פיברומיאלגיה הקרויה בשפה העברית דאבת השרירים (או תסמונת הכאב הכרוני) היא למעשה הפרעה כרונית ומתמשכת הפוגעת באיכות החיים באופן משמעותי ושיעור הלוקים בה בקרב האוכלוסייה הכללית עומד על 2-4 אחוזים (1). מדובר למעשה על כאבים כרוניים ברקמות החיבור ובשרירים וכאבים מפושטים כמעט בכל הגוף. כיום הסברה הרווחת היא שפיברומיאלגיה קשורה בנפש האדם וכי מצבים של חרדה וטראומות נפשיות עשויים לעורר או להעצים אותה, וכן סוברים כי ישנה נטייה גנטית ללקות בתסמונת.
ללא אבחון וטיפול ראוי התסמונת עלולה לגרום לסבל רב לפגוע באופן משמעותי בתפקודי החיים, אך למרבה המזל ישנן כמה דרכים לתקוף את הבעיה ולהתמודד עם דאבת השרירים וחשוב להכיר אותן ולרכוש את סל הכלים העשיר ביותר אם אתם צריכים להתמודד איתה. בואו נדבר עליהן.
טיפול פסיכולוגי
כאמור, ישנו קשר הדוק בין המצב הנפשי של הלוקים בתסמונת לביטוי שלה, ועל כן לצורך התמודדות עם פיברומיאלגיה טיפול פסיכולוגי הוא בהחלט משהו שיש להתעניין לגביו ולשקול בחום. חשוב לדעת כי יעילות הטכניקות השונות לטיפול בתסמונת עדיין לא הוכחה, אבל כן ישנן השערות חזקות כי אכן כך הדבר, וסביר שהדברים הללו יקבלו אישור מדעי תקף בשנים הקרובות (2). כך או כך, בגלל שאין כאן שימוש תרופתי ומדובר על טיפול פסיכולוגי בלבד, זה משהו שבהחלט אפשר לנסות ועשוי לעזור.
הידרותרפיה – טיפול במים
טיפולי ההידרותרפיה עשויים להביא להקלה בשני מישורים. המישור הראשון הוא מגע המים החמימים בהם נעשה הטיפול עם השרירים שעשוי להביא להקלה משמעותית בכאב. מעבר לכך, מדובר על פעילות גופנית (בעצימות נמוכה אמנם, אבל עדיין בעלת חשיבות מכרעת) והיא מסייעת לטפל בתשישות ובעייפות הכרונית שגם הן נפוצות אצל הסובלים מהתסמונת דרך זירוז חילוף החומרים בגוף, שיפור זרימת הדם והגברה של רמות האנרגיה בגוף בכל שעות היום, מה שגם עשוי להקל על חרדה, דיכאון סטרס ואתגרים נפשיים אחרים (3).
פיזיותרפיה
עוד טיפול עם אלמנט ברור של תנועה. באופן כללי פעילות גופנית היא נדבך חשוב בהתמודדות עם התסמונת ועל כן אנו חוזרים ומדגישים את החשיבות שלה בכל עת. הטיפול הפיזיותרפי מסייע לחיזוק השרירים, להגדלת טווח התנועה ולהורדת רמות המתח והחרדה בגוף (3).
טיפול תרופתי
כמובן, ישנם גם טיפולים קונבנציונליים לתופעה, החל מתרופות כמו סימבלטה להפחתת הכאבים, דרך טיפול מטבולי שלמעשה כופה זירוז של חילוף החומרים ועד לטיפולים הורמונליים עם קורטיזול. יחד עם זאת, בגלל שמדובר על תסמונת כרונית שמושפעת מהרבה גורמים, שווה בהחלט לשאול את הרופא קודם לגבי האפשרויות הטבעיות של שינוי אורח החיים – שימוש בתוספי תזונה ושינוי התפריט, הקפדה על שגרת כושר גופני ואימוץ טכניקות להפחתת מתח וחרדה, או לכל הפחות לשלב את שני הדברים הללו גם יחד (1). בואו נצלול מעט לעומק הנושא הזה.
טיפול טבעי בפיברומיאלגיה
פעילות גופנית
פעילות גופנית היא ההמלצה הקבועה כמעט בכל מקרה של דאבת השרירים. בעיקר מומלצת פעילות אירובית כמו הליכה, שחייה או רכיבה על אופניים. חשוב לבנות תכנית הדרגתית ולהעלות באופן מתון את דרגת הקושי וכן יש להתמיד בפעילות מדי יום ביומו (3).
תזונה נכונה
אין תזונה מיוחדת לפיברומיאלגיה, אך מרבית החולים סובלים מתסמינים של תסמונת המעי הרגיז. על כן תזונה עשירה בסיבים תזונתיים ודלה בפחמימות יכולה להביא להקלה בטווח הארוך (3).
תוספי תזונה
ישנם רכיבים טבעיים כמו בטטת הבר המסייעת לאיזון הורמונלי וכן להרגעה של הנפש, או למשל הרפגופיטום שהוא בעל תכונות אנטי דלקתיות ויכולת להקל על מחלות הקשורות בשרירים, שאפשר בהחלט לשלב עם טיפולים אחרים, תרופתיים או טבעיים. ניתן למצוא את הרכיבים הללו לצד חומרים אחרים בתוספי תזונה כדוגמת פיברום ואחרים.
הפחתת מתח
כאמור, טיפול בנפש והקלה של חרדה, דיכאון ומתח עשויים גם הם להביא להקלה משמעותית על התסמינים של פיברומיאלגיה. היתרון כאן הוא שכל אחד יכול למצוא את הטכניקות המתאימות לו, החל מדמיון מודרך, דרך מדיטציות מיינדפולנס ותרגילי נשימה ועד לטיפול קוגניטיבי התנהגותי והיפנוזה.
כמובן ששילוב של הדברים הללו והתמדה בטיפולים ישפרו את הסיכויים להקלה בתופעות המחלה..
לסיכום
פיברומיאלגיה היא תופעה נפוצה יחסית ועשויה לפגוע באופן משמעותי באיכות החיים של מי שסובל ממנה. למרבה המזל ישנה קשת טיפולים רחבה, החל מטיפולים קונבנציונליים ועד לטיפולים משלימים שיכולים לסייע. צריך לזכור שלא מדובר בגזירת גורל ושעם התמדה, נחישות ובעיקר ידע והיכרות עם התסמונת הזו, ניתן לחיות חיים מלאים, נוחים ונעימים. אם גם אתם סובלים מדאבת השרירים, אנו ממליצים בחום לגשת בהקדם האפשרי לרופא המשפחה שלכם וכן לבחון לעומק שילוב של טיפולים טבעיים. אם תתחילו בטיפול מתאים, תוך מספר חודשים כבר תוכלו להקל על עצמכם ולהנות מאיכות חיים שאין שום סיבה להתפשר עליה. בברכת רפואה שלמה.
מקורות