שיעול טורדני, בין אם יבש ובין אם לא, יכול להיות תופעה מציקה במיוחד, ולעיתים גם להעיד על מחלה שנמצאת בבסיסו. לרוב מדובר בסימפטום שחולף מעצמו לאחר זמן קצר יחסית, וניתן לטפל בו נקודתית.
מה זה שיעול יבש?
שיעול יבש הוא מצב שבו אנו משתעלים אך השיעול איננו “פרודוקטיבי”, כלומר, לא יוצאת ליחה בשיעול [1, 2]. לרוב מדובר בשיעול הקשור למצב פתולוגי כלשהו, שיכול להשפיע על כל חלקי מערכת הנשימה ולהתבטא בשיעול. השיעול הוא מנגנון רפלקסיבי של הגוף, שנועד על מנת להוציא גורמים זרים ממערכת הנשימה. במידה ויש לכם זיהום לאורך מערכת הנשימה, הגוף מזהה זאת כגוף זר ומנסה להוציא אותו על ידי שיעול.
מה ההבדל בין שיעול יבש לשיעול עם ליחה?
כמו שנאמר, שיעול יבש הוא שיעול שבו לא יוצא כלום כאשר אנו משתעלים, ולכן שיעול כזה קרוי לפעמים גם שיעול “לא-פרודוקטיבי”. שיעול עם ליחה, לעומת זאת, הוא שיעול פרודוקטיבי, כלומר שיעול שבמהלכו יוצאת ליחה שנפלטת ממערכת הנשימה.
באופן גס, ניתן לומר ששיעול יבש הוא שיעול הנגרם מגירוי של דרכי הנשימה העליונות, או בעקבות ליחה צמיגה שלרוב במהלך השינה עולה ומגרה את מרכז השיעול בגרון אך גם במקרה זה הליחה אינה יוצאת, בעוד ששיעול עם ליחה מאפיין זיהומים בדרכי הנשימה התחתונות. עם זאת, מדובר בחלוקה גסה ולא מדויקת. גם מחלות ריאה יכולות להתבטא בשיעול יבש, וגם זיהומי גרון יכולים להתבטא בשיעול עם ליחה.
הגורמים לשיעול יבש
ישנם גורמים רבים שיכולים להוביל לשיעול יבש, חלקם זיהומיים וחלקם לא [3]. להלן מובא פירוט של כמה מהאפשרויות לגורמים לשיעול יבש, אם כי מדובר ברשימה חלקית בלבד:
קורונה
קורונה (Covid-19) היא מחלה ויראלית, ולכן יכולה להתבטא פעמים רבות בשיעול יבש. לרוב היא תלווה בתסמינים נוספים, כדוגמת חום, חולשה ואיבוד זמני של חוש הטעם והריח.
עישון
עישון מגרה את דרכי הנשימה, ולכן יכול לגרום לשיעול. אצל מעשנים קבועים העישון כשלעצמו לרוב לא גורם לשיעול, אך הפגיעה המתמשכת בדרכי הנשימה בהחלט יכולה להוביל לשיעול כרוני, יבש או עם ליחה. בנוסף, עישון חושף את המעשן למחלות ריאה כרוניות כמו ברונכיטיס ו-COPD, מחלות ששיעול הוא אחד התסמינים הנפוצים שלהן.
אלרגיה
לא מדובר כאן באלרגיות מסכנות חיים, שאמנם יכולות להתבטא באופן ראשוני בשיעול אך עלולות להידרדר למצב חמור יותר, אלא באלרגיות ברמה נמוכה יחסית המגרות באופן קבוע את דרכי הנשימה וגורמות לשיעול.
אסטמה
הסובלים מאסטמה יודעים כי מערכת הנשימה שלהם רגישה במיוחד, ולכן הם גם עלולים לסבול משיעול בתכיפות גבוהה יותר בהשוואה לאלו שאינם חולים. היצרות של דרכי הנשימה מכל סיבה שהיא (כניסת חומר מגרה, מאמץ יתר וכדומה) עלולות להוביל לשיעול, וחלילה אף להתקף אסטמה חריף.
מחלות כרוניות
מחלות ריאה כרוניות רבות עלולות לגרום לשיעול, וביניהן ברונכיטיס שהוזכרה קודם, מחלות כמו סרקואידוזיס, גידולי ריאה ומחלות נוספות. עם זאת, חשוב לזכור שאלו הן סיבות נדירות יחסית לשיעול מתמשך, אך בהחלט צריך לשלול אותן במידה ועולה חשד.
שאיפת אבק/עשן
כמו חדירה של כל גורם זר למערכת הנשימה, גם שאיפה של אבק או עשן עלולה להוביל לשיעול מתמשך בניסיון לפלוט את הגירוי החוצה. במידה ומדובר באדם שנחשף באופן קבוע לחומרים אבקתיים או לעשן, חשוב להשתמש בציוד מגן על מנת להגן על דרכי הנשימה, ובין היתר להימנע משיעול.
מה קורה בגוף כשמשתעלים?
שיעול הוא תגובה טבעית של הגוף, שמטרתה להגן עלינו ולסלק גורמים זרים מדרכי הנשימה.
במהלך השיעול מתגבר מאוד הלחץ התוך-בטני והלחץ שמפעילים שרירי הנשימה, וזאת על מנת ליצור יציאת אוויר בתנופה חזקה ש”תזרוק” החוצה כל מה שנמצא בדרכי הנשימה. זו היא גם דרך להיפטר מליחה המצטברת בדרכי הנשימה התחתונות, שמקורה פעמים רבות בזיהום או בחדירה מתמשכת של חלקים מיקרוסקופיים שאין מקומם בריאות שלנו.
טיפול בשיעול יבש
על אף ששיעול יבש עובר לרוב מעצמו לאחר זמן, ישנן מספר דרכים להיפטר ממנו מוקדם יותר. אם השיעול ממשיך יותר משבועיים, חשוב לפנות לרופא על מנת לשלול מצב הגורם לו [4]. כדי לטפל בשיעול יבש תרופות סבתא הן לרוב הטיפול הראשוני, אך יש עוד מה לעשות.
הסרת הגירוי
במידה והשיעול נגרם כתוצאה מגירוי ברור, כדוגמת עישון, שאיפת אבק וכדומה, מומלץ להסיר את הגורם המגרה וכך להיפטר הן מהשיעול והן מהנזק שנגרם למערכת הנשימה.
תרופות סבתא
כאשר סובלים משיעול יבש תרופות סבתא חוצות תרבויות, וידועות ביכולתן להקל על השיעול, כמו גם על התסמינים הנלווים אליו. בין הטיפולים הללו ניתן למנות תה עם דבש ולימון (ניתן להוסיף גם ג’ינג’ר), שתיית מים מרובה, תערובות של זנגוויל עם פלפל וכדומה [5].
תוספי תזונה
בכל הנוגע לשיעול יבש, טיפול עם תוספי תזונה יכול לסייע הן במניעה של התפתחות השיעול מלכתחילה, וזאת על ידי חיזוק המערכת החיסונית שתפקידה למנוע התפתחות של מחלה זיהומית או חיידקית. כמו כן אפשר להשתמש בהם הן בנסיון למניעה והן לסיוע בהתמודדות עם המחלה ברגע שהיא כבר פרצה.
דוגמה לתוסף תזונה כזה היא ה- Immu Optimizaer Complex, המשלב מגוון של רכיבים טבעיים וצמחיים (כמו ארזית וג’ינסנג) שמטרתם לחזק את המערכת החיסונית ולשפר את יכולתה להתמודד עם זיהומים שפעמים רבות גורמים לשיעול.
תוספי תזונה אחרים, כמו הומאוליקס ומוקו פרוטקטור יכולים לסייע במצבים של תסמינים דמויי-שפעת. תוספים כאלה מקילים על תסמינים כמו חולשה, צינון, שיעול, חום ועוד.
תרופות
קיימות בשוק מגוון תרופות לשיעול, שאותן יש להתאים לסוג השיעול שממנו סובלים. טיפול אפשרי נגד שיעול יבש ניתן לעיתים באמצעות תרופות המדכאות את רפלקס השיעול, כמו גם באמצעות סוכריות מציצה שמטרתן להיפטר מיובש בגרון הנגרם כתוצאה מזיהום, וגורם לשיעול. במקרים של שיעול עם ליחה ישנן תרופות המפרקות את הליחה ומקלות על הפליטה שלה החוצה. ניתן להתייעץ עם רופא או רוקח בנוגע לתרופה המומלצת למצבכם.
לסיכום
שיעול יבש הוא שיעול שבו אין יציאה של ליחה, מה שנותן לו את שמו. הוא יכול להיות תוצאה של מגוון רחב של גורמים, החל מגירוי רגעי של מערכת הנשימה וכלה במחלות של ממש. ניתן להתמודד עם שיעול יבש באמצעות הסרת הגירוי או טיפול במחלה. עם זאת, שיעול יבש יחלוף לרוב מעצמו, ולכן ניתן להשתמש בתכשירים שונים שמטרתם הקלת התסמינים וחיזוק ההתמודדות הטבעית של הגוף עם הגירוי. בין אלה ניתן למנות את Immu Optimizer Complex המסייע לחיזוק מערכת החיסון, וכן את פלו קל, שמסייע בהתמודדות עם תסמינים דמויי שפעת כמו חום, חולשה ושיעול.
מקורות: