חולי סוכרת נדרשים להקפיד מאוד על התזונה שלהם. זאת משום שתזונה נכונה ומאוזנת תסייע להם להתמודד עם המחלה ולמנוע נזקים וסיבוכים שונים כמו החמרה של הסוכרת הקיימת, מחלות לב, פגיעה בראייה וכף רגל סוכרתית. (1)
תזונה לסוכרתיים
סוכרת היא מחלה מטבולית שמאופיינת בריכוז גבוה של סוכר (גלוקוז) בדם. אצל חולי סוכרת ישנו מחסור בהורמון האינסולין או חוסר יחסי. במצב תקין, הורמון האינסולין המיוצר בבלוטת הלבלב, מאפשר לסוכר להגיע מהדם אל תאי הגוף השונים כדי שיוכלו להפיק אנרגיה. כאשר האינסולין אינו תקין או שיש מחסור באינסולין, הגוף אינו מצליח להחדיר את הסוכר לתאים וכתוצאה מכך הסוכר מצטבר בדם. (2) הדרך לאזן את רמות הסוכר, היא באמצעות הקפדה על תזונה נכונה. תזונה מאוזנת מאפשרת לחולי סוכרת לשמור על כך שרמות הסוכר שלהם לא יעלו או לא ירדו יתר על המידה. (1)
6 המלצות תזונה לחולי סוכרת
אכילת ירקות ופירות עם הקליפה
חשוב מאוד לאכול ירקות העשירים בסיבים תזונתיים. סיבים תזונתיים תורמים לתחושת שובע, מסייעים לאיזון רמות הסוכר והכולסטרול בדם ומסדירים את התפקוד של מערכת העיכול. הסיבים התזונתיים נמצאים בעיקר בקליפה, לכן מומלץ לאכול ירקות עם קליפתם. (2)
אכילת קטניות
לא רק ירקות עשירים בסיבים תזונתיים, אלא גם קטניות. מומלץ לאכול קטניות כמו עדשים, פולי סויה, אפונה, פול, שעועית וחומוס. (2)
אכילת דגנים מלאים
מזונות נוספים העשירים בסיבים תזונתיים הם דגנים מלאים. הקפידו על אכילת דגנים מלאים כמו בורגול, תירס, קינואה, אורז מלא, לחם מלא, שיפון מלא ושיבולת שועל. (2)
אכילת שומן בלתי רווי
שומן בלתי רווי הינו בעל השפעה חיובית על הרגישות לאינסולין ועל פרופיל השומנים בדם. מומלץ לצרוך שומן בלתי רווי מסוג אומגה 3 המפחית את הסיכון ללקות במחלות לב. חומצות שומן מסוג אומגה 3 אפשר למצוא בדגים כמו סלמון, הרינג ומקרל ובמקורות צמחיים כגון שמן קנולה, זרעי פשתן ואגוזי מלך. (2)
נטילת תחליף סוכר
לחולי סוכרת חשוב מאוד לצמצם צריכה של סוכר כדי להימנע מעלייה של רמות הסוכר בדם. יחד עם זאת, אם אתם מאוד אוהבים מתוק ומתקשים לוותר על הסוכר, תשמחו לדעת כי ישנם תחליפי סוכר המיועדים לחולי סוכרת. תחליף הסוכר מניטול הינו ממתיק טבעי וחלופי לסוכר העונה לצרכים של חולי הסוכרת. המוצר הפך כבר מזמן לטרנדי מאוד הן בקרב חולים סוכרתיים והן בקרב אנשים המעוניינים לשמור על אורח חיים בריא. ניתן להוסיף אותו לכל משקה כמו קפה או תה, לאפייה או לבישול וליהנות ממתיקות מבלי להזיק לבריאות. לפי FDA מדווח שצריכה יומית מעבר ל 20 גרם עלולה לגרום לשלשולים.
אכילת )או מרכיבי מזון) בעלי מדד גליקמי נמוך
חולי סוכרת יכולים לצרוך פירות, אך עליהם לוודא שהפירות הם בעלי מדד גליקמי נמוך כגון רימונים, מלון, שזיפים, אפרסקים, תותים, פירות הדר, תפוחים ואגסים. יש להגביל את צריכת הפירות לפרי אחד בכל ארוחה, וכדאי לשלב את אכילת הפרי עם אגוזים ושקדים. שימו לב שלא לצרוך אגוזים ושקדים מעבר לכמות של 50 גרם ביום בשל הימצאותה של חומצת השומן מסוג אומגה 6. (2)
ממה מומלץ לחולי סוכרת להמנע מלאכול?
שומן רווי
יש להימנע מאכילת מזונות הכוללים שומן רווי, זאת משום שהוא מעלה את רמות הכולסטרול “הרע” בדם. עדיף שלא לאכול כבש הנחשב לבשר שמן, ברווז, אווז, נקניקיות, קבב, בשר בקר טחון והמבורגר. בנוסף, הימנעו מאכילה של מוצרי חלב עתירי שומן כמו גבינות שמנות מעל ל-9 אחוזי שומן. (2)
שומן טראנס
שומן טראנס הוא שומן צמחי מוקשה שנוצר בתהליך תעשייתי. גם הוא מעלה את רמות הכולסטרול “הרע” בדם את רמות הכולסטרול “הטוב”. הימנעו מאכילת מאכלים העשירים בשומן טראנס כמו בורקסים, ג’חנון, מלאווח, חטיפים, עוגיות, ופלים, תחליפי גבינות, שמנת פרווה, גלידות משומן צמחי, ומאכלים המטוגנים בשמן כמו צ’יפס, פלאפל ופיצוחים. (2)
פחמימות “ריקות”
יש להימנע מצריכה של מזונות מעובדים שיש בהם מחסור בוויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, כמו משקאות מוגזים, מאפים מקמח לבן וממתקים. (2)
מזונות עשירים בנתרן
צריכה מרובה של מלח עלולה להוביל לעלייה בלחץ הדם. לכן, יש לצמצם אכילה של מזונות מעובדים העשירים בנתרן כמו חטיפים, רטבים, מרקים מוכנים ואבקות מרק. (2)
פחמימות מורכבות בעלי מדד גליקמי גבוה
גם חולי סוכרת צריכים לאכול פחמימות מורכבות, אך עליהם להימנע מפחמימות מורכבות בעלות מדד גליקמי גבוה כמו אורז לבן, פסטה מקמח לבן, תירס, תפוחי אדמה, קורנפלקס, עוגיות, עוגות ועוד. (3)
כיצד ניתן למנוע את התפתחות הסוכרת?
גוונו את הארוחות
חשוב מאוד שכל ארוחה תכלול את כל אבות המזון, כמו פחמימות, חלבונים ושומנים בריאים. כך תוכלו לספק לגוף שלכם את כל המרכיבים שהוא זקוק להם. (2)
הקפידו על ארוחות מסודרות
חשוב מאוד לבנות תפריט קבוע בהתאם לסדר היום שלכם. כך תוכלו להימנע מ”נשנושים” של מזונות “ריקים” ו”מזיקים”. מומלץ להיעזר בדיאטנית שתבנה עבורכם תפריט המותאם לכם באופן אישי. (2)
הימנעו מהסחות דעת
כאשר אנחנו אוכלים מול הטלוויזיה או מול המחשב, אנחנו לא מקדישים תשומת לב למה שאנחנו אוכלים ולא מודעים לתחושת השובע. לכן, אכלו ארוחה מסודרת בשולחן ואל תתעסקו בשום דבר אחר חוץ מהאכילה. (2)
תזונה נכונה למניעת סוכרת
פחמימות מורכבות בעלי מדד גליקמי נמוך
האגודה האמריקאית לסוכרת ממליצה על צריכה של פחמימות מורכבות בעלות מדד גליקמי נמוך, כדי לסייע בשיפור הבריאות. מומלץ לאכול קמח שיעורה, כוסמת, שיבולת שועל, פסטה מקמח מלא או קמח דורום, לחם מחיטה מלאה, בטטה, אורז בסמטי ואורז מלא.(3)
קפה
תתפלאו, אבל מחקרים מצאו ששתיית קפה מסייעת למנוע התפתחות של סוכרת. לפי אחד המחקרים, שתיית 2-3 כוסות קפה ביום מפחיתה את הסיכון לחלות בסוכרת ב-40 אחוז. (3)
קינמון
מומלץ לצרוך כפית עד שתיים של קינמון ביום. בקינמון ישנם חומרים מיוחדים המסייעים למנוע את התפתחות הסוכרת. לפי מחקרים, קינמון מסייע להוריד את רמות הסוכר בכ-30 אחוז. (3)
מגנזיום
מגנזיום הוא יסוד האחראי על תפקוד תקין של הגוף וגם הוא נמצא כמסייע למניעת התפתחות של מחלת הסוכרת. מגנזיום נמצא בלחם מחיטה מלאה, בקטניות ובירקות בעלי עלים ירוקים כמו ברוקולי, חסה ותרד. (3)
לסיכום
מחלת הסוכרת עלולה לגרום לנזקים בריאותיים רבים, לכן חשוב מאוד להקפיד על תזונה מאוזנת ועל נטילת תחליפי סוכר. כך תוכלו לשלוט ברמות הסוכר בדם ולשפר את בריאותכם. באמצעות מודעות למה שאנחנו מכניסים לפה ובניית תפריט נכון, גם אתם, אנשים סוכרתיים יכולים ליהנות מתפריט עשיר הכולל מגוון רחב של מזונות בריאים וטעימים.