הכורכומין נמצא בחזיתו של המחקר כיום, ובחזית הרפואה הטבעית כבר שנים רבות. מיוחסות לו סגולות רבות שנחקרות באינטנסיביות במעבדות ובתי חולים בכל רחבי העולם, אך בתרבויות רבות הוא נמצא בשימוש מזה שנים רבות מאוד. מה ההבדל בין כורכומין לכורכום? כמה כורכום לצרוך ביום? איזה תוסף כורכום הכי מומלץ? על כל אלה ועוד תמצאו תשובות במאמר זה.
מהו כורכומין?
הכורכומין הוא בעצם החומר הפעיל העיקרי בשורש של צמח הכורכום, צמח ממשפחת הזנגביליים. רובנו מכירים אותו בשם כורכום, כאשר אנחנו משתמשים בתבלין הצהוב המוכר כל כך, המשמש במרקים, סלטים ותבשילים רבים.
החומר הזה, התמים לכאורה, מהווה את אחת התרופות הנפוצות והשימושיות ביותר ברפואה הסינית וההודית, וגם הרפואה המערבית לומדת להכיר את הסגולות הרפואיות שלו. הוא נחקר בתור חומר בעל שימושים נרחבים נגד סרטן, חומר אנטי דלקתי, בתור נוגד חמצון, בתור חומר אנטי בקטריאלי ועוד .
מתי גילו את סגולותיו?
אמנם הטרנד של צריכת הכורכומין למטרות רפואיות בעולם המערבי התחיל בשנים (או עשרות השנים) האחרונות, אך בחלקים מסויימים בעולם משתמשים בכורכומין כבר אלפי שנים, הן במטבח והן בעולם הרפואי. ההודים משתמשים בכורכומין בתור תבלין (בעיקר כחלק מרכזי בתערובת הקארי המפורסמת), המשמש הן לבישול והן לטקסים דתיים, ומשתמשים בו גם בתור תרופה למגוון בעיות. גם בתחומי הרפואה הסינית הוא תופס מקום של כבוד כבר מאות ואלפי שנים, כאשר גם שם הוא משמש בתור תרופה ל”מחלות ליחה”, כלומר מצבים שבהם יש הגברת נוזלים בגוף.
סגולותיו הרפואיות של הכורכומין
בכל הנוגע לחקירת סגולותיו של כורכומין, מחקרים רבים בדקו את היעילות הרפואית שלו ושל שאר הכורכומינואידים (אלה החומרים הפעילים האחרים במשפחה, שמונה כ-5,000 תרכובות). התוצאות מגוונות ביותר ותלויות בשיטת המחקר, אך נמצאו קשרים בין צריכת כורכומינואידים ותועלת רפואית במגוון רחב של תחומים :
אנטי דלקתי
כורכומין התגלה כמפחית דלקת אצל אנשים הסובלים באופן כרוני מדלקות פרקים. אצל אלו נמצאה התועלת שבצריכת כורכומינואידים דומה לזו של נוגדי דלקת תרופתיים קונבנציונאליים, הנמכרים בבתי המרקחת. בנוסף, מחקר ישראלי מצא שכורכומינואידים סייעו לחולים להתגבר על דלקות מעי.
איזון סוכר
במחקרים על כורכומינואידים נמצא כי הם משפרים את יכולת הניצול של אינסולין על ידי הגוף (ההורמון האחראי על שימוש בסוכרים, שינוע שלהם מהדם ואחסון שלהם בתאים), ובכך מפחיתים את רמות הסוכר בדם. תופעה זו חשובה במיוחד עבור חולי סכרת, שאצלם רמות הסוכר הגבוהות בדם מהוות גורם סיכון למספר רב של סיבוכים.
עיכוב סרטן
מספר מחקרים הראו כי לכורכומינואידים היכולת לעכב את התפתחותם של מספר סוגי סרטן, בעיקר כאלו הקשורים למערכת העיכול.
סגולות אחרות
כורכומינואידים הראו יעילות גם בתחומים רבים אחרים, כגון בחיזוק מערכת החיסון, בפעילות אנטי-מיקרוביאלית כנגד פטריות וחיידקים, בשיפור פעילות הכבד, בהורדת רמות הקרישיות בדם שעלולות להיות מסוכנות לחולים מסוימים, ועוד.
כיצד לצרוך כורכומין
כפי שנאמר, כורכומין ושאר הכורכומינואידים מצויים באופן טבעי בשורש צמח הכורכום, משם הוא יכול להיות מופק.
שימוש בתבלין הכורכום
ניתן להשתמש בכורכום בתור תבלין בתבשילים, מרקים וסלטים, וכך לצרוך אותו בצורה פשוטה ובטוחה. מדובר בתבלין פופולרי ביותר שמוסיף ניחוחות וטעמים מדהימים למנות רבות, והמתכונים הכוללים שימוש בו או בתערובות המכילות אותו (כדוגמת קארי) מצויים בשפע ברחבי הרשת.
עם זאת, חשוב להבין כי לכורכומין בצורתו הטבעית יש יציבות נמוכה מאוד, מה שכמעט לא מאפשר לו לפעול את פעולותיו המועילות בתוך הגוף, בשל העובדה שהוא מתפרק הרבה קודם. בנוסף, בצריכת כורכומין בתור תבלין, או אפילו כורכומין טרי, קשה לדעת כמה כורכום לצרוך ביום כדי להגיע לאפקט הרצוי. בשל העובדה הזו, פותחו קפסולות הכורכומין.
קפסולות כורכומין
קפסולות כורכומין רבות מצויות בשוק, וכולן כוללות תמציות כורכומין וכורכומינואידים מרוכזות, כאלו שבתקווה יגבירו את הספיגה של הכורכומינואידים בגוף ויאפשרו להם להגיע לאברי המטרה שלהם. עם זאת, כמו בכל דבר, גם כאן יש קפסולות טובות מאחרות.
ראשית, חשוב לציין שמחקרים הראו שצריכה של כורכומין יחד עם פיפרין (החומר העיקרי בתבלין הפלפל השחור) מעלה את הספיגה של הכורכומינואידים, ולכן תמצאו בקפסולות רבות תוספת של פיפרין על מנת להשיג את הפעולה הזו.
שנית, אחד הגורמים המשמעותיים ביותר התורמים לפירוק של הכורכומינואידים עוד בטרם הם הגיעו למערכת הדם, הם החיידקים המצויים באופן טבעי במערכת העיכול שלנו. קפסולות ביו כורכום של חברת הומאוטריט המכילות חומרים המונעים גדילה של חיידקים, ובמיוחד כאלו שחודרים את מערכת ההגנה של החיידקים (ידועה בתור ביופילם – ), יאפשרו הן פעילות אנטי-בקטריאלית טובה יותר והן ספיגה טובה יותר. חומרים כאלו כוללים לדוגמה את הברבריס הכחול (Berberis aquifolium) ואת זרעי השבת הריחני (Anethum graveolens), שמצויים בקפסולות ביו כורכום באיכות הגבוהה ביותר. בנוסף, ניתן למצוא גם רכיב הפוספטידיל בפורמולת הביו כורכום אשר יוצר שכבת מגן על שכבת הכורכומין ובכך מעלה את ספיגתו עוד יותר.
לסיכום
הכורכומין, המכונה “שורש הזהב”, הוא צמח תבלין בעל סגולות רפואיות מרשימות, כאלה שאמנם מתגלות על ידי הרפואה המערבית רק בשנים האחרונות, אך ידועות בתורות הרפואה הטבעית כבר מאות ואף אלפי שנים. ניתן לצרוך את הכורכומין בתור תבלין או בצורתו הטבעית ישירות מהשורש, אך היות ולא תמיד נוח להשיג את השורש השלם, וכן בגלל תוספים שכדאי לשלב יחד עם צריכת הכורכומין, בוחרים אנשים רבים לצרוך את הכורכומינואידים בקפסולות.
הקפסולות ביו כורכום של חברת הומאוטריט הן קפסולות כורכומין פרימיום, בעלות פורמולה ייחודית המשלבת בין כורכומין גולמי ובין תוספים אחרים שמגבירים את הספיגה שלו ואת הפעילות האנטי בקטריאלית שלו. בנוסף, כמות הכורכומין בקפסולות של ביו כורכום הינה הגבוהה ביותר בשוק, בהשוואה למתחרים שנבדקו.