יש לכם נזלת, חום גבוה, כאב ראש, כאבי שרירים, אתם משתעלים ובאופן כללי מרגישים חלשים ועייפים מהרגיל? ייתכן שנדבקתם בנגיף השפעת. (1) במאמר זה נציג בפניכם מידע נרחב על השפעת והתסמינים שלה ודרכים כיצד ניתן למנוע ולטפל בשפעת. לבריאות!
הכירו את וירוס השפעת Influenza
מחלת השפעת (Influenza) הינה זיהום בדרכי הנשימה העליונות אשר נגרם על ידי וירוסים ממשפחת אורתומיקסו, ביניהם נגיף האינפולאנזה. קיימים שלושה סוגים של וירוסים שעלולים גרום למחלת השפעת – A, B ו-C. סוג C נחשב לנדיר, בעוד שסוגי הוירוסים A ו-B נפוצים מאוד, במיוחד במהלך חודשי החורף. (2) הסימפטומים של המחלה מופיעים לרוב יומיים לאחר ההידבקות בשפעת ונמשכים כשבוע. בדרך כלל שפעת אינה מחלה מסוכנת, אך כאשר אנשים עם מערכת חיסון חלשה וכאלה שנמצאים בקבוצות סיכון נדבקים בשפעת, עלולים להתפתח אצלם סיבוכים כמו זיהום בבית החזה אשר עלולים להוביל אף למוות. (1)
שכיחות וירוס השפעת
מחלת השפעת שכיחה מאוד בקרב האוכלוסייה. לפי הנתונים, בכל שנה נדבקים בוירוס 5% עד 15% מהמבוגרים ו-20% -30% מהילדים. (3)
כמה אנשים מתים משפעת?
כאמור, מחלת השפעת אינה מסוכנת בדרך כלל, אך ישנם אנשים שעלולים לפתח סיבוכים כתוצאה מהמחלה ולהגיע לאשפוז בבית חולים. אנשים שיש להם מערכת חיסון ירודה כמו תינוקות, חולים מדוכאי חיסון, קשישים, נשים בהריון, חולים במחלות כרוניות כגון אי ספיקת כליות ואי ספיקת לב, וכן אנשים שיש להם עודף משקל – נמצאים בסיכון. לפי ארגון הבריאות העולמי, מדי שנה ישנם 3 מיליון עד 5 מיליון אנשים שסובלים מסיבוכי שפעת ובין 290 אלף ל-650 אלף בני אדם מתים מדי שנה ממחלת השפעת. (4)
האם גם הקורונה היא שפעת?
גם מחלת השפעת וגם מחלת הקורונה אלו מחלות שתוקפות את מערכת הנשימה ועלולות לגרום לפגיעה במערכות אחרות בגופנו. יחד עם זאת, מדובר בשני וירוסים שונים, עם תסמינים אחרים אשר מופיעים בתדירות ובעוצמות שונות. (4)
האם הצטננות מעידה גם היא על שפעת?
אנשים רבים נוטים להתבלבל בין הצטננות לבין שפעת – הצטננות באה לידי ביטוי בנזלת ושיעול, כשחלק מהתסמינים של שפעת הם גם הצטננות ושיעול. יחד עם זאת, קיימים הבדלים בין הצטננות לשפעת. הצטננות נגרמת בשל סוגי נגיפים שונים ואינה נגרמת מנגיף השפעת. בהשוואה למחלת השפעת, הצטננות היא קלה יותר ולא גורמת לסיבוכים כמו מחלת השפעת. היא חולפת מהר יותר משפעת ואינה גורמת לחום גבוה כמו במחלת השפעת. (4)
האם יש לכם שפעת? אלו התסמינים:
חום
חום שמתפתח בפתאומיות ועולה על 38 מעלות צלסיוס (1)
שיעול יבש
שיעול ללא הפרשת ליחה (הפרשה שהגוף מייצר בסימפוניות, בגרון, בסינוסים ובדרכי הנשימה). (5) במקרים רבים שיעול יבש נובע מליחה צמיגית שלא מרגישים את התנועתיות שלה בגרון אך היא מידי פעם מגרה את מרכז השיעול שנמצא בגרון ולכן משתעלים.
כאב ראש
בדרך כלל שפעת מלווה בכאב ראש. (6)
קשיי שינה
כתוצאה ממחלת השפעת, אתם עלולים לסבול מקושי להירדם בלילה. (1)
נזלת
מחלת השפעת גורמת לנזלת, אף סתום וגדוש והתעטשויות. (1)
כאב גרון
מחלת השפעת גורמת לכאב גרון ולקושי בבליעה. (1)
בעיות במערכת העיכול
חולי שפעת עלולים לסבול מכאבי בטן ומשלשולים. (1)
כאבי שרירים
גם השרירים מושפעים משפעת. מערכת החיסון מנסה להילחם בנגיף וכתוצאה מכך משתחררים חלבונים הנקראים ציטוקינים שגורמים לכאבי שרירים. בנוסף, השפעת גורמת להתייבשות המלווה בחוסר איזון מלחים, וכתוצאה מכך אנו חווים כאבי שרירים. (7)
עייפות
השפעת מחלישה את הגוף שלנו וכתוצאה מכך אנו חשים עייפות. (1)
צמרמורות
בזמן מחלת השפעת אנו עלולים לחוש רעידות וצמרמורות לא רצוניות. (1)
אובדן תיאבון
תסמין נפוץ של מחלת השפעת הוא אובדן התיאבון וירידה בתחושת הרעב. (1)
תסמיני הקורונה לעומת תסמיני השפעת
תסמיני הקורונה מופיעים לרוב בהדרגה, זאת לעומת תסמיני השפעת שמופיעים בבת אחת. בניגוד לשפעת, אנשים שחולים בקורונה סובלים לעיתים רחוקות מנזלת והתעטשויות. בנוסף לכך, הקורונה גורמת לאובדן חוש טעם וריח, תסמין נדיר במחלת השפעת. (8)
יש לי חשד לשפעת- מתי מומלץ לגשת לרופא?
יש לגשת לרופא אם יש לכם חום גבוה מעל 38 מעלות שנמשך יותר משלושה ימים, אם מתפתח לכם קוצר נשימה, כאב אוזניים חד, כאב בפנים, נזלת מוגלתית, אם השיעול שלכם מחמיר ומלווה בכאבים בחזה וכיח מוגלתי, ואם אתם חשים במקביל בקושי להסתכל על האור, כאבי ראש חזקים וסובלים מהקאות. (4)
כיצד וירוס השפעת מדבק?
נגיף השפעת עובר מאדם לאדם באמצעות טיפות רסס. כאשר אדם חולה מתעטש או משתעל, מותזות מפיו טיפות רסס המכילות את הנגיף. מגע עם הטיפות האלו ואף שאיבת אוויר המכיל טיפות רסס, עלול לגרום להידבקות. בנוסף לכך, מגע עם חפצים שרוססו בנגיף כמו ידית הדלת או טלפון, יכול להוביל להידבקות בשפעת. (1) אחרי ההדבקה, וירוס השפעת משתכפל בתוך שבוע ולאחר מכן פורצים הסימפטומים של המחלה ביום אחד. (8)
מדוע וירוס השפעת מידבק יותר מוירוסים אחרים?
הסיבה לכך שוירוס השפעת מידבק יותר מוירוסים אחרים היא שהוא עובר בצורה קלה מאוד מאדם לאדם. בזמן החורף, אנשים מצטופפים במקומות סגורים שאינם מאווררים כמו אוטובוסים, בתי ספר ואפילו בבית. במקרים רבים אנו בוחרים להפעיל מזגנים ולסגור חלונות, מה שגורם לנגיף להתפזר בקלות בחלל המשותף. לכן, הסיכוי להידבק בנגיף הוא גבוה. (4)
מדוע אנשים שחולים בשפעת לא מפתחים חסינות לוירוס?
לנגיף השפעת קיימת יכולת לשנות את התכונות הגנטיות שלו בכל שנה (תכונה הנקראת התפתחות מוטציונית המאפיינת את כלל הנגיפים). כאשר אדם נדבק בשפעת, מערכת החיסון מתמודדת עם הנגיף ומפתחת נוגדנים שנמצאים בגופנו גם לאחר ההחלמה. אם המערכת החיסונית נחשפת שוב לנגיף ה”מחודש”, הנוגדנים שפיתחה איננה מתאימים להתמודדות עימו ולכן מתפתחים תסמיני שפעת חדשים. זאת גם הסיבה לכך שבכל שנה מפתחים חיסון חדש לשפעת המותאם לסוגים הייחודים של הנגיף הנפוצים באותה שנה. (4)
כיצד מונעים את ההידבקות בשפעת?
חיזוק המערכת החיסונית
המערכת החיסונית שלנו היא מנגנון הגנה העיקרי של גופנו. היא מגנה עלינו מפני מחלות, וירוסים, פטריות וזיהומים שונים. מערכת חיסונית חזקה מצליחה להתמודד בצורה טובה יותר עם נגיפים כמו שפעת. לכן, חשוב מאוד לדאוג לחיזוק המערכת החיסונית, ולפניכם כמה מהדרכים לעשות זאת:
פעילות גופנית
ישנו קשר ישיר בין פעילות גופנית לחיזוק מערכת החיסון. כאשר אנחנו מתאמצים, הגוף שלנו מפריש הורמונים כמו אדרנלין ובעיקר אנדרופינים. האדרנלין בשילוב עם עליית חום הגוף מוביל לכך שמערכת החיסון מגבירה את הפעילות שלה. אז כדי למנוע הידבקות בשפעת, מומלץ לבצע פעילות גופנית באופן קבוע. (9)
שינה מאוזנת
ידוע כי שינה תורמת לאורח חיים בריא ומניעת מחלות. כאשר ישנו מחסור בשינה, מערכת החיסון שלנו נחלשת וכתוצאה מכך הגוף חשוף יותר לוירוסים ומחלות זיהומיות. שינה טובה של 7-8 שעות במהלך הלילה מסייעת להפחית מתח ויוצרת הפרשה מאוזנת יותר של מתווכים דלקתיים במערכת החיסון. (10)
תזונה מאוזנת
חשוב מאוד להקפיד על צריכה של מזונות העשירים בויטמינים ומינרלים, על מנת שמערכת החיסון תפעל באופן תקין ותמנע הידבקות בשפעת. בין היתר מומלץ לצרוך דגים, חלמון ביצה, גבינה וכבד בקר העשירים בויטמין D, דגנים מלאים, בטטות, בננות, תרד ותפוחי אדמה העשירים בויטמין B6, הודו ועוף העשירים בויטמין B12, פפאיה, זרעי חמנייה, חסה וברוקולי שעשירים בחומצה פולית, פירות הדר, פירות יער וירקות כמו פלפל אדום ועגבניה שעשירים בויטמין C, מוצרי חלב, גזר, דלורית, אפונה ומנגו שמכילים כמויות גבוהות של ויטמין A, ואגוזים, זרעים ונבט חיטה העשירים בויטמין E. (11)
תוספי תזונה
אחת הדרכים לחזק את המערכת החיסונית, היא באמצעות תוסף התזונה Immu Optimizer Complex. התוסף מכיל רכיבים טבעיים כמו ויטמין סי, פרחי סמבוק ושורש ג’ינסנג אמריקאי שמסייעים לחזק את מערכת החיסון, וכך עוזרים למנוע הידבקות בשפעת.
חיסון לשפעת
דרך נוספת להימנע מהידבקות בשפעת היא באמצעות חיסון. חיסון נגד שפעת מורכב מנגיפים מומתים של שפעת, ומכיל שלושה או ארבעה זנים של שפעת שצפויים להיות נפוצים באותה שנה. גם נשים הרות ואנשים הנמצאים בקבוצות סיכון יכולים לקבל חיסון נגד שפעת. חשוב לדעת שמפתחי החיסון לא תמיד מצליחים לחזות זני שפעת חדשים, כך שהחיסון לא תמיד יעיל. החיסון עלול לגרום לתופעות לוואי כמו כאבי שרירים, חום נמוך, חולשה, ורגישות, נפיחות ואודם באזור ההזרקה. (4)
שמירה על ריחוק חברתי
ארגון הבריאות העולמי פרסם כי בסוף שנת 2020 חלה ירידה משמעותית בהידבקות בנגיף השפעת בהשוואה לשנים קודמות. התורם לכך הוא דווקא נגיף הקורונה – חובת הריחוק החברתי, ביטול אירועים המוניים ועטיית המסכות שהונהגה ברחבי העולם כדרך לצמצם הידבקות בקורונה, הובילה לכך שהתחלואה במחלות העוברות בדרכי הנשימה מאדם לאדם כמו השפעת, הצטמצמה באופן ניכר. לכן, כדי למנוע הידבקות בשפעת כדאי להקפיד על שמירת מרחק ועטיית מסכה. (12)
טיפול בשפעת
תרופות סבתא לשפעת
קיימות מגוון תרופות סבתא לטיפול בשפעת כמו למשל אכילה של דבש, שום, מאכלים שונים המתובלים בקינמון, ג’ינג’ר כורכום הידועים כאנטי דלקתיים. מומלץ לשתות שתיה חמה כמו תה או מרק (מרק עוף מומלץ במיוחד) בנוסף לכך, מומלץ להשתמש בשמנים ארומטיים כדוגמת שמן אקליפטוס, שמן לבנדר, שמן רוזמרין ושמן מנטה. שמנים אלו ידועים כמשככי כאבים, אנטי דלקתיים ומחטאים. ניתן למרוח אותם על העור כשמן עיסוי, או להזליף את השמנים למבער שמנים או למכשיר אדים.
תוספי תזונה לטיפול בשפעת
מומלץ ליטול תוספי תזונה המסייעים לטיפול בנגיף השפעת, כמו Flu Kal. זוהי פורמולה צמחית המבוססת על רכיבים טבעיים כמו אקליפטוס ומור, המסייעת לגוף להתמודד עם תסמיני השפעת כגון – חום, חולשה והצטננות.
משככי כאבים
ניתן לגשת לרופא ולקבל מרשם לתרופות נוגדות נגיף (אנטיוויראליות). לרוב תרופות אלו ניתנות לאנשים מבוגרים מעל גיל 65 או לכאלו שנמצאים בקבוצת סיכון. התרופות לא מרפאות את המחלה, אבל מקצרות אותה ביום אחד, מונעות סיבוכים אפשריים ומקלות על הסימפטומים של השפעת. (1)
מנוחה
אם נדבקתם בשפעת, חשוב מאוד להקפיד על מנוחה על מנת לתת לגוף זמן להתאושש ולהחלים. עדיף להימנע ממפגשים חברתיים ולחזור לעבודה או ללימודים רק לאחר שתסמיני השפעת חלפו. (1)
שתייה מרובה
מחלת השפעת גורמת לעליית חום ונזלת, וכתוצאה מכך הגוף מאבדים מינרלים ונוזלים. חשוב מאוד להקפיד על שתייה מרובה בזמן המחלה, כדי להחזיר לגוף את כל הנוזלים שאיבד. (1)
לסיכום
לצערנו, מחלת השפעת לא צפויה להיעלם מחיינו. בכל חורף היא חוזרת עם שינויים שונים ועלינו לנסות להתמודד איתה. למרבה המזל, הקפדה על אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית, תזונה מאוזנת ושינה מספקת, יסייעו לכם להימנע מהידבקות במחלות שונות כמו שפעת. חשוב מאוד לחזק את המערכת החיסונית שלנו, וכך לצמצם את הסיכוי להידבקות במחלה. אנחנו מאחלים לכם בריאות איתנה!