צרבות: הסיבות, התסמינים והטיפול

כמעט ואין אדם שלא נתקל בתחושה הלא נעימה שאחרי ארוחות גדולות ושומניות. האוכל מסרב להתעכל כמו שצריך בקיבה ובמקום זאת הוא עולה בחזרה במעלה מערכת העיכול, מה שמתבטא בתחושת צריבה ממש לא נעימה בוושט ובבית החזה. השם הרפואי של התופעה הזאת באנגלית הוא Heartburn, אך לרובנו היא מוכרת יותר בשמה הרווח צרבת. לפי מחקרים אחרונים בתחום, כמעט כל אדם בעולם סבל או יסבול מצרבת במהלך חייו, אחד מכל שניים ברחבי העולם סובל לעתים מצרבות, כאשר אחד מתוך שלושה חווה את הצרבות באופן כרוני. לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, הגורם המרכזי לצרבות הוא חיידק ההליקובקטר המצוי בגופם של כ-78 אחוזים מכלל האכולוסיה. אמנם לא מדובר ברוב המכריע של המקרים במצב רפואי מסכן חיים, אך צרבות הן בהחלט דבר הגורם לאי נוחות של ממש ולעתים גם תופעה שעשויה להצביע על בעיה כוללת גדולה יותר שיש לתת עליה את הדעת. למרבה המזל, ישנן פתרונות נגד צרבות בין אם נקודתיים או כאלה לטווח הארוך היותר, המאפשרים להתגבר על תחושת הצרבת ולהרגיש טוב הרבה יותר.

מה היא צרבת ומהי התחושה שמאפיינת אותה?

צרבת הינה תחושת צריבה ומועקה בבית החזה ובוושט, שיכולה להיות זמנית או מתמשכת ולרוב נובעת מרמת חומציות גבוהה ולא מאוזנת בקיבה.

אישה הסובלת מצרבת
תחושת “שריפה” או צריבה לאורך הוושט ובית החזה

מיצי הקיבה המצויים בתוך קיבת האדם הם למעשה סוג מסוים של חומצה שמטרתה לפרק ולעכל את המזון שמגיע אליה. במקרים של צרבת, מיצי הקיבה הללו, יחד עם מזון שטרם התעכל, עולים בחזרה במעלה מערכת העיכול דרך הוושט שהוא למעשה קנה האכילה שלנו. זוהי למעשה הצרבת והיא באה לידי ביטוי בתחושת בעירה וצריבה חדה בוושט ובחזה, שעשויה להימשך עד כמה שעות לאחר כל ארוחה.

צרבות חוזרות לעומת תחושה חד פעמית

אצל רבים הצרבת היא תופעה חד פעמית שמתרחשת לרוב אחרי ארוחה גדולה ושומנית במיוחד, אכילה בשעות הלילה המאוחרות או שכיבה זמן קצר לאחר ארוחה גדולה. בדרך כלל במצבים כאלו אין צורך בטיפול מיוחד ובהחלט לא צריך להיבהל אם זה קורה מדי פעם, במיוחד אם לעתים רחוק ות ובטח אם זה קרה אחרי צריכת מזון שאינכם מורגלים בו. לעומת זאת, אם אתם חווים צרבות באופן קבוע, גם אם אחרי אכילה מועטה של מזונות שאינם נחשבים לבעייתיים, יכול להיות שאתם סובלים מתופעה כרונית. לצרבות חוזרות על בסיס קבוע יש מספר גורמים, עליהם נדבר בהרחבה בהמשך המאמר.

האם תחושת צרבת נובעת תמיד מריפלוקס?

אכן, אחת הסיבות הנפוצות יותר לצרבת היא ריפלוקס, הפרעה הגורמת לתוכן החומצי הנמצא בתוך הקיבה לעלות בחזרה אל הוושט. עם זאת, לא מדובר בסיבה הבלעדית לבעיה הזאת וישנן כמה מצבים רפואיים נוספים שעשויים להתבטא בתחושת הצרבת הלא נעימה:

דיספפסיה פונקציונלית- דיספפסיה פונקציונלית היא למעשה אוסף של תחושות ותסמינים של אי נוחות וכאבים הקשורים במערכת העיכול, שאינם מוסברים על ידי מחלה נקודתית כלשהו. התסמינים השונים של הדיספפסיה הפונקציונלית עשויים להיות כאבים בבטן העליונה, תחושת שובע מוקדמת בזמן האכילה וגם תחושת בעירה בחזה ובוושט וצרבות.

עודף רגישות של הוושט הרחיקני- ישנם מצבים בהם הוושט עצמה היא בעיה והגורם לצרבת, כאשר היא חלשה ורגישה למזונות מסוימים יתר על המידה. המצב הזה יתבטא בחזרה של חומצות הקיבה ובתחושת הצריבה שהיא למעשה הצרבת.

אולקוס- נקרא גם כיב פפטי או כיב קיבה. אולקוס הינו פצע ברירית שמצפה את הקיבה ואת התריסריון. הרחבנו על כך במאמר ייעודי שאתם מוזמנים לקרוא בלינק הבא.

בקע סרעפת- מבחינה אנטומית, הסרעפת היא מקבץ שרירים שלמעשה מפרידים בין חלל בית החזה לחלל הבטן. כאשר רצועות ושרירים בסרעפת נחלשים, עשוי להתרחש מצב בו חלק מהקיבה פורצת אל חלל בית החזה וזהו בעצם הבקע הסרעפתי. המצב הזה עשוי להתבטא בתסמינים שונים כמו גיהוקים, תחושה שובע מהירה ומוקדמת, כאבים בחלק העליון של הבטן, והנפוץ שבהם – חזרה של תוכן הקיבה במעלה הושת מה שמתבטא בצרבות. במקרים מסוימים לא יהיו לבקע סרעפתי תסמינים כלל.

מה הסיבות לצרבת?

בנוסף למצבים הנקודתיים הללו העשויים לגרום לצרבות, ישנן עוד לא מעט סיבות שעשויות לגרום לצרבת. לעתים לוקח זמן מה עד אשר מאבחנים גורמים אלה במלואם, ולרוב בביקור אצל הרופא הוא ינסה לשלול כמה סיבות כדי להגיע לאבחנה המדויקת. הנה כמה סיבות שכיחות יותר לצרבות:.

צרבות בוקר בעקבות אכילה בלילה או שכיבה ממושכת- צרבות בבוקר הן תופעה שכיחה יחסית שמתרחשת במצבים של אכילה, בעיקר כבדה ומופרזת בשעות הלילה, כאשר המזון לא מתעכל כראוי, או לאחר שכיבה ממושכת, מצב שאינו מאפשר עיכול אידיאלי של מזון.

צרבות כתוצאה של עודף משקל- על אף שעדיין לא ברור לחלוטין מה הקשר בין השניים, נמצא כי משקל עודף וצרבות הולכים במקרים רבים יד ביד. אחת ההשערות היא כי המשקל העודף גורם ללחץ על נקודת המפגש בין הקיבה לוושט ומביא לעלייה מהירה של תכולת הקיבה במעלה מערכת העיכול.

צרבות בהיריון- התפתחות העובר ברחם אצל נשים בהריון, גורמת גם היא ללחץ על מערכת העיכול באופן כללי ובפרט על הסרעפת ועל נקודת החיבור של הוושט והקיבה, מה שעשוי לבוא לידי ביטוי בצרבות. ניתן לטפל בצרבות בהריון על ידי שכיבה על כרית מוגבהת, שתייה של תה צמחים ואכילה של ארוחות קטנות ומדודות.

גבר מבוגר הסובל מצרבת
ותחושת צרבת לאחר ארוחה “כבדה ועתירת שומן”

צרבות אחרי אוכל או בעקבות תזונה שומנית- מזון שומני מתעכל הרבה יותר לאט משאר סוגי המזון, מה שיוצר עומס רב על הקיבה. מצב כזה עשוי להתבטא בהיחלשות השריר בין הקיבה לוושט, חזרה של תוכן הקיבה וצרבת. לרוב זה קורה אחרי ארוחה גדולה וכבדה, בעיקר של מזונות שומניים.

צרבות הנובעות מאלכוהול, עישון או קפאין- אלכוהול איננו מתעכל בקלות מחד ומאידך הוא מגביר את רמות החומציות בקיבה, כך קפאין הנמצא בקפה, תה שחור ומשקאות מוגזים שונים. ניקוטין וכימיקלים שונים בסיגריות וגם אלכוהול גורמים לצרבות באופן ישיר על ידי החלשה של שרירי הקיבה.

צרבות מתפתחות עם הגיל- אמנם צרבת הינה תופעה שעשויה להופיע בכל גיל ואפילו אצל ילדים, אך בגילאים מאוחרים יותר, במיוחד מגיל 40 ומעלה, השכיחות של התופעה עולה באופן משמעותי ולרוב היא אף מחמירה עם הזמן.

מה ניתן לעשות נגד צרבות? כל דרכי הטיפול בצרבת

ראשית, חשוב לומר כי אם אתם סובלים מצרבות חוזרות ונשנות חשוב קודם כל לגשת להיוועץ עם רופא המשפחה בהקדם האפשרי, על מנת לשלול בעיות כוללות וגדולות יותר הגורמות לצרבת. בנוסף, כאבים בחזה עשויים להעיד על בעיות אחרות כמו למשל התקף לב ולאו דווקא על סימפטום לצרבת, על כן כדאי בכל מקרה להתייעץ עם הרופא. תופעה חוזרת של צרבות היא בבחינת נורה אדומה, איתות לגוף שעליו לשנות ולשפר את אורח החיים שלו בכמה מישורים. ישנן מספר דרכים באמצעותן ניתן להתמודד באופן עצמאי עם צרבות חוזרות ונשנות וגם עם כאלה המופיעות אחת לכמה זמן.

שינוי אורח החיים

דפוסים מסוימים באורח החיים והרגלי אכילה שונים, עשויים להיות אלה שגורמים לצרבות ועל כן, שינוי שלהם יכול בהחלט לסייע במניעת הצרבת. מומלץ להימנע מאכילה בשעות הערב המאוחרות, מומלץ לאכול בצורה מסודרת מספר ארוחות קטנות במהלך היום ולהימנע ככל הניתן ממזונות שומניים וכבדים שהגוף מתקשה לעכלם. כמו כן כדאי להימנע מדברי מתיקה ואכילה של דברי מזון מטוגנים ומאכלים המכילים הרבה שמן. בנוסף, במידה ואתם מעשנים רצוי מאד להפסיק לאלתר ולהימנע ככל הניתן מצריכת משקאות אלכוהוליים ולהגביל באופן משמעותי את צריכת הקפאין היומית שלכם.

טיפול תרופתי בצרבת

ישנן תרופות לצרבת שעשויות לסייע בכך, אך מי שנוטל אותן צריך לדעת כי קיימות תופעות לוואי לא נעימות שעלולות להופיע. לוסק למשל, היא תרופה שמטרתה לעכב את יצירת חומצות הקיבה החיוניות לעיכול, מה שעשוי לגרום לתופעות לוואי של שלשול חריף, הקאות או דלקות בדרכי הנשימה. אומפרדקס, שעושה פעולה דומה, עשויה לגרום לבחילות, כאבי בטן ואף לדלקת ריאות.

טיפול תרופתי בצרבת – השפעה ותופעות לוואי

הטיפול התרופתי בצרבת מתחלק בחלוקה גסה לשני סוגים. הראשון הוא הוא טיפול מונע, תרופות שלרוב נוטלים לפני האוכל, והשני הוא טיפול בצרבת קיימת, לרוב תרופות ללא מרשם. על אף שהתרופות הללו מסייעות במקרים מסוימים, יש איתן בעייתיות רבה שכן הן עשויות לגרום לתופעות לוואי לא נעימות כלל. התרופות לצרבת עובדות לרוב בשיטה של הפחתה של הפרשת החומצות במיצי הקיבה. זה אכן מסייע עם צרבות ועם חזרה של האוכל במעלה הוושט, אבל בדרך כלל זה מעביר את הבעיה למקום אחר במערכת העיכול. תופעות הלוואי הנפוצות בשימוש בתרופות האלה כמו לנטון, נקסיום, פמוטידין, זנטק ועוד, הן כאבי בטן חזקים, שלשולים ובחילות. במקרים חמורים יותר נצפו תופעות לוואי כמו נשירת שיער, עקצוצים בכפות הידיים והרגליים, הקאות, סיכון גבוה לסרטן, אי ספיקת כליות, ירידה בצפיפות העצם, דיכאון והיד עוד נטויה.

מאידך, הטבליות לטיפול בצרבת שמטרתן לווסת את רמת החומציות בקיבה לאחר הופעת הצרבת, עשויות לגרום לכאבי ראש ועצירויות, ובמקרים חמורים יותר לבחילות, הקאות והיווצרות של אבנים בכליות. בשל סיבות אלו, הטיפולים הטבעיים נגד צרבות הולכים וצוברים תאוצה יותר ויותר בשנים האחרונות, שכן הם נותנים מענה מצוין לבעיה ולא חושפים את המשתמשים לתופעות לוואי קשות ובלתי רצויות.

טיפול טבעי לצרבת

היתרון הגדול בטיפולים הטבעיים נגד צרבות, הוא הפתרון המדויק והנקודתי בכל הגורמים לצרבת באמצעות רכיבים טבעיים. יותר מכך, תוספים איכותיים כמו למשל Helico Bacstop אינם מכילים אפילו סוכר, לקטוז, גלוטן או אלרגניים נפוצים כמו סויה, כך שהם בטוחים לשימוש בעבור כולם. אלו רכיבים כן תמצאו בכמוסות הטבעיות? סיבי במבוק למשל, העשירים בנוגדי חימצון, אשלגן, סיבים, חומצות חיוניות ורכיבים נוספים רבים מצוינים למערכת העיכול. LACTOBACILLUS REUTERI שהוא חיידק פרוביוטי מעולה הנמצא במערכת העיכול האנושית ולעתים בכמות לא מספקת וכן הלאה. הטיפולים הטבעיים הם שילוב מנצח של רכיבים טבעיים המסייעים בעיכול המזון וחיידקים פרוביוטיים שכל תפקידם הוא סיוע טבעי למערכת העיכול לבצע את תפקידה כראוי.

לקריאה נוספת על הרכיבים הפעילים בטיפול טבעי ניתן לחפש: actobacillus Reuteri – Pylopass, Bifidobacterium Bifidum, Bifidobacterium Breve,, Fibrulin, Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus Bulgaricus, Lactobacillus Casei, Lactobacillus Plantarum, Lactobacillus Rhamnosus, Lactobacillus Salivarius, Lactococcus Lactis, Microcrys taline Cellulose

תרופת סבתא לצרבת: השיטות הטבעיות נגד צרבות?

מפני שתופעת הצרבות קיימת עוד משחר הימים, ישנן לא מעט תרופות סבתא, יעילות יותר ופחות למניעה וטיפול בצרבות. דוגמאות לתרופות כאלה הן זרעי פשתן חלוטים, חלב באחוזי שומן גבוהים, מלפפון, צנים ללא ממרח, שקדים, ליקריץ, מי סודה וכן הלאה. ובעוד חלק מתרופות הסבתא לטיפול בצרבת אכן מסייעות, יש כאלה שיעילותן לא ממש הוכחה ואפילו כאלה שרק מחריפות צרבות ובעיות עיכול אחרות. סודה למשל, כאשר היא נצרכת בכמויות גדולות, עלולה להביא למצב של עודף סידן שאינו בריא לגוף כלל.

עם זאת, בתרופות הסבתא אשר מסייעות אכן יש מרכיבים טובים, שבהחלט יכולים לסייע לחלק מהאנשים. אותם המרכיבים הטובים הללו, הם למעשה המרכיבים אותם תוכלו למצוא בטיפולים הטבעיים לבעיית הצרבת. היתרון בטיפול הטבעי בבעיה הינו שהוא מכיל אך ורק את רכיבים התזונתיים החשובים ואת החיידקים הפרוביוטיים היעילים ביותר הנמצאים בכל תרופת סבתא שכזו. בכך למעשה נהנה מי שסובל מצרבות מכל היתרונות הבריאותיים של חומרים טבעיים בלבד וממענה טבעי ובריא לבעיה.

צרבת היא תופעה טורדנית שגורמת אי נוחות בקרב גברים ונשים ברחבי העולם. כיום קיימים טיפולים רבים, ביניהם טיפולים טבעיים ובריאים יותר, ובאמצעות טיפול מתאים ניתן לטפל בבעיה ולהשיב את איכות החיים במהירות.

אנחנו בהומאוטריט לאב, שמחים לעמוד לרשותכם ולהציע לכם ממגוון המוצרים הטבעיים שפיתחנו לסיוע בהתמודדות עם תופעת הצרבת ותופעות נוספות.

 

מקורות:

(1) (2) (3) (4)

שאלות נפוצות: צרבות: הסיבות, התסמינים והטיפול

צרבת הינה תחושת צריבה ומועקה לאורך הוושט ובבית החזה, אשר נובעת לרוב מרמת חומציות גבוהה ולא מאוזנת בקיבה

ניתן לבצע שינויים באורח החיים כדי להקל על הצרבות, כמו למשל להימנע מארוחות גדולות או משכיבה במיטה מיד לאחר הארוחה. בנוסף, ישנם  תרופות וטיפולים טבעיים המסייעים להקלת בצרבות קשות. (1)

אנו ממליצים על התוסף Helico bacstop שנועד לתת מענה לחוסר איזון ברמת החומציות בקיבה, מה שמוביל בין השאר לתחושת הצרבת.

כאשר תחושת צרבת מתלווה לכאבי בטן, ייתכן כי אתם סובלים מדיספפסיה פונקציונלית. זהו אוסף של בעיות הקשורות למערכת העיכול, ללא אפשרות להצביע על מחלה או גורם ספציפי לאותן בעיות. (2)

בהחלט. שתיית מים בלגימות קטנות, מציצת מקל ליקריץ, שתיית מים מהולים בשמן זרעי פשתן, אכילת שקדים לא קלויים ושיבולת שועל הן רק חלק מתרופות סבתא שעשויות להקל על הצרבות. (3)

מומלץ לאכול מאכלים העשירים בסיבים תזונתיים כמו בננות, ירקות עלים, ירקות כתומים, שקדים, אגוזים, תפוחים ואגסים. עדיף להימנע ממזונות כמו פירות הדר, בשר, תפוחי אדמה, חצילים, מוצרי חלב, עגבניות, מאכלים מטוגנים, משקאות חריפים, קפאין ומשקאות מוגזים. (4)

Helico Bacstop

מסייע בהתמודדות עם תסמיני חיידק ההליקובקטר ושיפור תפקוד מערכת העיכול

תכולה

120

כמוסות

אופן טיפול

2 כמוסות ביום

על קיבה ריקה

מארז יחיד

490

10% הנחה כולל כפל מבצעים

הצטרפו עכשיו למועדון הלקוחות של הומאוטריט לאב ותהנו מ 10% הנחה לקנייה הנוכחית, תכנים מותאמים אישית ועוד הפתעות והטבות רבות! מלאו את הפרטים מטה והצטרפו עכשיו, קופון ההנחה יישלח אליכם במייל:

*שימו לב, אם בסיום ההרשמה לא קיבלתם מייל עם קוד הקופון, בדקו גם את תיבת הספאם שלכם. 10% ההנחה הם לשימוש חד פעמי.

אתר זה משתמש ב Cookies על מנת לספק לך חווית גלישה טובה יותר. לקבלת מידע מפורט קראו את המדיניות פרטיות שלנו.

אתר זה שומר שבת וחגים

אתר זה הינו שומר שבת וחגים ולכן לא ניתן לבצע בו רכישות כעת.
ניתן להשאיר לנו פרטים בטופס הפניה ואנו נשוב אליכם למידע נוסף והשלמת התהליך כאשר נחזור לפעילות.
עמכם הסליחה

אתר זה שומר שבת וחגים

אתר זה הינו שומר שבת וחגים ולכן לא ניתן לבצע בו רכישות כעת.
אנו נשוב אליכם למידע נוסף והשלמת התהליך כאשר נחזור לפעילות.
עמכם הסליחה