כנראה שרוב האנשים יחלו לפחות פעם אחת במהלך תקופת החורף, חלקם גם יותר. ישנן מחלות שונות המקשות עלינו לתפקד כראוי במהלך היום, כאשר חלקן קשורות בצורה כזו או אחרת לעונה הגשומה, ולהן טווחי השפעה מגוונים מאוד – ממעט צינון וצרידות גרון ועד לחום וכאבים בלתי פוסקים. בכל אחד מהמצבים, ניתן לבצע פעולות שונות על מנת להקל על התסמינים ואף למנוע את מחלות החורף לחלוטין.
למה חולים יותר בחורף?
כאשר החורף מתקרב, הוא מביא איתו מחלות שונות כמו התקררות והצטננות. אך נשאלת השאלה – למה חולים יותר בחורף? ובכן, מחלות חורף עוברות על ידי הדבקה מאדם לאדם. ההדבקה יכולה להיות טיפתית (למשל כאשר אדם אחר מתעטש או משתעל לידך) או לעבור דרך מגע (נגעת במשהו שאדם חולה נגע בו, כמו עט כתיבה למשל).
ההדבקות מתרחשות בצורה מוגברת במהלך החורף, זאת בשל העובדה שיש יותר אנשים שנמצאים (ברגע נתון) בתוך מקומות סגורים, וזאת בשל אילוצי מזג האוויר.
בעקבות ההדבקה המהירה, נדבקים יותר אנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה בהשוואה לאחרים והם אלו שנוטים “לקחת” את מחלות החורף באופן קשה יותר. נוסף על כך, מחקרים מצאו כי יום קצר יותר מבחינת שעות האור מקושר באופן ישיר לדיכאון. מדוע? ובכן, בחורף הימים המוארים קצרים יותר, הסיכוי לדיכאון עולה וכך עולה גם הסיכוי למחלות נוספות. [1]
סוגי מחלות החורף
יש מספר מחלות שמופיעות בעקביות בחורף. לא לכל המחלות יש תרופה ייעודית כמו אנטיביוטיקה ולעיתים יש צורך להמתין מספר ימים עד שייעלמו, או לחלופין – להיעזר בטיפול תרופתי גנרי. רוב המחלות עלולות להדביק בהתאם לחומרתן ולמקורן (האם הן נגרמו מחיידק או מנגיף?) וכעת נמנה כמה מהן:
מחלות נפוצות וקלות – נזלת, הצטננות או התקררות
כאשר מדובר על נזלת, הצטננות או התקררות, כנראה שתרגישו תחושת קור, חום, גודש באף, שיעול, כאבי ראש, צמרמורות ועוד. אלו המחלות הנפוצות ביותר בחורף וכדי לטפל בהן עליכם לנוח עד שיעברו. תוכלו לקחת כדורים וטיפולים תרופתיים על מנת להקל על התסמינים. מחלות אלו נגרמות בעקבות נגיפים שונים שנמצאים באוויר.
דלקת גרון נגרמת בעיקר על ידי חיידק הסטרפטוקוק. ניתן לטפל בדלקת גרון באמצעות נטילת אנטיביוטיקה. כמו כן, אפשר לאבחן דלקת גרון על ידי משטח גרון (בבדיקה אצל רופא המשפחה). התסמינים של דלקת גרון יהיו כאבי גרון וקושי בבליעה, זאת נוסף לכל התסמינים “הרגילים” של הצטננות והתקררות.
מחלות חורף קשות יותר
מחלות נוספות הנפוצות בחורף הן: סינוסיטיס, ברונכיטיס, ושפעת. גם במחלות אלו יופיעו התסמינים “הרגילים” כפי שתיארנו. במצבים אלו התסמינים יהיו חמורים יותר, הם ילוו בחולשה, עייפות, כאבי שרירים וכאבים חזקים. במקרים חריגים, תוכלו להתייעץ עם רופא על אופן הטיפול. לרוב, מנוחה תגרום לכך שהמחלה תעבור. [2]
אוי ואבוי – נדבקנו: דרכי טיפול במחלות חורף
גם אם נדבקתם באחת ממחלות החורף, זה לא סוף העולם. יש לא מעט טיפולים זמינים ומהירים שיוכלו לעזור לכם להתגבר במהירות על מחלות החורף. דאגו לתזונה נכונה ומותאמת למחלה, ואף נסו טיפול תרופתי או “תרופות סבתא” ביתיות וטבעיות – כל אלו עשויים לסייע להתגבר על המחלה.
תזונה נכונה – בין האלמנטים החשובים ביותר, כדאי לציין את נושא התזונה הנכונה, ובייחוד כשחולים. חשוב לשמור על מערכת חיסונית חזקה ולהמשיך לפעול על מנת לחזק אותה. לכן, כשחולים, מומלץ לאכול מרק עוף הנחשב “לאנטיביוטיקה של הטבע”, לאכול דבש (כפי שהוא, או בחליטת תה), וכמובן לאכול הרבה ירקות ופירות. מומלץ להימנע ממאכלים רווים בשומן מאחר ואנחנו רוצים שהגוף ידאג “לבזבז” אנרגיה על החלמה ולא על פירוק המזונות שקשים יותר לעיכול.
טיפול תרופתי – במקרים של נזלת, הצטננות או התקררות אין צורך לגשת לרופא, כי לרוב, המחלה תעבור לבד באמצעות מנוחה ובאמצעות הזמן. אם יש לכם תסמינים קלים, תוכלו לרכוש ללא מרשם רופא תרופות לטיפול בתסמינים כמו: כדורי מציצה להקלה על כאבי גרון, ספריי לאף, כדור נגד כאבים ועוד.
ישנם מקרים המצביעים על מחלות חמורות יותר, ובמקרים הללו יש צורך להגיע לרופא המשפחה לבדיקה מעמיקה. מקרים כמו: חום גבוה שלא יורד יותר משלושה ימים, כאבי ראש חזקים וקיצוניים, נזלת וגודש באף שלא עוברים לאחר חמישה ימים, קשיי נשימה, בחילות והקאות. לאחר בדיקת רופא, הוא יוכל לתת מרשם לטיפול תרופתי חזק יותר להקלה על התסמינים, מרשם לאנטיביוטיקה, מרשם לכדורים שיטפלו בבעיה ועוד. [3]
“תרופות סבתא” נגד מחלות חורף – “תרופת סבתא” היא תרופה לטיפול במצב או מחלה מסוימת שלא קיבלה חותמת רפואית ומדעית לכך שהיא אכן יעילה. לרוב, “תרופות סבתא” תהיינה אוכל מסוים שיש לאכול או פעולה מסוימת שצריך לעשות. לאורך ההיסטוריה, רבים השתמשו בשיטות אלו על מנת לרפא ולמנוע מצבים מסוימים.
גם בהקשר של מחלות חורף יש מגוון רחב של “תרופות סבתא” שיכולות להקל על המצב:
- שאיפת אדים חמים – על מנת לרכך את הליחה ולפתוח את דרכי הנשימה תוכלו למלא קערה או סיר במים רותחים ולשאוף אותם, כשאתם מתחת למגבת גדולה. תנשמו נשימות עמוקות למשך מספר דקות ומיד תרגישו בהקלה.
- מי מלח – מלח מייבש את הגודש באף. ערבבו כוס מים פושרים עם חצי כפית מלח ושטפו את האף. תוכלו לעשות זאת באמצעות הזרקת התמיסה לתוך האף ושטיפת האף לאחר מכן.
- חליטות – תוכלו לחלוט ירקות ועשבים שונים, ולהשתמש בחליטות על מנת להקל על התסמינים. בירקות ובעשבים יש נוגדי חמצון, חומרים אנטי דלקתיים ועוד. עליכם להשרות את הירקות או העשבים במים רותחים במשך כמה דקות, לסנן ולשתות. מומלץ להשתמש בג’ינג’ר, אורגנו, תימין ועוד. [4]
אז, כיצד נישאר בריאים בחורף?
כפי שהסברנו, המחלות השכיחות בחורף הן מחלות מדבקות ולכן עלינו לעשות כל מה שניתן על מנת למנוע הדבקה:
1. שמירה על ניקיון אישי – רחיצת ידיים, הימנעות ממגע מיותר במהלך היום כמו לחיצת ידיים.
2. התעטשות אל המפרק ולא לעבר האוויר הפתוח או לעבר אנשים אחרים.
3. שמירה על מרחב אכילה סטרילי- לא להעביר מזון או כלי מזון מפה לפה. [1]
נוסף לכל אלו תוכלו לבצע פעולות נוספות כדי לחזק את המערכת החיסונית ולשמור על בריאות בחורף: שמירה על פעילות גופנית קבועה, שמירה על תזונה נכונה, שמירה על שתייה מרובה, לבוש חורפי מחמם ונטילת תוספי תזונה שיחזקו את המערכת החיסונית שלכם כמו Immu Optimizer Complex.
לסיכום, אפשר לנצח את מחלות החורף!
מחלות חורף הן גנריות ושגרתיות אך לעיתים הן מנטרלות אותנו במשך זמן ארוך. רבים חושבים כי אין מה לעשות, ומקבלים את המצב כמו שהוא. במאמר זה הצגנו דרכים ופעולות רבות שמטרתן למנוע את ההדבקה ולעזור להקל על המצב כאשר הוא מתרחש.
מלבד השיטות “הרגילות”, תהיו אקטיביים ותתחילו ליטול
תוספי תזונה שיעזרו לכם ל”נצח” את מחלות החורף. ככל שתדעו יותר, תרגישו טוב יותר ותעבירו את החורף הקרוב ללא מחלות וכאבים מיותרים. בהצלחה ורפואה שלמה!
מקורות: