מטבוליזם: ממה מושפע חילוף חומרים בגוף וכיצד ניתן לזרז אותו?

מערכת חילוף החומרים בגוף היא “גלגל השיניים” המניע את פעילות האיברים כולם: הגוף האנושי מונע באמצעות מזון ושתייה, המתפרקים בתוכו והופכים לאנרגיה. היכולת לייצר את אותה האנרגיה ובו בעת לשחרר החוצה מן הגוף את הפסולת, שהוא איננו זקוק לה, מאפשרת לשמור על בריאות תקינה, בהיבט הפיזי והנפשי כאחד. קיימים גורמים שונים המשפיעים על קצב המטבוליזם של כל אדם, כאשר שינויים באורח החיים ושימת דגש על תזונה נכונה וצריכת חומרים מזינים החיוניים לגוף, עשויים להיטיב עם פעולת חילוף החומרים, לווסת אותה ולייצר את האנרגיה המדויקת הדרושה לאדם.

מהו מטבוליזם?

מטבוליזם הוא תהליך מעניין של פירוק והרכבה: החומרים הנכנסים אל הגוף מתפרקים לחלקיקים זעירים, כאשר האיברים יודעים כיצד למיין אותם ולהשתמש בהם בתבונה לצורך בנייה של אנרגיה. למעשה חילוף החומרים האנושי כולל שני תהליכים [1] נפרדים ושונים:

  1. קטבוליזם – השלב הראשון, שבו הגוף מפרק את המזון.
  2. אנאבוליזם – השלב השני, שבו הגוף בונה, באמצעות החלקיקים אותם פירק בשלב הראשון, את ה”דלק” הדרוש לו לצורך הפקת אנרגיה המפעילה אותו.

במקביל לפעולות הפירוק והבנייה, הגוף יודע להיפטר מעודפי המזון שאינם נדרשים לו ושלא יכולים לשמש אותו להפקת אנרגיה והם נפלטים החוצה בצואה ובשתן. כאשר הגוף מתקשה מסיבות שונות להיפטר מן הפסולת, נוצרת איטיות בתנועתיות המעיים, העלולה לגרום לכאבים ועצירויות.

לשאלה כיצד מודדים קצב חילוף חומרים תקין ומהי המהירות המיטבית של מטבוליזם, אין תשובה אחת ויחידה, זאת כי הקצב הרצוי של התהליך, הוא אינדיבדואלי. ככלל ניתן להגיד, כי לצורך הפקת אנרגיה מינימלית הדרושה לתפקוד פיזי תקין, לכל אדם נדרש קצב חילוף חומרים המותאם לגופו – ושאותו ניתן לווסת בדרכים שונות ולהביאו למהירות האופטימלית.

מרוץ בקצב חילוף החומרים

אפשר להתייחס למטבוליזם כאל מרוץ, שבו משתתפים שחקנים מהירים יותר ומהירים פחות. קיימים בני אדם עם חילוף חומרים זריז יחסית – ובמקביל ישנם אחרים, שחילוף החומרים בגופם הוא איטי יותר.

בכל הקשור למטבוליזם, איזון הוא שם המשחק ולכן כדאי להכיר את המאפיינים של קצב מהיר או איטי מדי של התהליך, כמו גם את האופן שבו מהירות-יתר או איטיות-יתר משפיעים על הגוף, בעיקר על היכולת לאזן את משקל הגוף ולהביאו לטווח תקין ובריא של מדד זה.

חילוף חומרים מהיר

חילוף חומרים מהיר נחשב אצל רבים למשאת נפש, זאת כיוון שמטבוליזם תקין ומהיר מתקשר, בדרך כלל, ליכולת לרדת במשקל ולהשיג מראה מחוטב [2]. למטבוליזם “זריז” אכן ישנם יתרונות רבים, ביניהם שריפה מהירה של השומן והקלוריות הנכנסים לגוף, פירוקם והפיכתם לאנרגיה באופן יעיל, מה שמאפשר שמירה על משקל גוף תקין.

עם זאת, לצד היתרונות של מטבוליזם מהיר הבאים לידי ביטוי ויזואלי ברור לעין, קיימים גם יתרונות ביולוגיים “נסתרים” בחילוף מהיר של חומרים, שמתבטאים בהפקה יעילה של אנרגיה ושימוש מיטבי בחומרים הנכנסים לגוף, לצורך קיומו.

חשוב להבין שבמקביל ליתרונות, לחילוף חומרים מהיר ישנם גם חסרונות מסוימים. כאשר הקצב של המטבוליזם הופך למהיר מדי, המשמעות היא כי תהליך הפירוק והבניה איננו תואם את צרכי הגוף והאנרגיה המופקת בעקבותיו – לא באמת משמשת אותו בצורה המותאמת לצרכיו.

למעשה, קצב גבוה מדי של מטבוליזם יכול להוביל ליציאות רבות במהלך היום ואפילו לשלשולים, העלולים לגרום להתייבשות ולתחושת חולי.

חילוף חומרים איטי

חילוף חומרים איטי הוא אחד מהגורמים העיקריים להשמנה בקרב בני אדם. בעיקר להצטברות של שומן באזור הבטן [3] ולקושי להיפטר ממנו לאורך זמן, על אף ניסיונות חוזרים ונשנים להוריד במשקל. מטבוליזם איטי בא לידי ביטוי הן בהיבט האסתטי החיצוני, משמע בעודף משקל המאפיין את רוב האנשים המתמודדים עמו, אך גם בבריאות לקויה.

כאשר קצב חילוף החומרים בגוף איטי מדי, הגוף לא מצליח לפרק את המזון הנכנס אליו מספיק מהר ומכאן שאיננו מייצר די אנרגיה, על מנת להפעיל את כל האיברים באופן תקין. נוסף על כך, מטבוליזם איטי עלול להוביל להצטברות של פסולת בתוך הגוף, לחוסר יכולת שלו לשחרר את הפסולת הזאת החוצה ולעצירות.

גורמים המשפיעים על קצב חילוף החומרים

על מנת לאזן את קצב חילוף החומרים, ולהגיע למצב שבו מהירות המטבוליזם בגוף אכן מתאימה לצרכיו – כדאי להכיר את הגורמים שמאטים את קצב חילוף החומרים, כמו גם את הדרכים לזרז מטבוליזם איטי מדי [4]:

1.     תזונה לקויה – אכילת מזונות שאינם בריאים לגוף וחוסר איזון בצריכת מזון ושתייה שמכילים ויטמינים, מינרליים וחומרים חיוניים אחרים – עלולים לעכב תהליכיים מטבוליים.

2.     מים – שתייה מועטה של מים תאט את חילוף החומרים ויכולה להוביל לעצירות.

3.     פעילות גופנית – אדם שאיננו פעיל מבחינה פיזית, סביר שיתמודד עם מטבוליזם איטי יותר.

4.     גנטיקה – קצב חילוף החומרים עובר מהורים לילדים, כאשר הורים שסובלים ממטבוליזם איטי, ייתכן ש”יעבירו” אותו גם לצאציהם.

5. הרגלים לא בריאים – עישון, לדוגמה, הוא הרגל שלא מיטיב עם הגוף מכמה וכמה סיבות, ביניהן עיכוב המטבוליזם שהוא מחולל.

6.     גיל – מטבוליזם אצל בני אדם הוא תהליך שהופך לאיטי ופחות יעיל, ככל שהשנים חולפות.

7.     מין ביולוגי – אצל נשים, קצב המטבוליזם עשוי להיות איטי יותר, בהשוואה לגברים בני אותו הגיל. עניין זה מתאזן בגיל השלישי, שבו המטבוליזם הופך לאיטי במיוחד בקרב שני המינים.

8. מצב נפשי – הבריאות הנפשית משפיעה באופן ממשי על קצב חילוף החומרים. תעוקה, לחץ, מצבי סטרס שונים – כל אלו עלולים להאט את המטבוליזם ולהשפיע משמעותית על בריאותו הפיזית של האדם.

חשוב להדגיש, כי הכרת גורמים אלו אינה צריכה להבהיל אלא להפך: היא מאפשרת “לשים פוקוס” על אורח החיים ולשנות את ההרגלים הלא בריאים, העלולים להאט את המטבוליזם ולהשפיע לרעה על הגוף, כך שניתן יהיה לאזן את קצב חילוף החומרים ולהביאו למהירות התקינה והמתאימה.

זירוז חילוף חומרים

חילוף חומרים מהיר ומאוזן, הוא בהחלט מצב פיזי שניתן ורצוי להגיע אליו. המודעות לצרכי הגוף ולשינויים שכל אדם נדרש לחולל בחייו, הם אלו שיכולים להוביל כל אדם לאיזון ולוויסות חילוף החומרים בגופו. לרבות הוצאת גורמים המאטים את המטבוליזם ושילוב של “מזרזי” מטבוליזם או צריכת תוספי תזונה שיכולים לסייע לחילוף חומרים תקין, כמו תוסף התזונה יובסלקס אן.ג’י.

תפריט מאוזן, הורדת רמות הסטרס, שתיית מים בכמות מספקת – כל אלו ואחרים הם חלק בלתי נפרד מתהליך נכון ובריא שאנשים יכולים לבחור להעניק לעצמם, גם אם “נקודת הפתיחה” הנוכחית שלהם איננה אופטימלית.

הקשר שבין חילוף חומרים וירידה במשקל

חילוף חומרים בגוף מאפשר הפקת אנרגיה באופן אפקטיבי, מה שמוביל לשימוש במרכיבי המזון החיוניים ביותר לגוף ושחרור הפסולת החוצה. ירידה במשקל והגעה למשקל תקין וליחס גובה-משקל (BMI) אופטימלי, תתאפשר ככל שחילוף החומרים יהיה מהיר ויעיל יותר, אך ללא הקצנה שעלולה להוביל לתהליך מהיר יתר על המידה.

ירידה מהירה מדי במשקל, למשל בעקבות מטבוליזם לא מווסת המתאפיין בשלשולים, תייצר מצב של התייבשות ובעיקר לא תהיה אפקטיבית לאורך זמן, משמע שסביר כי מרבית המשקל שירד – גם יעלה בחזרה, לעתים עם עודפים “חדשים” שלא היו בתחילת התהליך [5]. המשמעות היא, שגם הזירוז של חילוף החומרים חייב להתבצע בצורה מאוזנת, תוך הקשבה מלאה ותמידית לצרכי הגוף.

לסיכום – כך ניתן לאזן את חילוף החומרים

 

הגברת מטבוליזם וייעול תהליך חילוף החומרים, הוא אפשרי כאשר שמים את הדגש על שילוב בין אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה, צריכת תוספי תזונה טבעיים והקפדה על פעילות גופנית – לבין היכרות עם הגורמים האובייקטיביים המאטים את המטבוליזם, והימנעות מהם.

כאשר קצב חילוף החומרים מותאם לצרכי הגוף, זרימת הדם טובה יותר, תפקוד האיברים הפנימיים איכותי יותר, אין הצטברות של תאי שומן עודפים. בכך, תנועתיות המעיים משתפרת והפסולת שפורקה מהמזון משתחררת מן הגוף בצורה תקינה – ומאפשרת שימוש אופטימלי באנרגיה המופקת ממנו.

מקורות:

[1] [2] [3] [4] [5]

יובסלקס אן.ג’י

פורמולת צמחים ייחודית הנועדה לסייע בהסדרת פעולת המעיים ובכך לסייע בתופעות של עצירות.

תכולה

60

כמוסות

אופן טיפול

2 כמוסות ביום

עם 2 כוסות מים

מארז יחיד

75

10% הנחה כולל כפל מבצעים

הצטרפו עכשיו למועדון הלקוחות של הומאוטריט לאב ותהנו מ 10% הנחה לקנייה הנוכחית, תכנים מותאמים אישית ועוד הפתעות והטבות רבות! מלאו את הפרטים מטה והצטרפו עכשיו, קופון ההנחה יישלח אליכם במייל:

*שימו לב, אם בסיום ההרשמה לא קיבלתם מייל עם קוד הקופון, בדקו גם את תיבת הספאם שלכם. 10% ההנחה הם לשימוש חד פעמי.

אתר זה משתמש ב Cookies על מנת לספק לך חווית גלישה טובה יותר. לקבלת מידע מפורט קראו את המדיניות פרטיות שלנו.

אתר זה שומר שבת וחגים

אתר זה הינו שומר שבת וחגים ולכן לא ניתן לבצע בו רכישות כעת.
ניתן להשאיר לנו פרטים בטופס הפניה ואנו נשוב אליכם למידע נוסף והשלמת התהליך כאשר נחזור לפעילות.
עמכם הסליחה

אתר זה שומר שבת וחגים

אתר זה הינו שומר שבת וחגים ולכן לא ניתן לבצע בו רכישות כעת.
אנו נשוב אליכם למידע נוסף והשלמת התהליך כאשר נחזור לפעילות.
עמכם הסליחה