נפיחות בבטן: כל הסיבות לנפיחות בטנית במקום אחד

נפיחות בבטן היא אחת התופעות הידועות והנפוצות ביותר (ממנה סובלים בין 10% ל-30% מקרב האוכלוסייה הכללית) הקשורות במערכת העיכול (1). חשוב לשים לב כי לא מדובר על הנפיחות הרגעית שמופיעה הרבה פעמים אחרי ארוחה גדולה או נפיחות שמקורה בהשמנה, אלא על תחושת נפיחות שגורמת לאי נוחות וכאבים וכן מפריעה מבחינה אסתטית שאינה קשורה בהכרח לכמות המזון שאכלנו או לסוג המזון ועשויה להופיע גם שעות ארוכות אחרי הארוחה. מרביתם של הסובלים מהתופעה מדווחים על החמרה בשעות הערב, בעוד בבוקר לרוב הבטן אינה נפוחה (1).

חשוב לדעת כי ישנן דרכים לטפל בבעיה, אבל כדי לעשות זאת חשוב להבין קודם כל ממה היא נובעת. בואו נדבר על הנושא ועל הגורמים העיקריים לנפיחות בטנית ונבחן את האפשרויות השונות לטיפול בבעיה.

מזונות “מנפחים”

כאמור, סוג המזון שאנו צורכים הוא לא בהכרח הגורם לבעיית הנפיחות הבטנית והרבה פעמים הסיבה העיקרית היא בעיית עיכול כזו או אחרת, אבל הרבה פעמים זהו בהחלט המצב (מה גם שמזון לא מתאים בהחלט עשוי להחמיר בעיות שונות במערכת העיכול), ופעמים רבות אנו גם רואים שילוב של גזים ונפיחות בבטן (2). על כן חשוב מאד להקשיב לגוף שלנו ולבחון מתי בדיוק התופעה באה לידי ביטוי, ואם זה מתרחש אחרי שצרכנו מזון מסוג מסוים, זה עשוי לרמוז על הבעיה. אלו הם סוגי המזון שעשויים לגרום לנפיחות בטנית:

גלוטן

צריכה של מזונות עשירים בגלוטן כמו פסטה, קוסקוס, קורנפלקס, פתיתים וקמח לבן באופן כללי, תגרום לנפיחות בבטן אצל חלק מאיתנו (2). פעמים רבות הנפיחות תלווה במקרים הללו גם בכאבי בטן. שימו לב שזה נפוץ ביותר ולא רק בקרב צליאקים.

לקטוז

רגישות ללקטוז אותו ניתן למצוא במוצרי חלב שונים (גבינות, יוגורט, חלב פרה וכו’) עשויה גם היא לגרום לנפיחות בבטן (2). חשוב לדעת שכיום ניתן למצוא פתרונות שונים ללקטוז כמו מוצרי חלב דלים בלקטוז או תחליפי חלב כמו סויה כך שלעיתים אין צורך לוותר לחלוטין על המאכלים שאתם כל כך אוהבים.

ירקות

ישנם ירקות מסוימים שעשויים לגרום לנפיחות בבטן ולגזים כמו בצל, כרובית, שום וכן הלאה. שימו לב שלא כל אחד מגיב באותה צורה לכל ירק וכדי לאתר את מקור הבעיה מומלץ לצרוך בכל פעם ירק אחד ולבחון אם הוא זה שגורם לנפיחות.

ירקות

קטניות

באופן דומה, גם לקטניות כמו עדשים, פול, חומוס, שעועית וכן הלאה יש אפקט מנפח דומה.

משקאות תוססים ומעוררים

משקאות מוגזים מכילים מן הסתם גזים שהרבה פעמים יוצרים את הנפיחות. משקאות רווי קפאין מביאים להפרשה מוגברת של מיצי קיבה וכתוצאה מכך הרבה פעמים גם לעודף חומציות שעשוי להתבטא בגזים או נפיחות בבטן העליונה (1).

הרגלי אכילה לא נכונים

הרגלי האכילה שלנו בהחלט קשורים בתופעת הנפיחות ופעמים רבות זה לא ממש משנה מה אנו אוכלים, אלא באיזה אופן אנו צורכים את המזון שלנו. ריכוז של הצריכה הקלורית היומית המומלצת לשתיים או שלוש ארוחות כבדות ביום עשויה בהחלט לגרום לכבדות ונפיחות במשך שעות ארוכות, גם אם מדובר על ארוחות מזינות ומגוונות (1). על כן מומלץ לחלק את היום לכמה ארוחות קטנות ולצרוך בכל ארוחה כמות קטנה יחסית של מזון. בנוסף, אכילה מהירה גם היא עלולה לתרום לתחושת הנפיחות בעקבות כניסת אוויר לקיבה. נסו להוריד את קצב האכילה שלכם בארוחות הבאות כדי להקל על תחושת הנפיחות.

בעיות בתפקוד מערכת העיכול

לעיתים גם לאחר שינוי התפריט ולאחר שמסגלים הרגלי אכילה נכונים, מגלים כי בעיית הנפיחות לא נפתרה ואף לא זכתה להקלה משמעותית, וכאן יש בהחלט מקום לבחון את האפשרות שמקור הנפיחות הוא עקב בעיות שונות במערכת העיכול. אלו הן הבעיות הנפוצות שעשויות להסביר את הנפיחות, וכמובן שעל מנת לאבחן אותן יש לגשת לבדיקה רפואית בהקדם.

צליאק

צליאק היא מחלה אוטואימונית גנטית של המעי הנובעת מרגישות לגלוטן – חלבון שקיים בסוגים מסוימים של דגנים (3). מה שקורה הוא שהמערכת החיסונית נחשפת לגלוטן ומקטלגת אותו כחומר מסוכן ולכן תוקפת תאים בריאים בגוף. המתקפה הזו גורמת לדלקת ברירית המעי הדק ועשויה לגרום לסיבוכים ותסמינים שונים ללא טיפול ראוי (3). המחלה הזו באה לידי ביטוי בשלל תסמינים שונים הקשורים במערכת העיכול שאחד מהם הוא נפיחות בטנית.

עצירות

עצירות תוגדר כאשר יש שתי יציאות או פחות בשבוע אחד וכאשר קיים קושי מובהק בהתרוקנות (4). היא עשויה להתרחש עקב תזונה לקויה, תת צריכה של נוזלים, חוסר בפעילות גופנית וכן בעיות שונות במעי הגס. נפיחות בבטן היא לרוב חלק בלתי נפרד מתופעת העצירות שכן הצואה הכלואה יוצרת לחץ על מערכת העיכול וגורמת לתחושת נפיחות משמעותית.

פגיעה בפלורת המעי

פלורת המעי היא למעשה השם הכולל לחיידקי המעיים הטובים המפרקים את המזון שאנו אוכלים. מצב של שגשוג יתר עשוי לגרום לתסיסה מוגברת בקיבה ומכאן לריבוי גזים ותחושת נפיחות. לעומת זאת, מאזן שלילי של החיידקים הללו עקב זיהום או טיפול אנטיביוטי עשוי בהחלט לתרום לבעיות נוספות במערכת העיכול וכן לנפיחות בבטן (1).

תסמונת המעי הרגיז

תסמונת נפוצה יחסית המתארת מגוון רחב של תסמינים הקשורים במערכת העיכול. התסמינים הם עצירות ושלשולים לסירוגין, כאבי בטן ונפיחות של הבטן. במרבית המקרים יופיעו כל התסמינים האלו ביחד (5).

הליקובקטר פילורי

חיידק שכיח מאד במערכת העיכול שקיים אצל כולנו בקיבה, ומי שסובל ממנו הם אלו שאצלם הכמויות שלו חורגות מהנורמה. הוא אחראי לשלל תסמינים במערכת העיכול כגון צרבות, אולכוס, ריפלוקס, שלשולים וכמובן נפיחות בטנית (6). אגב, במקרים של הליקובקטר, נפיחות בבטן אחרי האוכל עשויה להתרחש גם אחרי ארוחות קטנות בלבד ולהמשיך גם שעות ארוכות לאחר הארוחה.

המחזור החודשי

עוד סיבה די שכיחה לנפיחות היא שינויים הורמונליים משמעותיים בגוף. שינויים כאלו נפוצים אצל כל אישה בגיל הפוריות לקראת המחזור החודשי ובימים הראשונים שלו, ונפיחות בטנית אצל נשים כחלק ממה שקרוי תסמונת קדם וסתית היא נפוצה למדי. ההורמונים למעשה מובילים להצטברות של נוזלים והביטוי הוא לרוב נפיחות בבטן התחתונה (1). מאותה סיבה אגב, השכיחות של נפיחות בבטן לאחר הפסקת גלולות (שמביאה למעשה לשינוי הורמונלי מיידי) היא גבוהה למדי ממש כמו נפיחות בבטן לפני מחזור.

מחזור חודשי

תרופות

כאמור, ישנם סוגים מסוימים של תרופות שעלולות לגרום באופן עקיף לתופעה של נפיחות בבטן. מדובר בעיקר על סוגים שונים של אנטיביוטיקה שיפגעו באיזון הנכון של פלורת המעי, וכן תרופות נוגדות דלקת שעשויות להביא לתופעה דומה (2). פעמים רבות נראה הקלה בתופעה לאחר הפסקת השימוש בתרופות מהסוג הזה.

בליעת אוויר

בליעת אוויר היא חלק בלתי נפרד מתפקוד הגוף התקין וכל אחד בולע ביום כמות ממוצעת של חמישה ליטר אוויר. האוויר הזה יוצא מהגוף בצורה נפיחות באופן טבעי, אך אצל אנשים מסוימים (למשל אצל מעשנים ואצלי מי שמרבה ללעוס מסטיק), בליעת האוויר היא לרוב גדולה יותר ופעמים רבות נוצר עומס מסוים על מערכת העיכול שלא מצליחה לשחרר את האוויר הכלוא בבת אחת, מה שגורם לתחושת הנפיחות בבטן (1). כפי שציינו מקודם, גם אכילה מהירה היא גורם לבליעת אוויר ובנוסף לכך, כאשר אנו אוכלים מהר אנו גורמים לקיבה לנסות לעכל אוכל שלא לעוס מספיק טוב, וזהו גורם נוסף לנפיחות בטנית שכדאי להימנע ממנו.

שיטות להקלה על נפיחות בבטן

הימנעות מסוגי המזון “המנפחים”: כפי שציינו בתחילת הדברים, אצל רבים הנפיחות נובעת מצריכה של סוגי מזון מסוימים. על מנת להבין בעצמכם מה גורם לנפיחות מומלץ לצרוך את “המזון החשוד” בנפרד וכך תוכלו להבין בדיוק מה גורם לכם לתחושת הנפיחות.

תזונה מותאמת אישית

זה בהחלט רעיון לא רע לנסות להתאים לכם תזונה אישית אם אתם סובלים מנפיחות בטנית על בסיס קבוע. אפשר ורצוי לעשות זאת לאחר התייעצות עם הרופא שלכם או עם תזונאי, ועד אז ניתן לנסות לאכול מזונות רוויים באשלגן כמו בננה המסייעת לאיזון נוזלים בקיבה, או צריכה של חלבון איכותי בבוקר שתמנע רעב פתאומי באמצע היום שלרוב יגרום לנו לאכול במהירות מאכלים מעובדים ומנפחים.

תוספי תזונה

ישנם בהחלט רכיבים טבעיים שעשויים להקל על תחושת הנפיחות שניתן למצוא בתוספי תזונה מסוגים שונים. למשל, רכיבים כמו Lactobacillus reuteriהמסייע להוריד כמויות גדולות של חיידק ההליקובקטר וסיבי עולש הם מקור מצוין לויטמין B12 שנגרם כתוצאה ממנו. תוסף כמו Helico bacstop המכיל את הרכיבים הללו עשוי להביא להקלה גם על הנפיחות. מוצרים אחרים המכילים נוגדי חימצון ודלקות טבעיים יסייעו להקל על דלקות בקיבה שפעמים רבות אחראיות באופן ישיר על הנפיחות הבטנית.

כושר גופני

פעילות גופנית מזרזת את תהליכי העיכול והמטבוליזם בגוף ועשויה להקל בטווח הקצר והארוך על נפיחות בטנית. על כן מומלץ לצאת להליכה קצרה לאחר ארוחות כבדות.

פעילות גופנית להקלה על נפיחות בבטן

לסיכום

הנפיחות הבטנית היא אחת התופעות הנפוצות והמוכרות ביותר של מערכת העיכול וכמעט כל אחד מאיתנו יחווה אותה בשלב כזה או אחר בחיים. למרבה המזל אפשר בהחלט לטפל בבעיה, אך חשוב קודם כל להבין מהיכן היא נובעת. בהחלט שווה לנסות לבחון קודם לכן את ההשפעה של סוגי מזון שאתם צורכים על הנפיחות ולנסות להבין אם זהו הגורם, וכן לסגל לעצמכם הרגלי אכילה נכונים יותר אם כיום אתם אוכלים בעיקר ארוחות גדולות וכבדות. אם הנפיחות בבטן פוגעת לכם באיכות החיים, ובפרט אם מתלווים אליה תסמינים אחרים הקשורים במערכת העיכול, מומלץ לגשת לבדיקה רפואית בהקדם האפשרי על מנת לאתר את מקור הבעיה.

מקורות

(1) (2) (3) (4) (5) (6)

שאלות נפוצות: נפיחות בבטן: כל הסיבות לנפיחות בטנית במקום אחד

הסיבות העיקריות לנפיחות בבטן הן צריכה של מזון מסוגים מסוימים, הרגלי אכילה לא נכונים, בעיות ומחלות במערכת העיכול (צליאק, הליקובקטר, תסמונת המעי הרגיז וכו’), שימוש בתרופות מסוימות, תסמונת קדם וסתית אצל נשים וכן בליעת אוויר מופרזת.

נפיחות בבטן העליונה היא לרוב תוצאה של קשיים בעיכול הנגרמים עקב בעיות עיכול שונות או פגיעה בפלורת החיידקים בבטן.

נפיחות בבטן התחתונה נגרמת לרוב מהצטברות של כמות נוזלים גבוהה בקיבה. מצב שהוא נפוץ בהחלט בעקבות שינויים הורמונליים בגוף ועל כן יתרחש בשכיחות קבועה אצל נשים לפני מחזור ולאחר הפסקת גלולות.

ניתן להקל על נפיחות בבטן דרך התאמת תפריט, שינוי הרגלי אכילה, הסתייעות בתוספי תזונה וכושר גופני.

הליקובקסטופ תמונת מוצר

Helico Bacstop

מסייע בהתמודדות עם תסמיני חיידק ההליקובקטר ושיפור תפקוד מערכת העיכול

תכולה

60

כמוסות

אופן טיפול

2 כמוסות ביום

על קיבה ריקה

הליקו חדש

מארז יחיד

290

הליקו 120

מארז זוגי

₪490

10% הנחה כולל כפל מבצעים

הצטרפו עכשיו למועדון הלקוחות של הומאוטריט לאב ותהנו מ 10% הנחה לקנייה הנוכחית, תכנים מותאמים אישית ועוד הפתעות והטבות רבות! מלאו את הפרטים מטה והצטרפו עכשיו, קופון ההנחה יישלח אליכם במייל:

*שימו לב, אם בסיום ההרשמה לא קיבלתם מייל עם קוד הקופון, בדקו גם את תיבת הספאם שלכם. 10% ההנחה הם לשימוש חד פעמי.

10% הנחה כולל כפל מבצעים

הצטרפו עכשיו למועדון הלקוחות של הומאוטריט לאב ותהנו מ 10% הנחה לקנייה הנוכחית, תכנים מותאמים אישית ועוד הפתעות והטבות רבות!

השאירו פרטים ומיד תקבלו קוד קופון לשימוש מיידי:

אתר זה משתמש ב Cookies על מנת לספק לך חווית גלישה טובה יותר. לקבלת מידע מפורט קראו את המדיניות פרטיות שלנו.

אתר זה שומר שבת וחגים

אתר זה הינו שומר שבת וחגים ולכן לא ניתן לבצע בו רכישות כעת.
ניתן להשאיר לנו פרטים בטופס הפניה ואנו נשוב אליכם למידע נוסף והשלמת התהליך כאשר נחזור לפעילות.
עמכם הסליחה

אתר זה שומר שבת וחגים

אתר זה הינו שומר שבת וחגים ולכן לא ניתן לבצע בו רכישות כעת.
אנו נשוב אליכם למידע נוסף והשלמת התהליך כאשר נחזור לפעילות.
עמכם הסליחה

10% הנחה על כל מוצרי הומאוטריט לקנייה ראשונה באתר
בהקלדת קוד קופון:
gift10