מתוך שלל המחלות והבעיות הרפואיות הקיימות והנפוצות, אין ספק שאלו הקשורות בעור עשויות להיות המטרידות ביותר, ולעיתים הן כאלו הנראות לעין ועלולות לגרום למבוכה וחוסר נוחות ניכר. וכשמדובר על בעיות עור נפוצות, סבוריאה דרמטיטיס היא בהחלט אחת הבולטות שבהן, בעיה שממנה סובלים אחוזים רבים מהאוכלוסיה הכללית. אז מהי בכלל סבוריאה, מדוע זה קורה וכיצד ניתן לטפל בבעיה ולמנוע אותה מראש? הנה כל מה שחשוב ורלוונטי בנושא.
מה זה סבוריאה דרמטיטיס?
סבוריאה דרמטיטיס, המכונה לרוב סבוריאה בלבד, היא סוג מסוים של אקזמה, דהיינו מצב דלקתי של העור. רבים נוטים לחשוב כי אקזמה וסבוריאה בפרט, אלו מצבים של זיהום הנובע מחיידק או פטריה, אך למעשה מדובר על תהליך דלקתי שהמקור שלו אינו זיהום העור והביטוי שלו הוא לרוב עור אדמומי ועליו קשקשים (1). עם זאת, מי שסובל מסבוריאה, חשוף יותר לזיהומים פטרייתיים וחיידקיים של העור (2).
איך מזהים?
סבוריאה תופיע על עור המכיל בלוטות חלב, כדוגמת עור הקרקפת ועור הפנים, והביטוי שלה הוא בהופעת אקזמה והיווצרות של קשקשת עדינה יחסית. לעיתים עלולה האקזמה לגרום לגרד, אך מרבית האנשים לא סובלים מכך (1). קיים בלבול לא קטן בין בעיות עור שונות ולעיתים גם ניתנת אבחנה שגויה, ועל כן חשוב שאנו נכיר את התופעות השונות באופן כללי ונוכל לתת לרופא שלנו את כל המידע לאבחון מדויק.
אקזמה, קשקשים, פטרת או סבוריאה?
אם כך, חשוב להבין את ההבדלים הבסיסיים בין המושגים השונים, בואו נעבור עליהם:
אקזמה
אקזמה היא בעצם מצב דלקתי של העור שבא לידי ביטוי באדמומיות, גרד וקשקשת. אקזמה יכולה להתרחש בגלל מגוון סיבות שונות, שאחת מהן היא סבוריאה. כלומר, סבוריאה היא סוג מסוים של אקזמה, אך לא כל אקזמה היא תוצאה של סבוריאה (1).
קשקשים
היווצרות קשקשים (כן, כמו אלו שיש בשיער) היא תגובה נפוצה לכמה סוגים של בעיות ומחלות עור שונות. כלומר, לא בכל פעם שיופיעו קשקשים הסיבה לכך היא סבוריאה. למשל, הקשקשים שנוצרים עקב מחלת פסוריאזיס הם גסים יותר ומופיעים גם באזורים כמו איברי המין, המרפקים והברכיים. קשקשת כתוצאה מסבוריאה היא עדינה הרבה יותר ולרוב גם מתמזגת עם המראה הטבעי של העור (1).
פטרת
זיהום פטרייתי הוא הרבה פעמים הגורם לאקזמות ולתופעות לא נעימות אחרות בעור, ועל אף שיש השערה כי הסבוריאה עשויה להיות קשורה להידבקות בפטרייה מסוימת, סבוריאה איננה נחשבת לזיהום פטרייתי (1).
מה חשוב לדעת על סבוריאה דרמטיטיס?
גורמים
כאמור, אחת הסיבות האפשריות להיווצרות סבוריאה היא פטרייה מסוג מסוים, לרוב Pityrosporum ovale או Malassezia furur, אך שוב, סבוריאה לכשעצמה אינה נחשבת לזיהום פטרייתי. אצל תינוקות התופעה נגרמת בשל מעבר של הורמונים מהאם לתינוק, והיא לרוב קלה יחסית וחולפת מעצמה תוך מספר שבועות. (2)
שכיחות
ההערכה כיום היא כי שניים עד שלושה אחוזים מכלל האוכלוסייה סובלים מסבוריאה. אנשים בגיל 40 ומעלה הם אלו הסובלים מהתופעה יותר מכולם, למרות שבמרבית המקרים היא מופיעה לראשונה כבר בגיל ההתבגרות. קשישים נוטים לסבול פחות וחווים תסמינים קלים יותר, וכך גם נשים לעומת גברים (2).
מחלה כרונית
סבוריאה דרמטיטיס היא מחלה כרונית שתלווה את מי שסובל ממנה כל החיים. היא בדרך כלל תקופתית ובאה לידי ביטוי בעונות ספציפיות של השנה, וכן בעקבות שינויים הורמונליים ומתח נפשי. עם זאת חשוב להבין שבטיפול נכון אפשר להקל על התסמינים באופן משמעותי, עד כדי כך שהם כמעט לא יורגשו וכן, יש טיפולים מונעים שיפחיתו את הסיכוי לתסמינים חמורים של המחלה. (2)
דרכי טיפול
קרם
על מנת להפחית את הסימפטומים חשוב להקפיד לשמור על לחות בעור וזאת, באמצעות תכשירים דלי שומן באופן שוטף ורציף. ניתן למצוא קרמים מצוינים וטבעיים המיועדים במיוחד לסבוריאה שיעזרו להפחית את תופעת האדמת, הקשקשים והגירוי (3).
שמפו ייחודי
כאמור, סבוריאה שמתרחשת בקרקפת וגורמת לקשקשים היא דבר נפוץ במיוחד. ניתן למצוא מגוון סוגים של מוצרים שונים, חלק במרשם רופא וחלקם לא וגם כאלו המבוססים על רכיבים טבעיים בלבד. אגב, פעמים רבות סבוריאה ובעיות עור בקרקפת מהווים זרז לנשירת שיער, ועל כן טיפול כזה נכלל לא פעם ברשימה של תרופות סבתא להתקרחות.
שפשוף בשמן
ישנם כמה וכמה סוגים של שמן מיוחד שיכולים לעזור ולהקל על התופעה. בין היתר אנו מדברים על שמנים המכילים צמחי מרפא כמו סרפד, אמנון ותמר, תלתן אדום וצמחים אחרים הידועים ביכולת המעולה שלהם לניקוי הכבד (3), וכן שמנים מיוחדים כמו שמן זרעי רימון, שמעבר להרבה מאד תכונות מצוינות שיש לו כמו איזון של רמת הכולסטרול בדם והפחתת תנגודת אינסולין לאיזון רמות סוכר בגוף, גם ידוע בסגולות האנטי דלקתיות שלו וביכולת שלו להקל בצורה טובה על תסמינים של סבוריאה. כמובן שחשוב לשפשף את השמן טוב ולהתמיד בטיפול באופן עקבי.
סיכום וטיפים למניעה
לסיכום, סבוריאה היא אומנם מחלת עור לא נעימה ובטח שלא רצויה, אבל זה בהחלט לא הדבר הכי נורא בעולם, כאשר מרבית הסובלים ממנה לא חשים גרד וגירוי, ועם טיפול מתאים ניתן גם להקל על התסמינים ולחיות עם המחלה בשלום. שימו לב שלא ניתן להחלים מסבוריאה לחלוטין וזוהי מחלה כרונית, אך ניתן להפחית את ההופעה שלה למינימום באמצעות תכשירים במרשם רופא המכילים קטוקונזול (2) וכמו כן מומלץ על שימוש בשמנים טבעיים באופן קבוע כטיפול מונע, ואף לבחון אפשרויות של התאמת תפריט ושינוי הרגלים מסוימים באורח החיים כדי להקל עליה. רק בריאות!
מקורות