וירוסים (נגיפים)

על אף שנראה כי לאחרונה הנושא הזה מדובר ומתוקשר הרבה יותר, וירוסים (או נגיפים בעברית) מלווים אותנו עוד משחר ההיסטוריה והיו מאז ומתמיד חלק בלתי נפרד מחייהם של בני האדם. בשנים עברו, כאשר ענפי המדע והרפואה עדיין לא הגיעו לנקודה המתקדמת בה הם נמצאים היום, המאבק באותם הוירוסים היה מורכב הרבה יותר, גם אחרי שכבר גילו אותם ועל אחת כמה וכמה לפני שבכלל הבינו שהם המקור לתחלואה. כיום יש לנו ארסנל כלים גדול למדי להתמודדות עם וירוסים, אך הדבר החשוב ביותר עבור כל אחד מאיתנו ללא ספק זו ההבנה של מה זה בכלל וירוס, איך וירוסים שונים יכולים להשפיע עלינו וכיצד אפשר להתגונן מפניהם ולהימנע מהידבקות. הנה כל מה שחשוב לדעת.

מהם וירוסים?

וירוס הוא למעשה מזהם זעיר שביכולתו לשגשג ולהתרבות אך ורק בתוך תאים של גופים חיים (מתוך כך עד היום יש חוקרים שרואים בהם יצורים חיים, בעוד אחרים מתייחסים אליהם כאל דוממים. הנחת האמצע הרווחת היא שמדובר על מעין יצור כלאיים שהוא שילוב של עצם דומם ושל חי) (1). ובעוד ישנם וירוסים המשתמשים בצמחים מסוגים שונים על מנת להתרבות, ישנם עוד מיליונים אחרים המנצלים לצורך כך את גופם של בני אדם ובעלי חיים. וירוסים שונים הם הגורמים הישירים לשלל מחלות בדרגות חומרה שונות, החל מצינון ושפעת ועד לאיידס, דלקת כבד נגיפית וכלבת.

חולי בעקבות הדבקות בוירוס

נגיפים וחיידקים – מדוע כולם מתבלבלים?

כמובן שעל אף שמחלות ותסמינים הנגרמים בגינם עשויים להיות דומים, חיידקים ווירוסים הם למעשה שני דברים שונים בתכלית וחשוב לעשות את ההבחנה בין השניים. חיידקים הם למעשה יצורים חד תאיים מורכבים יחסית. הם יכולים לשגשג בסביבות שונות ויש מיליארדי סוגי חיידקים (רבים מהם ידידותיים ואף חיוניים לבריאות האדם) שסביבת המחייה שלהם היא באזורים שונים בגוף האדם. על אף שחיידקים מסוימים יכולים לגרום לחולי, הטיפול בהם לאחר הדבקה הוא פשוט יותר מאז המצאת האנטיביוטיקה (שגם עליה יש כמובן ביקורות לכאן ולכאן, אבל זה נושא למאמר אחר), זאת בניגוד לוירוס שהוא מעט מורכב יותר לטיפול לאחר הדבקה בשל העובדה שהוא נצמד לתא וטיפול עשוי לגרום לפגיעה בתא ובתאים אחרים בריאים בגוף. מעבר לכך, הוירוס לא יכול להתרבות ללא היצורים החיים בהם הוא תלוי, הוא קטן הרבה יותר ומורכב הרבה פחות מבחינה אנטומית ואין לו יכולת תנועה עצמאית (2).

סוגי וירוסים

וירוסים בבטן

וירוסים בבטן, בקיבה ובדרכי העיכול הם נפוצים ביותר. הם עוברים דרך חלקיקי צואה מיקרוסקופיים שנשארים על הידיים לאחר ביקור בשירותים (בגלל זה הם נפוצים במיוחד אצל ילדים), דרך חלקיקים וטיפות הנישאות באוויר (למשל לאחר עיטוש), דרך משטחים עליהם נמצא הוירוס ומגע איתם ודרך מים ומזון מזוהמים (3). שלשולים, בחילות והקאות, כאבי בטן, חום ועוד – כל אלו עשויים לבוא לידי ביטוי לאחר הידבקות בוירוס של הבטן.

וירוסים בגרון ובדרכי הנשימה

עוד סוג נפוץ למדי של וירוסים האחראי על הרבה מאד סוגי תחלואה. תסמינים נפוצים של וירוסים בגרון ובדרכי הנשימה הם צינון ונזלת, גודש באף, חסימה של דרכי הנשימה וכן הפרשות סמיכות ועכורות שהן לעיתים בגוונים של צהוב וירוק כאשר הגוף מנסה להילחם בנגיף (4). כמו כן, וירוסים בדרכי הנשימה הם הגורם לדלקת ריאות ויראלית.

וירוסים במערכת הנשימה

לצד הוירוסים האקראיים בגרון ובדרכי הנשימה, ישנם וירוסים די מוכרים ושכיחים של מערכת הנשימה. השכיח והותיק ביותר הוא אולי נגיף השפעת הנגרם על ידי וירוסים ממשפחת אורתומיקסו שנפוץ בעיקר בחורף. הוירוס השני שכולנו מכירים הוא נגיף הקורונה המעסיק את העולם בשנים האחרונות. על אף שהתסמינים של הקורונה ושל השפעת דומים, אלו וירוסים שונים (5). הקורונה הנוכחית (או בשמה הרשמי Covid-19) היא למעשה וירוס ממשפחת וירוסי הקורונה (הגורמים למה שמכונה “סארס”. נהוג לחשוב כי סארס זהו שם של נגיף, אך זה למעשה שם המחלה להם גורמים נגיפי הקורונה השונים) שזוהו לראשונה בסין כבר ב-2002

וירוס הקורונה

כיצד ניתן לטפל בוירוסים?

הטיפול בוירוסים הוא בעיקרו טיפול תמיכתי, כאשר יש צורך לסייע לגוף להתגבר על התסמינים ולתת למערכת החיסונית לבצע את תפקידה ולפתח את הנוגדנים שינצחו את הנגיף. קיימות מעט מחלות ויראליות להן יש טיפול תרופתי בטוח ויעיל (למשל זיהומים של הרפס, אבעבועות רוח, שפעת) (1) מפני שזה מורכב לפתח את הטכנולוגיה שתתקוף את הנגיף בלבד ולא את יתר התאים הבריאים (2). עם זאת, בהרבה מקרים כלל אין צורך בשימוש בתרופות הללו והטקטיקה הנכונה יותר היא מנוחה, טיפול בתסמינים ואפשרות לתת לגוף להילחם בנגיף בעצמו. באותה נשימה חשוב לומר כי אורח חיים בריא וחיזוק המערכת החיסונית יפחיתו את הסיכון להידבק בוירוסים ויקלו על ההחלמה במקרים של הדבקה. זה כולל בין היתר תזונה מאוזנת, איזון נפשי והימנעות מסטרס, פעילות גופנית, חשיפה מבוקרת לאור השמש ובילוי באוויר הפתוח וכן הלאה. כמו כן, תוספי תזונה כדוגמת immu optimizer complex מכילים רכיבים כמו ג’ינסנג אמריקאי המסייע בחיזוק מערכת החיסון ופירות ופרחי סמבוק להם יכולת דומה, ומתאימים גם לנשים הריוניות ומניקות, בהחלט עשויים לסייע בשמירה על הגוף ובהכנה שלו להתמודדות עם נגיפים שונים.

כיצד מומלץ להימנע מהדבקה בוירוסים?

כאמור, לוירוסים אין יכולת תנועה כך שלא ניתן להידבק בהם סתם כך. התנועה שלהם נעשית על ידי העברה מאדם לאדם וזהו בעצם המפתח להימנעות מהידבקות. גם בימים כתיקונם מומלץ לשמור על מרחב אישי גדול יחסית כדי לא להדביק ולהידבק. מעבר לכך, אם אתם נמצאים בקבוצת הסיכון שבה וירוסים עשויים להיות קטלניים (נניח אם אתם מעל גיל שישים או בעלי מחלות רקע מסוגים שונים כמו סוכרת לצורך העניין), מומלץ להימנע מהתקהלויות וממקומות סגורים וצפופים עד כמה שרק ניתן. כמו כן שווה לזכור שהוירוסים תמיד מתחילים במקור מסוים, ולרוב הם נמצאים בסוגי מזון לא מוכרים הנמכרים לקהל הרחב, לכן מומלץ להיזהר ממזון אקזוטי בשווקים ומקומות שאינם מפוקחים ברחבי העולם.

שמירה על הגיינה להגנה מפני הידבקות בוירוסים

לסיכום

על אף שהם עלו לכותרות באופן משמעותי בשנים האחרונות, הוירוסים הם חלק בלתי נפרד מחיי האדם משחר האנושות. עבור רבים אין בהם סכנה של ממש והגוף יכול להתמודד איתם בעצמו, אך הם בהחלט עשויים להיות מסוכנים עבור מי שנמצא בקבוצות הסיכון. חשוב להבין לעומק את ההבדלים בין וירוסים לחיידקים ולהבין מחד כיצד ניתן להימנע מלהדביק ולהדבק, וכן להבין כיצד יש לפעול לאחר שנדבקים במחלה שנגרמת על ידי וירוס. זכרו כי אורח חיים בריא וחיזוק המערכת החיסונית הם חשובים ביותר ממגוון סיבות, שאחת מהן היא היכולת של הגוף להתמודד עם וירוסים לאחר הדבקה. רק בריאות!

מקורות

(1) (2) (3) (4) (5)

שאלות נפוצות: וירוסים (נגיפים)

וירוס הוא מזהם זעיר שהוא מעין יצור כלאיים בין עצם דומם ליצור חי. הוא מתיישב בתאים של יצורים חיים, יוצר בהם שינוי ומשכפל את עצמו באופן הזה.

וירוסים הם קטנים הרבה יותר, לא נחשבים ממש ליצורים חיים ואין להם יכולת תנועה או התרבות ללא יחסי הגומלין עם תא של יצור חי. כמו כן, הטיפול בהם מורכב יותר לאחר הידבקות מאשר טיפול בחיידקים.

חד משמעית לא. אנטיביוטיקה מיועדת למלחמה בחיידקים בלבד, ובגלל שהיא עשויה לפגוע גם בחיידקים “טובים” של מערכת החיסון, היא רק עשויה להפריע לתהליך הטבעי של הגוף במאבק בוירוס ולהחלמה.

ישנם מיליונים סוגים של וירוסים ואולי אפילו יותר. הוירוסים הנפוצים המוכרים לאדם הם וירוסים בבטן, וירוסים בדרכי הנשימה העליונות והתחתונות, וירוסים ממשפחת הקורונה (שפעת החזירים, Covid-19 וכו’).

יש לשמור על ריחוק יחסי מאנשים זרים, להקפיד על היגיינה ושטיפת ידיים בפרט ולחזק את המערכת החיסונית באמצעות הפחתת מתח, תזונה נכונה, הסתייעות בתוספי תזונה ושמירה על כושר גופני, מה שיקטין את סיכויי ההידבקות.

ישנם וירוסים אחדים עם טיפול תרופתי ממוקד, אך הטיפול הוא בעיקרו טיפול תמיכתי נקודתי בתסמינים. בדרך כלל גם מומלצת מנוחה והקפדה על נוזלים ובהרבה מאד מקרים הוירוס יחלוף מעצמו כאשר המערכת החיסונית תלחם בו ותייצר נוגדנים אליו.

תוספת תזונה

Immu Optimizer Complex

מסייע לחיזוק המערכת החיסונית ובכך עוזר במניעת התפשטות וההתפתחות של מחלות ונגיפים

תכולה

90

כמוסות צמחיות

אופן טיפול

כמוסה אחת

3 פעמים ביום

תוסף תזונה

מארז יחיד

250

אימיו-אופטימייזר זוג

מארז זוגי

₪450

₪500

אימיו-חדש-שלישייה

מארז שלישייה

₪600

₪750

10% הנחה כולל כפל מבצעים

הצטרפו עכשיו למועדון הלקוחות של הומאוטריט לאב ותהנו מ 10% הנחה לקנייה הנוכחית, תכנים מותאמים אישית ועוד הפתעות והטבות רבות! מלאו את הפרטים מטה והצטרפו עכשיו, קופון ההנחה יישלח אליכם במייל:

*שימו לב, אם בסיום ההרשמה לא קיבלתם מייל עם קוד הקופון, בדקו גם את תיבת הספאם שלכם. 10% ההנחה הם לשימוש חד פעמי.

10% הנחה כולל כפל מבצעים

הצטרפו עכשיו למועדון הלקוחות של הומאוטריט לאב ותהנו מ 10% הנחה לקנייה הנוכחית, תכנים מותאמים אישית ועוד הפתעות והטבות רבות!

השאירו פרטים ומיד תקבלו קוד קופון לשימוש מיידי:

אתר זה משתמש ב Cookies על מנת לספק לך חווית גלישה טובה יותר. לקבלת מידע מפורט קראו את המדיניות פרטיות שלנו.

אתר זה שומר שבת וחגים

אתר זה הינו שומר שבת וחגים ולכן לא ניתן לבצע בו רכישות כעת.
ניתן להשאיר לנו פרטים בטופס הפניה ואנו נשוב אליכם למידע נוסף והשלמת התהליך כאשר נחזור לפעילות.
עמכם הסליחה

אתר זה שומר שבת וחגים

אתר זה הינו שומר שבת וחגים ולכן לא ניתן לבצע בו רכישות כעת.
אנו נשוב אליכם למידע נוסף והשלמת התהליך כאשר נחזור לפעילות.
עמכם הסליחה

10% הנחה על כל מוצרי הומאוטריט לקנייה ראשונה באתר
בהקלדת קוד קופון:
gift10