אחד מכל ארבעה אנשים סובל מקרישיות יתר של הדם. קריש דם הוא מנגנון שבו הדם הנוזלי הופך לגושים מוצקים. כאשר קרישי דם מגיעים למוח הם עלולים לגרום לשבץ מוחי, ואם הם מגיעים לריאות הם עלולים לגרום לתסחיף ריאתי ולהעמיד את האדם בסכנת חיים. הדרך למנוע היווצרות של קרישי דם ולטפל בהם היא באמצעות מדללי דם. במאמר זה נסביר כל מה שרציתם לדעת על מדללי דם. (1,2,3)
מדללי דם טבעיים – על הויטמינים והמרכיבים שעשויים לסייע
כורכום
תבלין הכורכום, הידוע בתועלות הבריאותיות הרבות שלו (9), נחשב גם למדלל דם טבעי . המרכיב העיקרי בכורכום, כורכומין, מסייע למניעת צימות טסיות היוצרות קרישי דם. על מנת להגביר את ספיגת הכורכומין בגוף, מומלץ לשלב אותו עם מזון שומני כגון אגוזים, דגי ים ושמן זית. (10)
ויטמין E
ויטמין E מעכב את זמן קרישת הדם וכך מונע פקקת ורידים עמוקים. מזונות העשירים בויטמין E הם לחם מחיטה מלאה, ירקות ירוקים, אגוזים, שמן שומשום, דוחן, קיווי, דגים, תרד, שעועית, אוכמניות וחסה סינית. (10)
האנזים Serrapeptase
האנזים Serrapeptase מסייע בהמסת פלאקים בכלי-הדם, קרישי דם, ציסטות, רקמות מתות, בהפחתת תהליכים דלקתיים וכך תורם לניקוי מערכות הדם וכלי הלב. אנזים זה קיים בתוספי תזונה כמו CRV Protector המבוסס על תערובות צמחים.
מגנזיום ואבץ
ישנם מינרלים חיוניים כמו מגנזיום ואבץ המסייעים אף הם למניעת קרישיות יתר. מגנזיום מונע עוויתות בעורקים שעלולות לגרום לשבץ, בעוד שאבץ מחזק את כלי הדם.(11) מזונות עשירים במגנזיום הם גרעיני חמניות, שקדים, אגוזי קשיו, אבטיח, קמח מחיטה מלאה ושעועית.(12) מזונות העשירים באבץ הם בין היתר בשר בקר, עוף, דגי סלמון וסרדינים, עדשים, חומוס, שעועית, זרעי דלעת, ביצים, קינואה, כרוב, אספרגוס, גבינה, יוגורט וחלב. (13)
אומגה 3
חומצת השומן אומגה 3 נחשבת במעכבת היווצרות של קרישת דם, מונעת טרשת עורקים ומפחיתה את הסיכון ללקות בשבץ איסכמי (שבץ המתרחש כאשר ישנה חסימה בעורק המוביל דם עשיר בחמצן לחלק במוח). (14) מאכלים העשירים באומגה 3 הם דג סלמון, סרדינים ודג מקרל, פולי סויה, אגוזי מלך, זרעי צ׳יה, זרעי פשתן, קוויאר, כרוב ניצנים, צדפות, פירות יער, אורז בר ושמן אצות. (15)
מקורות: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15]