קוליק (Colic) היא מילה נפוצה ברפואה, והיא מתייחסת לרוב לכאבי בטן, בעיקר כאלה שבאים והולכים לסירוגין. בהקשר של תינוקות צעירים במיוחד (בני כמה שבועות עד חודשים ספורים), קוליק תינוקות הוא כינוי כללי לכאבי בטן חוזרים אצל התינוק או התינוקת, שמקורם איננו ברור. כאן נדבר על מה זה קוליק בתינוקות, מה גורם לו, ואיך ניתן להקל על הקטנים שלנו ולמנוע מהם סבל מיותר.
מה זה קוליק אצל תינוקות?
קוליק תינוקות מתייחס לכאבי בטן חוזרים אצל תינוקות בטווח גילאים כללי של בין שלושה שבועות לשלושה חודשים. כאבי הבטן הללו מתבטאים לרוב בבכי ממושך, לרוב בשעות הערב והלילה, ולעיתים התינוק או התינוקת יכווצו את ידיהם וימשכו את הרגליים לכיוון הבטן [1]. חומרת המחלה ומשכה משתנות בין תינוק אחד לשני.
על אף האמונה הרווחת שמדובר ב”גזים בבטן”, קוליק אצל תינוקות לאו דווקא קשור להצטברות של גזים במעיים [2]. מבחינת העולם הרפואי מדובר במחלה תפקודית, כלומר כזו שגורמת סבל לתינוק, אך לא ברור מה מקורה. ככל הנראה הגורם לה הוא השינוי החד בין צורת ההזנה של התינוק במשך ההיריון, שהיא דרך חבל הטבור, ובין צורת ההזנה החדשה שאליה הגוף צריך להתרגל, קרי הנקה או הזנה עם פורמולה [3]. לעיתים מערכת העיכול של התינוק לא מסיימת להתפתח “עד הסוף” עם סיום ההיריון, מה שיוצר פער בין יכולת העיכול של התינוק ובין ההזנה שלו.
איך אדע אם התינוק סובל מקוליק?
אחרי שהבנו מה זה קוליק אצל תינוקות, כדאי לדעת איך מאבחנים אותו, ולשם כך ניתן להשתמש ב”חוק השלוש” המפורסם. זהו חוק המאפשר להעריך האם מדובר בקוליק תינוקות או במצב אחר. חשוב לזכור שמדובר בחוק כללי שאינו כולל מצבים חריגים, ולכן לא מאפשר אבחנה וודאית או שלילה מוחלטת של קוליק אצל תינוקות.
חוק השלוש אומר כך – אם יש לכם תינוק או תינוקת בלי מחלות רקע, שגילם בין שלושה שבועות לשלושה חודשים, והם בוכים יותר משלוש שעות ביום בתדירות של יותר משלושה ימים בשבוע, הם ככל הנראה סובלים מקוליק תינוקות. התסמינים הם אלה שהוזכרו קודם, כדוגמת כיווץ הידיים ומשיכה של הרגליים לכיוון הבטן, כמו גם סימני מאמץ ואודם של הפנים. (
טווח הגילאים
טווח הגילאים של קוליק אצל תינוקות הוא לרוב בין גיל שלושה שבועות לגיל שלושה חודשים. נדיר לראות מצב של קוליק אצל תינוקות אחרי שלושה חודשים, והתסמינים לרוב חולפים מעצמם. אך זכרו שלא מדובר בכלל ברזל, ושתמיד ישנם מקרים חריגים לכלל הזה.
הגורמים לקוליק
אחת הסיבות שקוליק תינוקות היא מחלה (היא מוגדרת כמחלה תפקודית לפי האתר של שיבא) כה מתסכלת עבור הורים רבים, היא שלא בדיוק ברור מה גורם לה, ולכן גם לא בדיוק ברור איך למנוע אותה או לטפל בה. ישנן השערות רבות בנוגע לגורמים לקוליק, אך אף אחת מהסיבות הללו עוד לא הוכחה.
בין היתר, נטען כי תינוקות המוזנים מפורמולות יסבלו יותר מקוליק בהשוואה לתינוקות יונקים, ישנן תיאוריות הקושרות בין מוצרי מזון מסוימים (כמו חלבוני חלב או לקטוז) לקוליק, בין עישון של ההורים לקוליק ובין חוסר בשלות של מערכת העיכול לכאבי הבטן המאפיינים את המחלה.
מדוע ישנם תינוקות שסובלים מקוליק יותר וכאלו שפחות?
גם כאן, התשובה לשאלה הזו לא ברורה. ישנן תיאוריות שהסיבה לכך היא בשל תרכובת המיקרוביום (Microbiom – מושבות החיידקים המאכלסות את המעיים, ונושאות בחלק ניכר מהאחריות לעיכול המזון שאנו אוכלים). תיאוריות אחרות קושרות בין רגישות עצבית או אופי התינוק לרמת הרגישות לכאב ורמת הביטוי שלו, ועוד.
דרכי הטיפול
על אף שאין פתרונות קסם לקוליק אצל תינוקות, יש בהחלט מה לעשות על מנת להקל על התופעה. החל מרוגע ושינוי תזונתי אצל ההורים, עבור בעיסויים והחזקה של התינוק במגוון תנוחות וכלה בתכשירים מרגיעים, יש הרבה כלים שאותם ניתן לנסות במהלך התקופה המאתגרת הזו.
שינוי תזונתי של האם והילד/ה
לעיתים, כאבי הבטן אצל התינוק נגרמים כתוצאה מאוכל מסוים שאוכלת האם המניקה, שרכיביו עוברים לתינוק בחלב ומכבידים על מערכת העיכול שלו/ה. (באתר של שיבא הם מציינים במפורש שלעיתים יש חשש שתזונה של האם גורמת לקוליק, ולכן עושים לעיתים שינויים הדרגתיים בתפריט כדי לראות אם זה מסייע) מאכלים כאלה יכולים להיות מאכלים חריפים, כרוב, עגבניות, חלב ועוד. במידה ועולה חשד כי מאכל מסוים הוא שגורם לקוליק אצל תינוקות, מומלץ לנסות להסיר אותו מהתפריט ולראות אם המצב משתפר.
אצל תינוקות שניזונים מתחליפי חלב, ניתן לשקול להחליף את הפורמולה לפורמולה של חברה אחרת. לעיתים תינוקות שונים יעכלו בצורה אחרת פורמולות של חברות אחרות מכיוון שהילד עלול לסבול גם מאי סבילות ללקטוז ולקטוז הוא רכיב נפוץ בפורמולות הפופולריות.
מגע, עיסוי ולחיצות
קשה להמעיט בחשיבותו של המגע להתפתחותו התקנית של התינוק, והדבר נכון גם בנוגע לקוליק אצל תינוקות. כבר נדון בעיסוי והחזקה של התינוק בתנוחות שונות, אך כל מגע שיבהיר לתינוק שאתם לידו (לדוגמה הנחה על שד האם) יכול לעזור ולהקל על התסמינים.
תינוקות רבים יפיקו תועלת מלחיצה עדינה של הרגליים שלהם כשהן מכופפות לכיוון החזה. הדבר מפעיל לחץ על הבטן, ולעיתים גם מוביל לשחרור גזים שכלואים במעי וגורמים אי נוחות לתינוק. מומלץ לחזור על התנועה מספר פעמים. אפשרות נוספת היא החזקה של התינוק בתנוחת “נמר על עץ”, כלומר הנחה של התינוק על האמה שלנו, כאשר פניו כלפי מטה והבטן שלו נלחצת אל האמה. תנוחה כזו, במיוחד בתוספת של נענוע קל, עשויה להקל על הסימפטומים.
עיסוי ישיר של הבטן עשוי גם הוא לעזור, אך חשוב לזכור שהדבר יכול להיות זר לתינוק, ולכן חשוב לשים לב האם הדבר גורם לו/ה מצוקה, ואם זה המצב אז ודאי שלא מומלץ להמשיך בעיסוי.
תכשירים ותרופות
אין תרופות ישירות לטיפול בקוליק אצל תינוקות אך ישנם תכשירים טבעיים רבים שהראו תועלת בכל הנוגע להקלה על התסמינים. חשוב לזכור שיש לרכוש את התכשירים הללו מחברות מוכרות בלבד, כאלו שיש להן אישור של משרד הבריאות לשיווק של תוספי מזון לתינוקות. כל נושא מזון התינוקות הוא נושא רגיש במיוחד, ואסור לקחת בו סיכונים.
דוגמאות לתוספים שעשויים לסייע לתינוק לעבור את התקופה הזו מכילים רכיבי אקליפטוס, המשמש באופן מסורתי לטיפול במגוון בעיות וכאבים; קמומיל, המשמש ברפואה העממית לטיפול בבעיות עיכול שונות וידוע ביכולות ההרגעה שלו; אוכמניות, שגם בהן נעשה שימוש במגוון של בעיות עיכול כדוגמת שלשולים דלקות מעיים ועוד; גליצרין צמחי, המסייע לריכוך של המזון ומעבר שלו במעיים, ותכשירים נוספים.
ישנן גם אפשרויות של טיפולים הומיאופתיים, רפלקסולוגיים ואוסטיאופתיים, שכולם נועדו לעזור לתינוק להתמודד עם הסימפטומים ולהקל על התקופה המאתגרת הזו [4].
לסיכום
קוליק אצל תינוקות הוא מחלה תפקודית של תינוקות בני מספר שבועות עד מספר חודשים, המתבטאת בכאבי בטן ובכי ממושך. מחלה זו יכולה להיות מתסכלת הן עבור התינוק והן עבור ההורים, ולכן חשוב ללמוד עליה ולדעת מה ניתן לעשות על מנת להקל על התסמינים. טיפולים שניתן להשתמש בהם כוללים שינוי תזונתי, עיסויים והחזקה במנחים שונים, וכן תכשירים טבעיים המסייעים בתנועתיות מערכת העיכול, בהורדת דלקת ובהקלה על התסמינים.
חשוב לזכור שבסופו של דבר המחלה הזו עוברת מעצמה, ולרוב לא ממשיכה אחרי גיל שלושה חודשים. תינוקות רגישים במיוחד ללחץ וחרדה מצד ההורים, ולכן השתדלו לעשות מה שאתם יכולים על מנת להישאר רגועים במהלך התקופה הלא פשוטה הזו, וזכרו שהיא תעבור מעצמה בתוך כמה שבועות.