אין ספק שאחד מתוספי התזונה שקיבלו תהודה משמעותית ביותר הוא הקולגן, שניתן למצוא אותו ברבות מחנויות הפארמה. קולגן, הינו אחד מהחלבונים המרכזיים ביותר בגוף האדם, הוא גם גורם מרכזי ביותר בשימור המראה שלנו, כמו גם בתהליכים רבים אחרים. מאמר זה ידון בשאלה מהו קולגן, מה זה קולגן טבעי, איך ניתן להעשיר את כמות הקולגן בגוף ועוד.
מהו קולגן?
אחד החלבונים המרכזיים ביותר בגוף הוא הקולגן, שאותו ניתן למצוא בכל מקום [1]. הסיבה שהקולגן הוא כל כך חשוב, היא שהוא מהווה את אחת מאבני היסוד של רקמת החיבור של הגוף, שכשמה כן היא, אחראית על חיבור ועל ייצוב תאים ואיברים שונים האחד לשני, על מנת לשמור עליהם במקומם. הוא גם זה, בין היתר, האחראי על רמת המתיחות של העור, וכן על חוזק השרירים, הגידים והעצמות.
ייצור הקולגן בגוף מתחיל לדעוך החל משנות העשרים שלנו והלאה, כך שקצב הייצור שלו כבר לא תואם לקצב הפירוק שלו. מסיבה זו, מתחילים שינויים בגוף שלנו, ורבים מהם קשורים לעצם החוסן והעמידות של הגוף בפני גורמים חיצוניים. העור הולך ונהיה רפוי כתוצאה מגירויים סביבתיים ובעיקר כתוצאה מקרינת השמש ועישון, העצמות כבר לא חזקות כמו פעם ויכולת המתיחה והעמידות של השרירים והגידים גם היא לא נשארת כשהייתה.
קולגן טבעי – היכן הוא נמצא בגופנו?
קולגן טבעי נמצא בעור, בשיניים, בעצמות, בעיניים, בכליות, בכלי הדם וובכל מקום בגופנו. למעשה, הקולגן הוא החלבון הכי נפוץ בגוף. כמו שנאמר, הוא אחראי על החוזק המכני של איברים רבים בגוף, אך יש לו גם תפקודים אחרים. ישנם סוגים רבים של קולגן, כאשר חלקם נמצאים בעור ותורמים לחוסן שלו, חלקם נמצאים בעין ועוזרים להתאמת הראייה, חלקם נמצאים בכליה ועוזרים לסינון הדם שלנו מחומרים רעילים תוך שמירה על חומרים חיוניים בדם, ועוד.
תהליך ייצור חלבון הקולגן
קולגן מיוצר בגוף, בדומה לכל החלבונים האחרים, לפי הקוד הגנטי שלנו ותוך שימוש בחומצות אמינו כאבני הבניין שלו [2]. כמו שנאמר, ישנם סוגים רבים של קולגן בגוף שלנו, אך המבנה הבסיסי דומה בכולם. חומצות האמינו המרכזיות בקולגן כוללות לרוב גליצין, פרולין והידרוקסיפרולין, ביחסים שונים ביניהן [3]. הקולגן עצמו מורכב משלוש שרשראות ארוכות, המורכבות הן עצמן מרצף חומצות האמינו האלו, המחוברות ביניהן בקשרים חזקים על מנת ליצור מעין “חבל”, שאחר כך ישמש לתפקידים שונים. חשוב לדעת שאחד הגורמים החשובים ביותר בתהליך הרכבת הקולגן הוא ויטמין C (המצוי בפירות הדר ובמגוון סוגי ירקות), וזו הסיבה שמחסור חמור בוויטמין C יכול לגרום לבעיות בייצור קולגן ולהשלכות חמורות בשלל איברים.
סוגי החלבון בגופנו
כאשר מדברים על סוגי קולגן מה זה בעצם אומר? רוב מוחלט (כ-90%) מהקולגן בגופנו הוא קולגן מסוג 1, שהוא זה שמצוי בעור ובעצמות, בין היתר. סוגים אחרים, כמו סוג 4 לדוגמה, נמצאים בכליה ומהווים חלק קריטי בסינון הדם.
כיצד קולגן מסייע לגוף?
בגלל העובדה שלקולגן תפקיד כה חשוב בכל כך הרבה מערכות בגופנו, אפשר להבין שקבלת תוספת ממנו בזמן שהכמות שלו בגוף דועכת יכולה לספק מגוון יתרונות. נסקור כאן כמה מהם [4] :
שמירה על גמישות העור
כמו שנאמר, קולגן מהווה את אחד המרכיבים המשמעותיים ביותר של העור, והדלדול ברמת הקולגן בעור הוא אחת הסיבות להופעתם של קמטים ולרפיונו הכללי של העור המאפיין אנשים ככל שהם מתבגרים. אספקה שוטפת של קולגן לעור יכולה לסייע בשמירה על המתיחות שלו ועל הגמישות שלו, וכך לעזור בשימור של עור בעל מראה צעיר ובריא.
טיפול בפצעים
בעולם הרפואי משתמשים לא מעט בקולגן על מנת לטפל בפצעים כרוניים ולסייע באיחוי של פגמים בעור. ההתוויות הרפואיות של הפרוצדורה הזו מדוייקות ביותר, אך בשל העובדה שקולגן משמש זבאופן טבעי בתפקיד חשוב באיחוי פצעים, השימוש בו בעולם הרפואה בתחום זה הוא כמעט מובן מאליו.
סיוע בדלקות מפרקים
מחקר מ-2006 מצא כי שימוש בקולגן על פי התוויות יכול לסייע בהפחתת התסמינים של אוסטאוארטריטיס (Osteoarthritis), דלקת פרקים שמשפיעה על אנשים רבים ברחבי העולם. החדירה של הקולגן למפרקים סייעה להפחתת הדלקת וכך להורדת התסמינים [5].
אנטי אייג’ינג
ככל שאנו מזדקנים, רקמות החיבור בגוף שלנו הופכות פחות גמישות ומאבדות הרבה מיכולת ההתחדשות שלהן. זו אחת הסיבות לכך שלאנשים מבוגרים קשה יותר להחלים מפציעות, העצמות חלשות יותר והסחוס דק יותר. אספקת קולגן יכולה לעזור בהענקת מראה רענן לעור, הגברת האלסטיות שלו, חיזוק רקמת הסחוס והגברת התנועתיות של מפרקים שונים.
כיצד ניתן להוסיף קולגן לגוף?
חשוב להבין מה עובד ומה לא עובד בכל הנוגע לתוספי קולגן, וכן מה בטוח לשימוש ומה לא. פנייה למומחים כדי לאתר את הפתרון הנכון, היא הדרך הנכונה ובחינה מעמיקה של כל תוספת שהיא עוזרת בבחינת מידת התאמתה.
מאכלים עם קולגן
ישנם מאכלים שונים שניתן לאכול על מנת להגביר את ייצור הקולגן בגוף, או לספוג אותו בצורתו השלמה. מאכלים עשירים ברקמת חיבור, כמו חלקים מסוימים בבשר וכן עצמות ועור דגים, מכילים כמות גדולה של קולגן. גם מרקים מבוססי עצמות יכולים להכיל כמות יפה של קולגן.
ישנם מאכלים שאמנם כשלעצמם אינם עשירים בקולגן, אך הם מכילים כמות גדולה של אבני הבניין של קולגן, ולכן נחשבים כמועילים לייצור מוגבר של קולגן. למשל: קטניות, ביצים, דגים, בשר בקר ועוף ואפילו סויה. נוסף על כך, לצד חשיבותו של ויטמין C שהוזכר לעיל ותרומתו בכך, ייצור קולגן דורש אבץ. ניתן למצוא אבץ בבשר, אגוזים, דגנים מלאים ועוד.
קפסולות קולגן
קפסולות קולגן מכילות לרוב הן קולגן שלם, הן חלקים שלו, הן את חומצות האמינו המרכיבות אותו והן רכיבים נוספים הנצרכים לצורך בנייה שלו (כמו ויטמין C ואבץ). מדובר בדרך צריכה נוחה, כזו המצריכה נטילה של כדור לפי המינון המומלץ, ווזה הכל. אין כל כך תופעות לוואי לצריכה של קפסולות קולגן, ולרוב אלו שיש, קשורות לאלרגיה למזון לרכיבים אחרים בקפסולה [6].
אבקות קולגן
אבקות קולגן דומות בתוכנן לקפסולות קולגן, אלא שהיתרון הגדול שלהן הוא שניתן להוסיף אותן למאכלים רגילים, לשייקים וכדומה, וכך לא צריך לצרוך אותן בנפרד. ניתן להעשיר משקאות ומאכלים רבים באמצעות אבקת קולגן, כך שהמרכיבים שלה ייספגו יחד עם שאר האוכל שאתם אוכלים.
זריקות קולגן
אלו נעשות רק על ידי איש רפואה מוסמך להזרקה של קולגן, ויכולות לשפר את מצב העור ואיברים אחרים בהתאם להתוויה הרפואית. ישנה גם אפשרות לבצע טיפולים קוסמטיים באמצעות גלי רדיו ולייזר, כאלה הממריצים את הייצור הטבעי של הקולגן [7].
לסיכום
קולגן הוא החלבון הנפוץ ביותר בגוף, והכמות שלו בגופנו יורדת עם השנים. יש לו חשיבות רבה בתפקודם התקין של איברים רבים, וביניהם העור, העצמות, המפרקים, כלי דם ועוד, כמו גם בהחלמה מפציעות. חשיפה מרובה לשמש, עישון ועוד, גורמים להידלדלות מהירה אפילו יותר של הקולגן בגופנו. ניתן לצרוך תוספי תזונה ומאכלים המכילים קולגן ושאר חומרים הנדרשים לספיגה שלו, וזאת על מנת להגביר את הנוכחות שלו בגופנו ולהעצים את ההשפעה הטובה שלו על מגוון איברים.