פציעות ספורט

נפילה וחבלה במהלך ריצה, שברי מאמץ כואבים שמתפתחים עם הזמן, תנועה לא נכונה במהלך משחק כדורסל או כדורגל – כל אלו הן רק דוגמאות ספורות, על קצה המזלג, לפציעות ספורט מהן ספורטאים עשויים לסבול וזהו סיכון ממשי ותמידי שתמיד צריך לקחת בחשבון. לא, זה ממש לא אומר שצריך להימנע כליל מכושר גופני שלו יתרונות רבים וחשובים. זה כן אומר שחשוב להכיר את התופעה, את פציעות הספורט הנפוצות, את דרכי הפעולה בהן יש לנקוט לאחר פציעה וכיצד אפשר למזער סיכונים מלכתחילה. בין אם אתם ספורטאים חובבים או מקצועיים, מדובר בנושא אשר בהחלט חשוב להכיר. בואו נתחיל.

סוגי פציעות ספורט

בשלב הראשון חשוב להכיר בעיקר את סוגי פציעות הספורט הקיימות. ראשית, נדבר על ההבדלים בין סוגי הפציעות העיקריים ולאחר מכן נדון בסוגים כלליים של פציעות ספורט.

  • פציעות הנובעות משימוש יתר: זהו סוג הפציעות הנפוץ ביותר. תוצאה של תהליך ארוך טווח ולא של אירוע חד פעמי. הפציעות הללו מאופיינות בהחמרה הדרגתית בעת המשך הפעילות הספורטיבית. הקשבה לגוף ולסימנים מקדימים תסייע למנוע החמרה של המצב ותאפשר קיצור משמעותי של זמן ההחלמה (1).
  • פציעות הנובעות מהעמסת יתר: כלומר פציעות הנובעות מאירוע נקודתי פתאומי. חבלה בעת פעילות גופנית, פריקה של עצמות, שברים, נקעים וכדומה (1).
  • שברים: שבר מלא הוא מצב שבו העצם נשברת לחלוטין כתוצאה מהעמסת יתר (1).
  • דלקות: פציעות נפוצות ביותר שיכולות להיות תוצאה של שימוש יתר או של העמסת יתר. דלקות יכולות להיווצר במקומות שונים בגוף (1).
  • פריקות: אובדן מלא או חלקי של המגע בין משטחים מפרקיים בגוף. פריקת כתף היא ככל הנראה הפציעה המוכרת ביותר מהסוג הזה (1).
  • שחיקת סחוסים: הרקמה המפרידה בין עצמות הנפגשות במפרק. שחיקת סחוס היא תופעה נפוצה של שימוש יתר (1).

מהן הפציעות הנפוצות ביותר?

נקע בקרסול

תנועה חדה וסיבובית של החלק הפנימי של הקרסול עשויה לגרום לפציעה הזו, מה שיבוא לידי ביטוי בכאבים ונפיחות בדרך כלל. זוהי פציעה נפוצה שלרוב עוברת בעצמה עם הזמן. חשוב להקפיד על מנוחה מספקת, ניתן גם לחבוש את האזור וישנם תרגילי פיזיותרפיה שניתן לבצע כדי לזרז את ההחלמה (2).

מתיחה במפשעה

מתיחה של הגידים באזור המפשעה, אופיינית לשרירי הירך הפנימית. פציעה נפוצה ביותר בעת משחקי כדור כמו כדורסל וכדורגל. הטיפול כולל לרוב מנוחה והימנעות מפעילות ספורטיבית לזמן מה, קירור של האזור וחבישה במידת הצורך. חשוב להקפיד על טיפול נכון וחזרה הדרגתית לפעילות, אחרת עשויה להתרחש החמרה במצב (2).

שברי מאמץ

פציעה נפוצה למדי של שימוש יתר הנובעת מעומס רב על העצמות מעבר ליכולת של הגוף. פציעה נפוצה במיוחד בגפיים התחתונות ובעיקר בשוק הקדמית והקרסוליים. שברי מאמץ הם למעשה סדקים מיקרוסקופיים בעצם הנגרמים כתוצאה ממתח ועומס לא מבוקר. הטיפול הוא טיפול שמרני לרוב וכולל מנוחה ופיזיותרפיה להפחתת הדלקת והקלה על הכאב (2).

קרע ברצועה הצולבת הקדמית של הברך

פציעה שכיחה אצל כדורגלנים וכדורסלנים. מתרחשת לרוב בעקבות שינוי כיוון חד, בלימת פתע או מכה בצידי הברך. בחלק מן המקרים מדובר על טיפול שמרני של מנוחה ופיזיותרפיה ולעתים יש צורך בהתערבות ניתוחית. לאחר הניתוח יידרש תהליך שיקום שאורך לרוב כשנה. במקרים מסוימים יש צורך באביזרי עזר כמו שרוולי תמיכה או מדרסים ביומכניים (2).

כאבים בקדמת הברך

פציעה נפוצה הנובעת מתנועות חוזרות בין עצם הפיקה לעצם הירך. פעילויות שעשויות לגרום לפציעה הזו הן ריצה, קפיצות וניתורים מסוגים שונים. גם כאן מדובר על טיפול שמרני הכולל מנוחה ארוכה וחזרה הדרגתית ומתונה לפעילות גופנית וכן ניתן לשלב שימוש באביזרי עזר כגון מדרסים (2).

מרפק טניס

פציעה בגידי המרפק מן הצד החיצוני או הפנימי שנובעת מתנועות חוזרות שגורמות לתהליך דלקתי באזור בו מתחברים הגידים לעצם. חשוב להקפיד על מנוחה ומומלץ לחזור לפעילות גופנית בהדרגה בליווי של פיזיותרפיסט (2).

קרע בגיד אכילס

פציעה נפוצה במיוחד אצל מתעמלות ורקדנים וכן פציעה נפוצה אצל ספורטאים מעל גיל 30 שעוסקים בפעילות ספורטיבית באופן לא עקבי. הלחץ והכוח המופעל על איזור הגיד גורם לקרע חלקי או מלא שלעיתים אף מצריך התערבות כירורגית (2)

להקדים תרופה למכה – ולנסות למנוע את הפציעה

הקשבה לגוף והיגיון בריא

לא מבצעים פעילות גופנית שנראית לנו מסוכנת וחסרת אחריות. לא מבצעים פעילות על רקע פציעה או כאשר אנו לא חשים בטוב. ודאו כי הפעילות הצפויה מותאמת לכם וליכולת שלכם ואם אתם מתאמנים בקבוצה או עם מדריך חשוב לעדכן אותו במצבכם הרפואי (1). חשוב מאד להקפיד על מנוחה מספקת בין אימון לאימון ולשים לב לציוד בו אנו משתמשים ולמשטח הפעילות.

ביצוע נכון של התרגילים

חשוב לשים לב למנח הגוף במהלך התרגיל, להקפיד על נשימה נכונה, להימנע מלכתחילה מטווחי תנועה מסוכנים ולבצע את התרגילים לאט ובאופן מבוקר (1).

חימום

חימום יעיל לפני כל אימון בהחלט יעזור למנוע פציעות ספורט מיותרות. שימו לב שיש לבצע מתיחות רק עד לנקודה הטבעית ולא מעבר לכך (1).

קירור

גם לאחר האימון חשוב לקרר את הגוף בצורה הדרגתית ולא לחדול מהפעילות באחת (1).

תזונה מתאימה

חשוב מאד לזכור שתזונה נכונה ומאוזנת היא חלק בלתי נפרד משגרת האימונים שלנו. עלינו להעניק לגוף את הרכיבים שהוא צריך כדי שיוכל לעמוד בעומסים של האימון ולאחר האימון יש להשיב את הרכיבים התזונתיים החשובים לבנייה של השרירים, העצמות, הגידים והסחוסים שלמעשה ״ניזוקו״ במידה מסוימת במהלך האימון (3). שימוש בתוספי תזונה לחיזוק הגוף ולהשלמת חוסרים שקשה להשלים דרך המזון בלבד כגון מולטי אצות (פורמולה של מזונות על המסייעת בניקוי רעלים וחיזוק הגוף במצבים של תשישות וחולשה של הגוף עקב אימונים) זה בהחלט צעד חכם בהרבה מקרים ומומלץ בהחלט להיוועץ ברופא שלכם ובמומחי תזונה.

נפצעתם? כך תטפלו שלב אחר שלב

נפצעתם במהלך אימון גופני? אלו הם הדברים שעליכם לעשות באותה הנקודה (3):

  • הפסקה מיידית של הפעילות הגופנית על מנת למנוע החמרה במצב.
  • קירור של המקום והורדת העומס המידי שקיים עליו באם קיים עומס כזה.
  • כשמגיעים הביתה ניתן בהחלט לחבוש את המקום או להקל על הכאב באמצעות מקלחת עם מים חמימים.
  • מכאן והלאה חשוב לגשת בהקדם לבדיקה רפואית. במקרים רבים מדובר על פציעות קלות שמצריכות טיפול שמרני של הימנעות מפעילות וחזרה מתונה אליה עם הזמן, אך חשוב בהחלט לשלול כי מדובר בבעיה חמורה יותר ולבחון דרכי טיפול אחרות אם ישנן כאלו.

 

בשורה התחתונה – כושר גופני זה דבר נפלא וחיובי. פציעות ספורט הן חלק בלתי נפרד מהעולם הזה, אך עם הידע המתאים, הקשבה לגוף והתאמת תזונה ניתן בהחלט לצמצם את הסיכון למינימום, להפחית את הכאבים והסבל בעת פציעות וכן לזרז את זמני ההחלמה. בהצלחה!

מקורות

(1) (2) (3)

שאלות נפוצות: פציעות ספורט

טיפול בפציעות ספורט הוא הרבה פעמים שמרני וכולל מנוחה ופיזיותרפיה. במקרים קיצוניים יותר יש צורך בטיפול תרופתי או התערבות כירורגית.

פציעות הספורט הנפוצות ביותר הן פציעות של שימוש יתר כגון שברי מאמץ, דלקות במקומות שונים בגוף וכן פציעות מטראומה נקודתית כגון שברים או נקעים.

פציעת ספורט היא סוג של פציעה הנגרמת כתוצאה מפעילות ספורטיבית. אלו יכולות להיות פציעות של שימוש יתר – דהיינו תהליך ארוך טווח שגורם לפציעה, או פציעות של העמסת יתר – טראומה או חבלה נקודתית.

10% הנחה כולל כפל מבצעים

הצטרפו עכשיו למועדון הלקוחות של הומאוטריט לאב ותהנו מ 10% הנחה לקנייה הנוכחית, תכנים מותאמים אישית ועוד הפתעות והטבות רבות! מלאו את הפרטים מטה והצטרפו עכשיו, קופון ההנחה יישלח אליכם במייל:

*שימו לב, אם בסיום ההרשמה לא קיבלתם מייל עם קוד הקופון, בדקו גם את תיבת הספאם שלכם. 10% ההנחה הם לשימוש חד פעמי.

10% הנחה כולל כפל מבצעים

הצטרפו עכשיו למועדון הלקוחות של הומאוטריט לאב ותהנו מ 10% הנחה לקנייה הנוכחית, תכנים מותאמים אישית ועוד הפתעות והטבות רבות!

השאירו פרטים ומיד תקבלו קוד קופון לשימוש מיידי:

אתר זה משתמש ב Cookies על מנת לספק לך חווית גלישה טובה יותר. לקבלת מידע מפורט קראו את המדיניות פרטיות שלנו.

אתר זה שומר שבת וחגים

אתר זה הינו שומר שבת וחגים ולכן לא ניתן לבצע בו רכישות כעת.
ניתן להשאיר לנו פרטים בטופס הפניה ואנו נשוב אליכם למידע נוסף והשלמת התהליך כאשר נחזור לפעילות.
עמכם הסליחה

אתר זה שומר שבת וחגים

אתר זה הינו שומר שבת וחגים ולכן לא ניתן לבצע בו רכישות כעת.
אנו נשוב אליכם למידע נוסף והשלמת התהליך כאשר נחזור לפעילות.
עמכם הסליחה

10% הנחה על כל מוצרי הומאוטריט לקנייה ראשונה באתר
בהקלדת קוד קופון:
gift10