מזה דורות רבים, בעיית הנשירה, ההתקרחות והידלדלות השיער מטרידה מאות אלפי גברים, וגם נשים במקרים מסוימים, ברחבי העולם כולו. חשוב לזכור, כי התקרחות היא מושג כללי למדי, המכיל בתוכו סוגים שונים הידלדלות ואובדן שיער, שכל אחד מהם מצריך טיפול ויחס שונה. ישנה התקרחות גנטית התקרחות גברית טיפוסית, התקרחות מלחץ, התקרחות נקודתית בראש, סוגי התקרחות נשית שונים כמו נשירת שיער בהריון ולאחר הלידה וכך הלאה.
מתי נחשב אובדן השיער לבעיה? ובכן, דילול השיער הוא בעייתי בשני מקרים. המקרה הראשון הוא כאשר ההתקרחות היא סימפטום אחד מתוך בעיה רחבה יותר, והמקרה השני, הוא כאשר הידלדלות השיער מפריעה וגורמת לחוסר ביטחון ופגיעה בדימוי העצמי.
מקובל לחשוב כי הטיפולים הכירורגיים והתרופתיים הם האמינים והמוצלחים יותר, ובאותה נשימה להתייחס בביטול למה שנקרא תרופות סבתא להתקרחות או תרופות סבתא לנשירת שיער. עם זאת חשוב לדעת כי דווקא בטיפולים הקונבנציונאליים כביכול, כמו השתלת שיער, ישנם סיכונים רבים כדוגמת דימומים ושטפי דם או תופעה של דלקת זקיקי השיער, ומנגד, דווקא טיפולים טבעיים, כאלה המבוססים על תרופות סבתא, עשויים להועיל בעצירת הנשירה ובחיזוק זקיקי השיער באופן טבעי שאינו כרוך בסיכונים. נבחן כעת את האופציות הקיימות כיום לסוגים שונים של התקרחות גברית ונשית. במאמר הבא נדון על טיפולים טבעיים ותרופות סבתא למצבי התקרחות שונים.
ההתקרחות הגברית היא הנפוצה והמוכרת ביותר מבין סוגי אובדן השיער, ועל אף כי מדובר בתופעה זהה בקרב אלו הסובלים ממנה, אצל כל גבר היא תבוא לידי ביטוי בצורה אחרת כאשר היא מושפעת גם מגורמים אישיים סביבתיים ואחרים, ועל כן תדרוש טיפול שונה ומותאם באופן אישי.
אז מהי בעצם ההתקרחות הגברית? אצל כל אדם ישנה תחלופת שיער הנחשבת לתקינה, בה נושרות מדי יום בין 50 ל-100 שערות, כאשר במקומן צומחות שערות חזקות ועבות יותר. בהתקרחות הגברית הטיפוסית, הנשירה גוברת מדי יום והשיערות החדשות שצומחות הן חלשות, רכות ופלומתיות למדי. זה קורה משום שהורמון הטסטוסטרון בגופו של הגבר, הופך באמצעות אנזים מסוים בשם Alpha Reductase 5 להורמון בשם דיהידרו-טסטוסטרון שפוגע באופן ישיר בזקיקי השערה באיזור הפדחת והמפרצים על ידי אי אספקת דם אליהם, ובכך מקצר משמעותית את שלב הצמיחה בתחלופת השיער. התוצאה היא אובדן של שיער והתקרחות הדרגתית שיכולה להתפרש גם לאורך שנים ארוכות.
הטיפולים התרופתיים המוכרים כיום
חשוב ליישר קו ולהסביר כי עדיין לא נמצאה תרופת קסמים, כזו שפשוט עוצרת את כל התהליך או מחזירה אותו לאחור. עם זאת, ישנם מספר טיפולים הקיימים בשוק שכן יודעים לתת מענה כלשהו לעניין, אך צריך לדעת כי הם אחוזי ההצלחה שלהם משתנים והם לא תמיד יעילים לכולם ובנוסף עשויות להתלוות אליהם תופעות לוואי לא נעימות כלל. העיקרון העומד מאחורי התרופות הללו הוא הגברת אספקת הדם אל זקיקי השיער או חסימה של הורמון DHT (דיהדרו-טסטוסטרון).
תמיסת מינוקסידיל: נמצאת בתכשירים שונים, 2 אחוזים בתרופות לנשים וכ-5 אחוזים בתרופות לגברים. החומר הפעיל במינוקסידיל מרחיב את כלי הדם וגורם לגירוי תאי האפיתל בזקיקי השערה, מה שעשוי להאריך את מחזור חיי השערה ואף לעודד צמיחה מחודשת שלה. עם זאת, הטיפול יעיל בעיקר במניעת נשירה ואחוזי ההצלחה אינם עולים במקרה הטוב על 30%.
פרופסיה: כדורי פנסטריד המעכבים את את האנזים Alpha reduCtase 5 שהופך טסטוסטרון ל-DHT, מה שמאפשר התרחבות של זקיקי השערה והצמחה מחודשת של שיער. הטיפול יעיל בעיקר במניעת נשירה ואובדן שיער ובחלק מהמקרים גם בהצמחת שיער מחודשת, אך עשוי לגרום לתופעות לוואי לא נעימות כלל של אובדן החשק והתפקוד המיני, כאשר ישנם כאלו המדווחים על פגיעה בתפקוד המיני לטווח הארוך.
כל הטיפולים הטבעיים בהתקרחות גברית
מקובל להתייחס אל הטיפולים מהסוג הזה כאל תרופות סבתא ולפקפק באמינותם, אך דווקא רבים מהטיפולים הללו הם תולדה של חוכמות קדומות וסייעו לרבים במשך שנים ארוכות, עוד בטרם היו קיימים טיפולים תרופתיים, ואין שום בעיה, לכל הפחות, לשלב את השימוש בהם ולהרוויח את היתרונות מסגולותיהם.
טיפול עם דבש או ביצה ודבש- לדבש וגם לביצה, לכל אחד בנפרד, יש סגולות במניעת נשירת השיער הקשורות בחומרים הקיימים בהם היוצרים הדבקה. במקרים רבים ניתן ואף מומלץ להשתמש בשני החומרים ביחד.
טיפול עם רוזמרין- שיער המאבד מהברק והחיוניות שלו, הופך פעמים רבות לשיער מת ופשוט נושר. עיסוי הקרקפת בחליטת רוזמרין יעיל במיוחד בחיזוק השורש וזקיקי השערה.
טיפול באמצעות חלב קוקוס-בקוקוס יש חומרים טבעיים מצויינים כמו מינרלים, חלבונים, שומנים אשלגן וברזל, התורמים לחיזוק השיער מהשורש.
טיפול באמצעות אלוורה- ג’ל האלוורה, יעיל במיוחד במניעת נשירה הנובעת מיובש וגירוי בקרקפת. ניתן להשתמש ישירות מהצמח על ידי חיתוכו ועיסוי הקרקפת עם התמצית או שימוש בתכשירים שונים על בסיס אלוורה.
טיפול באמצעות וודקה- ריכוז האלכוהול בוודקה מאפשר ניקוי יעיל של הקרקפת מחומרים ושומנים המצטברים, כתוצאה משימוש בתכשירים, ניקוי זה מביא לצמיחה טובה ומהירה יותר של השיער.
טיפול באמצעות לימון- לזרעי צמח הלימון סגולות בהצמחת שיער ומניעת נשירה במקומות מסויימים כמו מפרצים אצל גברים או איזור שביל השיער אצל נשים. יש להכין מהזרעים משחה אותה רצוי למרוח אחת לשבוע על הקרקפת.
איך למנוע התקרחות מראש?
הידלדלות ונשירה של השיער היא תופעה המתרחשת אצל כל אחד באופן אינדיבידואלי בגילאים שונים. אצל גברים למשל היא עשויה להתחיל כבר מגיל ההתבגרות עם עלייה ברמות הטסטוסטרון, אצל גברים ונשים כאחד כתוצאה משינויים תזונתיים והרכב המינרלים וגם משינויים הורמונליים בגוף המתרחשים עם הזמן. על כן, זיהוי של תהליך נשירה והידלדלות השיער בזמן בהחלט יכולה למנוע התקרחות. נדון בכמה מהמצעדים האפשריים לטיפול מונע יעיל ועל הדרך ננפץ כמה מיתוסים נפוצים:
טיפול שוטף בשיער
ראשית, חשוב לציין כי תדירות החפיפה היא דבר המשתנה מאדם לאדם. ככל שהקרקפת שמנונית יותר, כך רצוי לחפוף את הראש יותר. אך בחלוף השנים, הקרקפת מפיקה פחות שמנים טבעיים ועל כן מומלץ להפחית בחפיפה במצב כזה.
בנוגע לטכניקת החפיפה, מומלץ להתמקד דווקא בעיסוי של הקרקפת כשמדובר בשמפו ופחות בחפיפה של השערות עצמן, שעלולה לגרום למראה יבש ומדובלל. שימוש במרכך לאחר חפיפה הוא חיוני למדי, ואותו דווקא יש למרוח על השיער למראה חלק ומבריק.
האם זה משנה באיזה שמפו ומרכך משתמשים? כן. האם יקר הוא בהכרח טוב ויעיל יותר? לחלוטין לא. מה שחשוב הוא להתאים את סוגי התכשירים לשיער, כמו למשל שימוש בשמפו ומרכך לשיער צבוע או תכשירים ייחודיים לטיפול בשיער יבש כתוצאה מנזקי השמש.
האם תספורת מחזקת את השיער?
ובכן, מדובר לגמרי במיתוס, אך עם זאת גזירה של קצוות מפוצלים היא חיונית לשמירה על בריאות השיער. בנוסף, שימוש בפן בתדירות גבוהה בהחלט מחליש את השיער באופן משמעותי ואף עשוי לגרום להתקרחות נקודתית עקב החימום המאסיבי והקבוע שנעשה. מומלץ להפחית בפעולה זו ככל הניתן, במיוחד בקרב נערות צעירות.
האם צביעה של השיער פוגעת בו?
נכון מאד, היא מחלישה את מעטפת ההגנה של השערה ועשויה גם לפגוע בקרקפת, אך לא מדובר בגורם ישיר להתקרחות.
שמנים ומסכות נגד נשירה
ישנם תכשירים שיכולים לסייע במניעה של נשירה הנגרמות בעקבות חשיפה מרובה לשמש ויובש מצד אחד. מצד שני, הימנעות מקרם לחות והמנעות מחשיפה מרובה לשמש הן לא מה שיימנעו נשירה והידלדלות.
חוסר בברזל: במדינת ישראל, נשירה הנובעת מחוסר כזה כמעט ולא קיימת וככל ניתן לומר כי תזונה לקויה אינה הגורם השכיח להתקרחות בישראל. מה שכן, חוסר בברזל עשוי לגרום לשיער מקורזל ושביר למדי.
נטילת כדור טבעי נגד התקרחות
אחד הפתרונות היעילים והטבעיים נגד התקרחות, הוא נטילה של קפסולות טבעיות המכילות רכיבים בעל סגולות למניעת נשירה. באילו מרכיבים מדובר? הנה כמה דוגמאות.
עלי סרפד מזנים שונים- עלי סרפד מזן Urtica urens, עשירים בויטמינים ומינרלים מסוג ברזל המסייעים בתהליכי עצירת התקרחות.
Zinc gluconate- או בעברית אבץ גלוקונאט, יעיל מאד במצבים של התקרחות מלחץ, התקרחות נקודתית בראש וגם במצבים מסויימים של התקרחות פתאומית.
MSM- חומר המעודד יצירת קרטין, החיוני לבנייה של שיער בריא. פתרון להתקרחות מסוגים שונים ומתאים גם במצב של התקרחות אצל נשים.
כדור נגד התקרחות, במידה והוא טבעי ואינו מסכן בתופעות לוואי שאינן רצויות, מהווה טיפול מצוין נגד התקרחות. ניקח למשל את הפיתוח של חברת הומאוטריט, המכיל את המרכיבים הנ”ל לצד רכיבים טבעיים נוספים, אשר המרכזי שבהם הוא צמח סיני בש ם Polygonuim, שבין יתר התכונות המצוינות שלו, מסוגל גם להצמיח מחדש שיער באזור הקרקפת.
תרופות סבתא – שיער דליל ללא התקרחות
דלילות של השיער הבאה לידי ביטוי בשערות חלשות, דקות ושבריריות (ללא התקרחות או נשירה) היא בעיה הפוגעת בגברים ונשים כאחד. למעשה, הידלדלות שיער קיימת אצל כמעט 40% מכלל הנשים. מה זה בעצם שיער דליל? מדובר בשיער דקיק למדי, שברירי ואף שקוף במקרים מסויימים, עד כדי כך שניתן לראות את קרקפת הראש דרכו.
למה זה קורה? במקרים רבים מדובר בתופעה גנטית, ובמקרים אחרים חוסר בויטמינים ומינרליים בגוף הוא זה שאחראי לדלילות השיער. מקובל לחשוב כי חבישה של כובע או כיסוי ראש היא הגורמת לדלילות השיער (כמו המיתוס של גברים ישראלים והקסדות הצה”ליות), אך אין במיתוס הזה כל אמת . אם כבר, חשיפה ארוכה וממושכת לשמש היא זו הגורמת להידלדלות השערה.
השיער האנושי, ממש כמו חלקים אחרים בגוף, זקוק למזון איכותי בשביל להיות חזק ולהראות במיטבו. עם זאת המציאות מראה שאנשים לאו דווקא מצליחים לדבוק בתזונה מאוזנת ולקבל את כל הרכיבים להם זקוק השיער מהתזונה הקבועה וכאן נכנסים לתמונה תוספי המזון. כמו בתרופה הטבעית שפיתחה חברת הומאוטריט, בכוחם של מרכיבים טבעיים לחזק את שורש השערה ולהביא ממצב של שיער דליל ושביר לשיער מלא, בריא וחזק:
Vitamin E: מלא בתכונות נוגדות חימצון המתקנות זקיקי שיערות פגומים ותורם למראה שיער מבריק יותר.
Zinc Gluconate: אבץ הוא אחד החומרים החיוניים לשיער מלא ובריא, ואצל נשים וגברים כאחד הוא חסר עקב תזונה לא בריאה ולא מאוזנת.
Vitamin B1, B2, B5, B6: משפחת ויטמין B הנהדרת היא מקור חיוני לשיער בריא ומלא. הם אחראיים על אספקת דם תקינה אל זקיקי השערה, משפרים את חילוף החומרים של זקיקי השיער, מסוגלים למנוע גרד וגירויים לא נעימים בקרקפת ובעצם לתת זריקת מרץ לצמיחת השיער ולבריאותו. מחסור בויטמינים מקבוצת B הוא גורם משמעותי בהחלשת השערה, מראה יבשושי, דק ושביר ואף בהחמרה של נשירה.
Equisetum Arvense: זוכרים את האבץ שדיברנו עליו? לפעמים, צורכים אותו בכמות גבוהה אבל הספיגה שלו פשוט לא טובה דיה. הצמח הזה, הנקרא בעברית שבטבט מסייע לספיגה מצוינת של האבץ בגוף.
נשירת שיער בהריון ולאחר הלידה:
בזמן ההריון, גוף האישה מפריש הורמונים רבים כמו פרוגסטרון ואסטרוגן, וכן מתמלא בחומרים חיוניים להזנת העובר, מה שגורם דווקא להאטה משמעותית בקצב הנשירה ולשיער מלא ובריא, ממנו נהנות הריוניות לצד התופעות הפחות נעימות.
לקראת סוף ההריון, כאשר העובר דורש יותר חומרים הכרחיים להתפתחותו ובמיוחד לאחר ההריון כאשר יש ירידה חדה בהפרשת ההורמונים, מתפתחת אצל נשים רבות, תופעה של נשירת שיער בדרגות חומרה שונות.
בקצרה, ניתן לחלק את הסיבות לנשירה בזמן ההריון לשלוש סיבות מרכזיות:
1. חוסר בחומרים מזינים בגוף האישה בסוף ההריון לטובת העובר. על כן מומלץ להפקיד בצורה יתרה על תזונה מגוונת בתקופה זאת.
2. שינויים הורמונליים קיצונים בסוף ההריון ובחודשים שלאחריו הגורמים לנשירה.
3. הפרעה בתפקוד בלוטת התריס שמתרחשת אצל חלק מהנשים בזמן ההריון ופוגעת באופן ישיר במצב השיער.
גם כאן, תוספי תזונה טבעיים כמו HR GROWTH, יכולים לסייע רבות לנשים בהריון ולאחר לידה (כמובן שבהתייעצות ואישור הרופא המטפל) ולספק לגוף בדיוק את החוסרים הקיימים הבו, הגורמים לנשירה ולאובדן החיות והברק של השיער.
תרופות סבתא להתקרחות- לסיכום
התקרחות, הידלדלות השיער ואובדן השיער הן תופעות שכיחות ונפוצות למדי החוצות מגדרים וגילאים ועשויות לפגוע בביטחון ובדימוי העצמי של כל אחד ואחת מאיתנו. חשוב לזכור כי ניתן לטפל בתופעות אלו באמצעות אמצעים טבעיים מבלי לסבול מכאבים או מתופעות לוואי לא נעימות, והחשוב לא להתייאש!
מחקר של פרופסור פרידמן באישור ועדת הלסינקי, מצביעים על יעילות של מעל 90% במניעה של נשירת שיער ויעילות של כמעט 70% בהצמחת שיער חדש בשימוש בכמוסות HR GROWTH של חברת הומאוטריט . בנוסף, השימוש במוצר נטול תופעות לוואי ולא מתנגש עם שימוש בתרופות אחרות, וזאת בהתאם לתוצאות דו”ח טוקסיקולוגי שנערך ע”י ד”ר יהושע מאור בקמפוס הדסה.
נראה כי הטיפולים הטבעיים הם בשורה אמיתית בעבור מי שסובל מנשירה והידלדלות ורוצה להימנע מתופעות לוואי של כימיקלים, ומכאבים וסיכונים של הליכים כירורגיים. אתם מוזמנים להתייעץ איתנו בכל שלב ולשמוע עוד על פתרונות טבעיים והמצוינים למניעת נשירה ולהידלדלות השיער.
מקורות: