנות ביותר בגוף האדם. ברצפה של האוזן התיכונה ישנו פתח המוביל לתעלה המחברת בין האוזן התיכונה לחלל הלוע שנקראת התעלה על שם אוסטאש. הרבה פעמים תחושה של אוזניים סתומות נובעת מסתימה של התעלה הזו, כמו שקורה למשל בעת שינוי לחץ אוויר (1).
- האוזן הפנימית: מורכבת משבלול ומאיבר שיווי המשקל שאינו קשור לשמיעה. בשבלול יש צינורות המכילים נוזל שכרוכים סביב המרכז כמו קונכייה של שבלול. בצינורות ישנם קולטנים מיוחדים המגיבים לרעידות של הנוזל והם למעשה הופכים את הרעידות לדחף עצבי ומעבירים את המידע אל עבר המוח דרך עצבי השמיעה. באופן הזה למעשה המוח מפענח את המידע שהוא מקבל לצלילים וכך למעשה עובדת השמיעה שלנו (1).
אז למה האוזניים נסתמות?
היגיינה לקויה
כפי שמיד נחדד, ניקיון אובססיבי ומופרז של האוזניים הוא לא בהכרח טוב, ואף עשוי לגרום ללא מעט בעיות. אך מנגד, אוזניים מלוכלכות מאוד ייטו להיסתם הרבה יותר. למעשה, מדובר באחת הסיבות הנפוצות לאוזניים סתומות(3).
ניקיון בטכניקה לא נכונה
ניקיון עמוק מדי ובצורה לא נכונה, במיוחד כזה שנעשה בתדירות מופרזת, עלול לדחוף פיסות שעווה אל תוך חלל האוזן שלנו, מה שיגרום לסתימה(5).
דלקת אוזניים
תופעה המתרחשת בעקבות כניסה של חיידקים, וירוסים, פטרת ולכלוך לאוזן. אחד התסמינים של דלקת אוזניים הוא אוזניים סתומות (4).
הצטננות
האוזניים, האף והגרון הם איברים המקושרים יחד ומחוברים בתעלה אחת. בלא מעט פעמים, הבעיות שלהן קשורות, כך שהתחושה של האוזניים הסתומות, מגיעה כמעט תמיד עם אף סתום ומנוזל(4).
שינויי לחץ
נפוץ בטיסות, צלילות, טיולים במקומות נמוכים כמו נסיעות לים המלח וכד׳. שינויי לחץ מפעילים לחץ על האוזן התיכונה ובעיקר על התעלה המחברת אל הגרון והאף וגורמים לתחושה של אוזן סתומה(3).
התסמינים
בחלק מהמקרים, אוזניים סתומות הן בסך הכל אוזניים סתומות, אבל יש לא מעט מקרים בהם התופעה מלווה בתסמינים נוספים, שלא ממש נעימים כמו:
כאבים באוזניים
לעיתים הלחץ הוא כל כך חזק ובלתי נסבל עד כדי כאב. מי שלא חווה זאת לא יבין, ובמקרים הקיצוניים ביותר מדובר על כאב חד ומשתק למדי(2).
פצפוצים
עוד תופעה לא נעימה היא סאונד של פצפוץ, כמו פופקורן קטן שמתפוצץ באוזן. זה קורה בגלל שהאוזן וגם אתם מנסים לשחרר את הלחץ שנוצר. אומנם לא נורא כמו כאבים חזקים, אבל בהחלט לא נעים(4).
תסמיני שפעת במצב של דלקת
כאשר אוזניים סתומות נובעות כתוצאה מדלקת באוזן, הזיהום עשוי גם לגרום לתסמינים של שפעת. אחרי אבחון, מקבלים מהרופא לרוב טיפול אנטיביוטי, ואפשר לנוח ולנסות גם תרופות סבתא לשפעת שיכולות להקל ולזרז את ההחלמה (5).
למה זה יכול לגרום?
כאשר הבעיה מחמירה עם הזמן ולא מטופלת כראוי, יצטברו לרוב נוזלים בתוך חלל האוזן שעלולים לגרום לדלקות אוזניים חוזרות. מי שיסבול מכך יחוש גודש רב יותר בכל פעם שהוא מצונן ותחושה קבועה של אוזניים וראש סתום, ולאחר טיסות עשויים להרגיש כאבים באוזניים אפילו למשך יומיים שלושה(2).
אם אתם מרגישים ככה לעיתים רחוקות, זה לא סוף העולם. אבל אם התופעה חוזרת על עצמה בתדירות גבוהה ומטרידה אתכם לא מעט, אז יכול להיות שמדובר במצב שעלול לסכן אתכם. היצרות קבועה בתעלת האוזן שאינה מטופלת עלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים לאוזן ובין היתר:
- נזק לעור התוף.
- שקעים והידבקויות שעלולים לגרום נזק בלתי הפיך לעצמות השמע.
- ירידה בשמיעה.
- דלקות אוזניים חוזרות.
- כולסטאטומה – ציסטה של העור שנוצרת במצבים חמורים יותר, הולכת וגדלה עם הזמן ויכולה לגרום לנזקים חמורים לאוזן הפנימית כולל ורטיגו וירידה בשמיעה וכן לפגוע בעצבי הפנים ובגבולות העדינים שבין האוזן למוח(3).
הטיפול הטבעי לאוזניים סתומות
למרבה המזל, ניתן להקל על תופעת האוזניים הסתומות גם באמצעים טבעיים, ומרבית המקרים לא יצריכו מכם הגעה מהירה ומיידית לרופא שלכם (כמובן שאם אתם מרגישים משהו חריג ומוגזם או חווים את התופעה באופן כרוני, חשוב לגשת בהקדם לייעוץ רפואי) (2). הנה כמה תרופות סבתא וטיפולים טבעיים להקלה ושחרור של אוזניים סתומות:
שמן זית
שמן הזית הוא שמן בסיסי ונהדר, בעל סגולות מרפא ומכיל שלל מינרלים, ויטמינים ונוגדי חמצון. מעבר לכך, המרקם המצוין שלו יכול לנקות בצורה נפלאה את האוזן ולשחרר אותה. חממו כמה טיפות עד לטמפרטורה חמימה, טפטפו אל תוך האוזן ואטמו אותה עם צמר גפן. אגב, צמר גפן יכול לעזור באופן כללי וימנע מרוח ולכלוכים להיכנס לאוזן הסתומה(4). דרך נוספת לטפל בסתימות באוזן או אפילו דלקות קלות היא שימוש בנרות הופי (או נרות אינדיאניים). מחממים באמצעות כוס מים חמים או ע”י גלגול בין שתי הידיים ומניחים את הנר החלול על האוזן פעולת החימום שואבת אליה את השעווה והשעווה תשתחרר החוצה.
תוספי תזונה
כמו הרבה דברים אחרים, גם בבעיה של אוזניים סתומות ניתן לטפל באמצעות שינוי תזונתי, ובפרט על ידי שימוש בתוספים ורכיבים מיוחדים. למשל, צמח האוניה דה גאטו שגדל ביערות הגשם של פרו, מכיל כמות גדולה של נוגדי חמצון שעשויה להקל על האוזניים הסתומות. מוצרים כמו חוסן פלוס עוזרים בחיזוק של מערכת החיסון ומקלים על תסמיני שפעת, מה שבהחלט יכול לעזור כאשר המקור לבעיה הוא דלקת אוזניים. חשוב לזכור כי מדובר ברכיבים טבעיים, ולא בתרופות עם תופעות לוואי (3).
פתיחת דרכי הנשימה
כפי שאמרנו קודם, האוזניים קשורות הרבה פעמים בדרכי הנשימה, ובחלל הלוע וחלל האף. כאשר אנו מצוננים וחולים, דרכי הנשימה סתומות וזה לרוב ישפיע גם על מצב האוזניים. אם תצליחו להקל על הליחה ועל הצינון, לא מן הנמנע שתחושו הקלה גם במצב האוזניים שלכם(5).
לסיכום
אוזניים סתומות זו תופעה בהחלט מציקה ולא נעימה המתרחשת מסיבות שונות, ועל אף שבמצבים קיצוניים היא עלולה להיות מסוכנת, לרוב אין מה להיבהל וחשוב לדעת שניתן לטפל בה יחסית בקלות – גם באמצעות טיפול טבעי. נסו לפתוח את דרכי הנשימה, נקו את האוזן בצורה נכונה ולא בתדירות גבוהה, והיעזרו בתוספי תזונה איכותיים, כמו חוסן פלוס, שיחזקו את המערכת החיסונית ויעזרו להחזיר את הגוף למוטב. הרבה בריאות!
מקורות