אנמיה בהריון

לא מעט נשים סובלות במהלך ההיריון מאנמיה. אנמיה היא לא מחלה בפני עצמה, אך היא מלווה בתסמינים רבים. אמנם במצבים חריגים האנמיה יכולה להיות מסוכנת ולגרום לנזק לעובר, אך במצבים “רגילים” האנמיה היא שכיחה וקלה לטיפול. במאמר נציג את הגורמים לאנמיה וכיצד ניתן לטפל בה בקלות וביעילות.

מדוע מופיעה אנמיה בתקופת ההיריון?

אנמיה היא תופעה שנגרמת כתוצאה מירידה בהמוגלובין ומירידה בכדוריות הדם האדומות. ירידה זו פוגעת בנשיאת החמצן לתאי הגוף וגורמת לתסמינים רבים. אנמיה בתקופת ההיריון היא שכיחה למדי, ולמעשה, כ-50% מהנשים מפתחות אנמיה במהלך ההיריון. במהלך ההיריון צריכת הברזל (העוזר בתהליכי ייצור ההמוגלובין) גדלה בעקבות הדרישה של העובר, ולכן חוסר בברזל יגרום לירידה ברמת ההמוגלובין אשר תגרום לאנמיה. [1]

התסמינים הנפוצים של אנמיה במהלך ההיריון הם: עייפות, חולשה, חיוורון ועוד. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי האנמיה יכולה להתקיים ולא להיות מלווה בתסמינים. [2]

הגורמים להתפתחות אנמיה בהריון

מחסור בברזל

צריכת הברזל במהלך ההיריון עולה ולכן גם אישה שלא הייתה אנמית לפני ההיריון יכולה לפתח אנמיה במהלכו. למעשה, הגוף משתמש בכל מאגרי הברזל שיש לו ולכן חוסר ממנו עלול לגרום לאנמיה. נזכיר כי ברזל הוא מרכיב חשוב ביצירת ההמוגלובין בגוף – החלבון שנמצא בכדוריות הדם האדומות ועוזר לנשיאת החמצן אל תאי הגוף.

כדי לשמור על רמות ברזל גבוהות בגוף, ובכך להימנע ממצב של אנמיה, מומלץ לאישה ההרה לשמור על תזונה עשירה בברזל ולצרוך תוספים וכדורים באופן קבוע [1].

מחסור בחומצה פולית

חומצה פולית (ויטמין B9) מסייעת לבניית תאי הגוף, ומחסור עלול לגרום למומים בעובר ולהתפתחות אנמיה. חשוב מאוד שאישה בהריון תיקח חומצה פולית לפני הכניסה להיריון ובמהלכו כדאי שתהיה לה תמיד רמה מספיקה וזמינה של חומצה פולית. חומצה פולית אינה נאגרת בגוף, ניתן לצרוך אותה על ידי תוספים ועל ידי הוספת מאכלים עשירים בחומצה פולית לתזונה הקבועה. [3]

מחסור בוויטמין B12

לוויטמין B12 יש תפקיד חשוב ביצירת כדוריות דם אדומות ולכן חוסר ממנו עלול לגרום לאנמיה. נשים הרות נמצאות בסיכון למחסור בוויטמין זה, ולכן צריכות להיות במעקב ולבצע בדיקות דם בתדירות גבוהה. על מנת לשמור על רמה גבוהה של הוויטמין, חשוב להעשיר את התזונה במאכלים שמכילים את הוויטמין, ונוסף לכך לצרוך ויטמין B12 בצורה נוזלית (כמובן לאחר התייעצות עם רופא הנשים). שמירה על רמה נדרשת של הוויטמין יכולה לעזור למנוע התפתחות אנמיה. [4]

תמרורי האזהרה: כשהאנמיה הופכת למסוכנת

מחקרים גילו כי יש קשר בין אנמיה במהלך ההיריון לבין לידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך, ולבין בעיה התפתחותית קוגניטיבית של היילוד. כפי שציינו, אנמיה יכולה לגרום לבעיה בנשיאת הדם אל תאי הגוף ואם האנמיה היא חמורה, התסמינים יהיו חמורים גם הם ויכולים לגרום לבעיות רציניות.

חשוב מאוד לעקוב אחר המדדים במהלך ההיריון ולהיות במעקב רציף ותדיר אצל הרופא. כמו כן, יש לדאוג לתזונה נכונה ולתוספי תזונה. וכמובן, לשים לב להחמרה בתסמינים (אם יש כאלה).

טיפול באנמיה בהריון

מאחר ואנמיה בהריון נגרמת כתוצאה מחוסר וויטמנים ומרכיבים מסוימים, על האישה ההרה לשמור כל הזמן על רמת מרכיבים גבוהה ומספקת. היא יכולה לעשות זאת באמצעות תזונה נכונה ותוספי תזונה.

תזונה – התזונה במהלך ההיריון צריכה להיות מוקפדת, מסודרת ועשירה בברזל, חומצה פולית וויטמין B12. מומלץ להתחיל להקפיד על תזונה זו עוד לפני הכניסה להריון, על מנת שהמאגרים בגוף יהיו גבוהים. בכל מקרה, יש לתחזק את המאגרים בקביעות עם תזונה עשירה ומספקת.

תוספי תזונה – מאחר ולא תמיד התזונה מספיקה לשמירה על רמות גבוהות של מרכיבים וויטמנים בגוף, מומלץ לצרוך תוספי תזונה שישלימו את החסר. כיום תוספי תזונה יכולים להגיע בטיפות, אבקה ואפילו קפסולות, וצריכתם פשוטה, מהירה ומאוד יעילה. חשוב לציין כי נשים הסובלות מאנמיה בזמן ההיריון הן גם נשים הסובלות מחיידק ההליקובקטר פילורי. לכן מומלץ להיעזר גם בתוספי תזונה המסייעים נגד חיידק ההליקובקטר כמו תוסף התזונה הליקו-בקסטופ.

טיפים להתמודדות עם אנמיה במהלך תקופת ההיריון

ריכזנו מספר טיפים שיעזרו לך להתמודד ולמנוע אנמיה במהלך תקופת ההיריון, הטיפים מתייחסים לשמירה על תזונה נכונה ונטילת תוספי תזונה על מנת למקסם את הטיפול באנמיה:

1. כדאי לקחת תוספי ברזל המכילים חומצה פולית.
2. חשוב ומומלץ להקפיד על אכילת מזונות עשירים בברזל: בשר אדום, דגנים מלאים, קטניות, פירות יבשים ועוד.
3. בעת נטילת הברזל מומלץ לשתות מיץ תפוזים (זאת משום שוויטמין C עוזר לספיגת הברזל).
4. שעתיים לפני ואחרי נטילת הברזל, מומלץ לא לצרוך קפאין או מוצרי חלב (מאחר והם מעכבים ספיגת ברזל). [2]

לסיכום

לאורך המאמר הצגנו מספר גורמים לאנמיה במהלך ההיריון. אמנם האנמיה יכולה להיות מסוכנת ללא טיפול אך עם טיפול נכון ומעקב רפואי, האנמיה יכולה להיות קלה ולעבור תוך זמן מה. חשוב לשמור על תזונה נכונה ועשירה בוויטמינים, לצרוך תוספי תזונה ולהתייעץ עם רופא הנשים אם מופיעים תסמינים. כל אלו יסייעו לעבור את ההיריון בבריאות טובה וללא אנמיה.

מקורות: [1], [2], [3], [4]

שאלות נפוצות: אנמיה בהריון

אנמיה מתפתחת במהלך ההיריון בעקבות הדרישה הרבה של הגוף לחומרים ומרכיבים כמו: ברזל, חומצה פולית וויטמין B12. על האישה ההרה לשמור כל הזמן על הרמה הנדרשת, עליה להתאים את התזונה שלה ולצרוך תוספי תזונה מתאימים.

כן. אנמיה במהלך ההיריון יכולה לפגוע בעובר. על פי מחקרים יש קשר בין אנמיה במהלך ההיריון לבין לידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך. טיפול נכון ויעיל באנמיה יכול למנוע זאת ולכן חשוב להיות במעקב רפואי ולטפל כמו שצריך באנמיה במהלך ההיריון.

אנמיה במהלך ההיריון יכולה להיות זמנית. עם טיפול נכון, נטילת כל הוויטמינים והמרכיבים החסרים בגוף האנמיה יכולה להיעלם ורמות ההמוגלובין וכדוריות הדם האדומות יכולות לחזור להיות תקינות ומספקות. נוסף לכך, אנמיה יכולה לעבור גם לאחר הלידה.

10% הנחה כולל כפל מבצעים

הצטרפו עכשיו למועדון הלקוחות של הומאוטריט לאב ותהנו מ 10% הנחה לקנייה הנוכחית, תכנים מותאמים אישית ועוד הפתעות והטבות רבות! מלאו את הפרטים מטה והצטרפו עכשיו, קופון ההנחה יישלח אליכם במייל:

*שימו לב, אם בסיום ההרשמה לא קיבלתם מייל עם קוד הקופון, בדקו גם את תיבת הספאם שלכם. 10% ההנחה הם לשימוש חד פעמי.

אתר זה משתמש ב Cookies על מנת לספק לך חווית גלישה טובה יותר. לקבלת מידע מפורט קראו את המדיניות פרטיות שלנו.

אתר זה שומר שבת וחגים

אתר זה הינו שומר שבת וחגים ולכן לא ניתן לבצע בו רכישות כעת.
ניתן להשאיר לנו פרטים בטופס הפניה ואנו נשוב אליכם למידע נוסף והשלמת התהליך כאשר נחזור לפעילות.
עמכם הסליחה

אתר זה שומר שבת וחגים

אתר זה הינו שומר שבת וחגים ולכן לא ניתן לבצע בו רכישות כעת.
אנו נשוב אליכם למידע נוסף והשלמת התהליך כאשר נחזור לפעילות.
עמכם הסליחה