אין אחד מאיתנו שלא חווה את התופעה המציקה – כאבי אוזניים חזקים שיכולים גם להיות כואבים ומטרידים ממש. הסיבה העיקרית והנפוצה ביותר לכאבי האוזניים היא דלקת אוזניים כמובן, אך הכאב עלול להתרחש גם מסיבות אחרות. בכל מקרה חשוב לדעת שיש דרכים להקל על כאבים כאלו, גם עוד בטרם האבחון וגם לאחריו כאשר אנו מקבלים טיפול מתאים. הנה כל מה שחשוב לדעת על הבעיה.
איך מזהים את הבעיה?
ובכן, בראש ובראשונה אנו מדברים כמובן על כאב חד באוזן. לעיתים הכאב יופיע באוזן אחת ולעיתים בשתי האוזניים בו זמנית. כמו כן, כיאה לבעיות הקשורות באוזניים, כאב באוזניים או בעיות הגורמות לו עלולות לגרום למצבים של סחרחורת, חוסר שיווי משקל ובחילה (1).
כאבי אוזניים אצל ילדים
אצל ילדים, ובפרט אלו שהם עדיין קטנים ולא יכולים להביע את הכאב, כאב האוזניים עשוי לבוא לידי ביטוי בכמה דרכים (2):
- אי שקט: הכאב עלול לגרום לילד להרגשה של חוסר נוחות ואי שקט וזה עשוי להתבטא בכך שהילד פשוט לא מוצא את עצמו, לא מצליח להירגע ולהתרכז במשהו אחד ופשוט משדר עצבנות.
- בכי שאינו מוסבר על ידי גורם אחר: כאשר תינוקות ופעוטות בוכים הרבה, קשה להרגיע אותם ומקור הבכי לא ברור, יכול להיות שהסיבה לכך היא כאבים באוזניים.
- משיכה או טפיחה חוזרת על אפרכסת האוזן: בניסיון להקל על הכאב, ילדים רבים מתעסקים רבות באיזור האוזן – מושכים את האפרכסת, מכניסים אצבעות ובאופן כללי נוגעים הרבה באוזן.
כאבי אוזניים אצל מבוגרים
אצל מבוגרים פשוט יותר לאבחן כאבי אוזניים, מרגישים אותם ויכולים לדווח ולבדוק את הבעיה. במרבית המקרים מדובר על דלקת האוזן, אך לעיתים כאב באוזן הוא אינו אלא כאב ממקום אחר שמוקרן אל האוזן כמו חלל הלוע ואפילו בלוטת התריס, וכן זה קורה לעיתים אחרי חשיפה לרעשים חזקים (1).
מדוע זה קורה?
הסיבה העיקרית – דלקת אוזניים
דלקת אוזניים היא למעשה זיהום המלווה לעיתים בהצטברות של הפרשה בחלל האוזן התיכונה. זה יכול להיות משהו חד פעמי וההפרשה יכולה להיות מוגלתית או שקופה. במקרים קיצוניים יותר תיתכן הופעה של שלפוחיות על פני עור התוף וההפרשה יוצאת מהאוזן החוצה, וכמובן שבהרבה מקרים יש תסמינים נוספים כמו חום וכאבי ראש. כמובן שדלקת כזו שנוצרת באוזן היא מקור לכאב גדול מאד (3).
טראומה
כאב באוזן בהחלט עשוי להיווצר כתוצאה מטראומה. מכה חזקה שקיבלנו בראש או בדיוק באוזן, נפילה, או כל חבלה מסוג אחר (1).
דלקת גרון
כאשר מתרחשת דלקת גרון, הגרון וחלל הלוע נפוחים ומודלקים ונוצר כאב שיכול גם להקרין עד לאוזניים (3).
חדירה של גוף זר לתעלת האוזן
גם דברים קטנים שיכולים להיכנס בטעות אל תוך תעלת האוזן יכולים לגרום לאחר זמן מה ואפילו באופן מיידי לכאבים עזים (3).
גורמים נוספים
כמובן שישנם גורמים נוספים שלעיתים עשויים להיות המקור לכאבי האוזניים כגון נטייה לחרוק שיניים, לחצים באוזניים בעת שינויים לחץ אוויר (טיסות, צלילות וכדומה) או חלילה גידולים סרטניים באיזור שגורמים לכאב (3).
דרכי טיפול בכאבי אוזניים
מן הסתם, טיפול מקיף בכאבי אוזניים שפותר את הבעיה מהשורש הוא כזה שמצריך אבחון מדויק. אם מדובר על דלקת אוזניים או דלקת גרון יש לאבחן זאת ולטפל עם אנטיביוטיקה, אם מדובר על גורם זר יש לסלקו ולבדוק אם התרחש נזק וכן הלאה. יחד עם זאת חשוב בהחלט לדעת כי ניתן להקל על כאבי אוזניים בדרכים שונות. הנה כמה טיפים שיעזרו:
- הימנעות משכיבה מאוזנת: אם חוויתם בעבר כאבי אוזניים וניסיתם ללכת לישון בלילה, וודאי גיליתם שכאשר אתם נשכבים, הכאב רק מחמיר. על אף שהכאב עשוי להיות חזק יותר בלילה, ניתן להקל עליו על ידי שינה על מספר כריות והגבהה של הראש (4).
- שימוש בשמנים: טיפות שומניות יכולות בהחלט להקל על כאבי אוזניים. נסו להשתמש בכמה טיפות של שמן זית או בטיפות אוטידין, מה שעשוי להביא להקלה. שימו לב: לא להשתמש בשיטה הזאת אם יוצאות הפרשות מהאוזן כי זה עלול לגרום לזיהום (4).
- חימום של איזור האוזן: שווה בהחלט לנסות לחמם מטלית לחה במיקרו ולהניח בעדינות על האוזן. החום בהחלט עשוי להביא להקלה על הכאב (4).
- משככי כאבים: כמובן שתמיד יש אפשרות לשימוש במשככי כאבים, גם אצל ילדים וגם אצל מבוגרים. אומנם תרופות הן לא הפתרון הטוב ביותר תמיד ואם אפשר להימנע עדיף, אך במקרים קיצוניים אפשר להיעזר במשככים (4).
כמובן שבכל מקרה של כאבים שאינם מוסברים או כאלה שהם עזים וחזקים יותר ממה שאפשר להתמודד איתם, חשוב מאד לגשת לרופא לבדיקה מקיפה.
לסיכום
לסיכום, כאבי אוזניים זה דבר נפוץ ממנו סובלים ילדים ומבוגרים כאחד. טיפול בכאבי אוזניים מצריך אבחון של הבעיה, אך בהחלט ניתן להקל את הבעיה בדרכים שונות ולפעמים היא גם עוברת מעצמה. לסיום אנו רוצים לחלוק טיפ קטן אחרון וחשוב. כדי למנוע מצבים של כאבי אוזניים, דלקות ועוד דברים לא נעימים כאלו, מומלץ להקפיד על שמירה על חום האוזניים בימי חורף קרים עם כובע צמר או מגני אוזניים. כמו כן חשוב מאד להקפיד לשמור על האוזן יבשה, מה שימנע דלקות ותחושת וואקום לא נעימה. ניתן לעשות זאת על ידי פקקים מיוחדים ששמים באוזניים בעת המקלחת או כשנכנסים לבריכה או לים.